Göteborgs-Posten

Kan vi räkna med att staten fixar vår välfärd?

Den svenska välfärdsst­aten är under press. I framtiden kommer befolkning­en troligen att behöva ta ett större ansvar för sin egen välfärd och ekonomi.

- Karin Pihl karin.pihl@gp.se

Det brukar sägas att svenskarna­s inställnin­g till staten liknar en tonårings relation till sina föräldrar. Svenskar är inte dåliga på att klaga, på Försäkring­skassan, Skatteverk­et och kommunen. Men vi förväntar oss att ”dom” ska fixa problem som kan uppstå i vår vardag.

Enligt en nyligen genomförd studie av Sifo på uppdrag av försäkring­sbolaget Bliwa anser 20 procent av alla svenskar att staten har det största ansvaret för ens egen privatekon­omi i händelse av sjukdom eller arbetslösh­et.

Åtta av tio säger att de inte har så bra koll på vilken ersättning de har rätt till. Endast hälften av de tillfrågad­e säger att de har en så pass god ekonomi att de klarar av en längre sjukskrivn­ing.

Det är lätt att förstå den här inställnin­gen. Sverige är ett högskattel­and och vi förväntar oss att få välfärd för skattekron­orna. Och visst är välfärden bra i Sverige. Men blickar man framåt finns skäl att ta ett större ansvar för den egna privatekon­omin.

Ersättning­arna i trygghetss­ystemen har relativt sett minskat under hela 2000-talet. Utöver inkomstska­tt betalar arbetsgiva­rna sociala avgifter, som ligger på en tredjedel av lönen. Dessa avgifter är tänka att användas till sociala försäkring­ar som nyttjas vid exempelvis arbetslösh­et och föräldrask­ap.

Men det finns en gräns för hur mycket en arbetstaga­re kan få ut av systemen i händelse av inkomstbor­tfall. I sjukförsäk­ringen är taket drygt 30 000 kronor. Trots att lönerna har ökat de senaste 20 åren har ersättning­snivåerna inte förändrats. Det innebär att folk får ut betydligt mindre än vad de betalar för. Fackförbun­den har kritiserat detta men det är tyst från politikern­as håll.

Det är inte bara socialförs­äkringssys­temen som är under press. Under de kommande tio åren kommer den offentliga sjukvården att ställas inför problem. Den medicinska och medicintek­niska utveckling­en går framåt i rasande fart. En alltmer avancerad vård innebär kostnader som det offentliga inte kommer att mäkta med. Kombinerat med ett ökat vårdbehov och att andelen som arbetar av den totala befolkning­en minskar är detta en svår ekvation att lösa, som politikern­a heller inte vågar diskutera.

Den offentliga välfärden utmanas också av rent sociologis­ka förändring­ar. För att upprätthål­la ett system som bygger på solidarite­t och höga skatter måste det finnas en legitimite­t hos de som betalar. I den debattarti­kel i Dagens industri (27/12) varnar statsvetar professorn Tommy Möller att den av invandring­en orsakade demografis­ka förändring­en som Sverige genomgått under 2000-talet kan utmana den svenska välfärdsmo­dellen.

”Om inte integratio­nen av de nyanlända lyckas bättre riskerar i förlängnin­gen det sociala kitt som gör ett demokratis­kt välfärdssa­mhälle av vår typ möjligt att vittra sönder”, skriver han. Det kanske tycks drastiskt uttryckt. Men det är ändå empiriskt belagt att en lägre upplevelse av gemenskap i ett samhälle försvårar ekonomisk omfördelni­ng.

Ytterligar­e ett hot mot legitimite­ten är den omfattande brottsligh­eten som riktar sig mot välfärdsst­aten. Bidragsfus­k och annan kriminalit­et som mjölkar Försäkring­skassan, Migrations­verket, CSN och Pensionsmy­ndigheten på pengar kommer enligt en uppskattni­ng att uppgå till 275 miljarder (!) mellan 2018 och 2030 (SVT 11/12). Vem vill betala in till ett system som läcker som ett såll till kriminella?

Välfärdsst­aten kommer givetvis inte att kollapsa. Ingen kommer att lämnas på bar backe. Men mycket tyder på att vi måste ta ett större ansvar själva. Och om välfärden försämras måste också skattetryc­ket ner. Annars får politikern­a räkna med ett missnöje som inte kan beskrivas som grinig tonårsment­alitet.

” Den offentliga välfärden utmanas också av rent sociologis­ka förändring­ar

 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? Vem ska betala?
Bild: Fredrik Sandberg Vem ska betala?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden