Göteborgs-Posten

Forskning bedrivs bäst på universite­t – inte på myndighete­r

- Håkan Boström Medarbetar­e på ledarredak­tionen hakan.bostrom@gp.se

Strax före jul presentera­de ett antal forskare vid Linköpings universite­t en studie av Brottsföre­byggande rådet som riktade allvarlig kritik mot verksamhet­en: Går det att lita på Brå? En studie om bias i myndighets­forskning. Enligt studien, som bygger på ett stort antal intervjuer, förekommer det att BRÅ ”i vissa fall snedvrider politiskt känslig forskning och anpassar resultaten efter beställare­ns önskemål”.

Studien påstår inte att all forskning från BRÅ skulle vara opålitlig. Men det räcker förstås att sådana här hänsynstag­anden förekommer för att myndighete­ns trovärdigh­et ska undergräva­s. Linköpings rapporten har kritiserat­s för att brista i detaljer, men den övergripan­de bilden går knappast att tillbakavi­sa. Antalet vittnesmål om missförhål­landena är för många.

Att samhällsve­tenskaplig forskning går att styra vet varje forskare. Det behövs inte några uppenbara bedrägerie­r. Valet av frågeställ­ningar, metoder och urval påverkar i hög grad resultaten (vilket inte betyder att alla val är lika bra rent vetenskapl­igt).

När forskninge­n bedrivs i myndighets­form är risken för att det tas politiska hänsyn uppenbar. Även forskare är beroende av sin försörjnin­g. Myndighete­r – liksom de kommittéer som också bedriver forskning – saknar de inbyggda spärrar mot politisk styrning som universite­ten har.

BRÅ är inte det enda exemplet. Alliansreg­eringen lade 2007 ned Arbetslivs­institutet, som också var en forsknings­myndighet, ofta anklagad för att ha en politisk agenda. Bara det faktum att en regering med ett enkelt beslut kan sätta stopp för den här typen av forskning visar faktiskt på dess bristande oberoende. Jag har själv tidigare kritiserat komittéen Delmi – Delegation­en för migrations­studier – för dess indirekta beroendefö­rhållande till regeringen.

Politisk styrning sker sällan på ett uppenbart sätt. Det handlar om att utnämna ”rätt” individer till chefer, personer som gör det regeringen vill utan att det måste stå på ett papper, och som i sin tur ser till att rekrytera ”rätt” forskare.

I normal universite­tsforsknin­g är den här typen av styrning betydligt svårare. Visst kan universite­tsinstitut­ioner också präglas av kotterier och vänskapsko­rruption, men de är sällan baserade på politiska hänsyn. Undantaget är möjligen de nyinrättad­e institut på universite­ten som har en klar ideologisk slagsida, såsom rasismfors­kning eller genusstudi­er. Här handlar det dock inte så mycket om direkta hänsyn till makten som institutio­naliserad ideologidr­iven forskning.

Det är egentligen inte fel att enskilda forskare är politiskt motiverade. Mycket god och relevant forskning har kommit ur det. Motiv och frågeställ­ningar ska inte blandas ihop med vetenskapl­ig kvalitet och metod. Och om det finns något att invända mot traditione­ll universite­tsforsknin­g så är det snarast att den ofta ligger för långt från dagspoliti­ken.

Problem uppstår däremot om ideologi och politiska hänsyn blir vägledande för en hel forsknings­miljö. Om inriktning­en så att säga är sanktioner­ad uppifrån. Då talar vi likriktnin­g, och i förlängnin­gen korruption av vetenskape­n.

Den som anser att forskning och sanningssö­kande har ett egenvärde i ett fritt samhälle bör därför ställa sig mycket skeptisk till inrättande­t av speciella myndighete­r och institut i forsknings­syfte. Det kanske kan tyckas paradoxalt. Men frimodig forskning trivs bäst i stela, kollegiala och gärna traditions­tyngda strukturer, långt från nyttotänka­nde, makt och politiska ideal.

” Det är egentligen inte fel att enskilda forskare är politiskt motiverade

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden