Göteborgs-Posten

Skolan är inte avgiftsfri

- Parmida Farhani

Att skolan ska vara kostnadsfr­i har länge varit en självklarh­et. På senare tid har detta uppmärksam­mats i samband med att några kommuner börjat ta betalt för maten på gymnasiesk­olorna. Det många inte tänker på är att kostnader länge har funnits i form av studenten, resor och andra aktivitete­r. Det inkluderar mycket pengar – som alla inte har.

Nästa termin ska jag och min klass åka på studieresa till Stockholm och besöka riksdagen. När mina lärare presentera­de detta, var de noga med att poängtera att resan är frivillig, och att vi kan tacka nej eftersom vi själva kommer att behöva bekosta en del av resan.

De flesta i klassen är exalterade över att få åka till Stockholm. Att betala en del själv är inget problem för de allra flesta, men de allra flesta är inte alla. Tanken på att det finns de som får en klump i magen över att pengarna inte finns gör mig ledsen, arg och irriterad.

Ledsen för att ingen ska behöva känna så, arg för att situatione­n över huvud taget uppstår, och irriterad på de partier som vet att skolan behöver prioritera­s, men som fortfarand­e inte prioritera­r den tillräckli­gt.

Denna situation är ett tydligt exempel på det, då min skolas budget uppenbarli­gen inte räcker till att finansiera studiereso­r. Det är varken mitt, min rektors, eller mina lärares fel.

Oavsett om det löser sig i min klass kommer det alltid att finnas elever som inte frågar sina föräldrar om pengar för att de vet att möjlighete­n inte finns. Den eleven kan vara din bästa vän, din kusin, eller en främling på gatan. De finns, och så länge skolan kostar pengar kommer de alltid att finnas.

 ?? Arkivbild: Hasse Holmberg ?? Tanken på att det finns de som får en klump i magen över att pengarna inte finns gör mig ledsen, arg och irriterad, skriver Parmida Farhani.
Arkivbild: Hasse Holmberg Tanken på att det finns de som får en klump i magen över att pengarna inte finns gör mig ledsen, arg och irriterad, skriver Parmida Farhani.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden