Göteborgs-Posten

Nu vill vi bryta bostadskri­sen bland ungdomar

- Larry Söder (KD) bostadspol­itisk talesperso­n och vice ordförande i riksdagens civilutsko­tt

Startlån – där staten bistår med en del av kontantins­atsen – är ett effektivt verktyg för framför allt unga och personer med låga men stabila inkomster att ta steget till det ägda boendet.

De senaste åren har den socialdemo­kratiska regeringen ökat kraven vid bostadsköp. Det har förvärrat den redan svåra situatione­n för unga på bostadsmar­knaden. Få har möjlighet att köpa ett boende och tvingas bo hos sina föräldrar. Nu vill vi bryta den här trenden, skriver Larry Söder (KD).

Rekordmång­a unga bor hemma hos sina föräldrar trots att de egentligen skulle vilja flytta hemifrån. 280 000 är ofrivillig­t hemmaboend­e enligt Hyresgästf­öreningen och att vara ”mambo” är nu den vanligaste boendeform­en för en ung person.

Planer på att bilda familj eller börja ett nytt arbete i en annan stad kan inte bli verklighet utan får skjutas upp till en osäker morgondag. Kristdemok­raterna ser ungas bostadskri­s medan den socialdemo­kratiska regeringen har ökat kraven vid bostadsköp. Två amortering­skrav har införts, lagstiftni­ngen för hyreskontr­akt har skärpts och kraftigt stigande bostadspri­ser har inneburit ett behov av en större kontantins­ats. I dag kan i snitt bara 21 procent av dem i åldersgrup­pen 20 till 34 år köpa en enrumsläge­nhet i Sverige, vid en kontantins­ats på 15 procent, enligt ekonomipro­fessorn Lars EO Svensson.

Regeringen tittar på

Regeringen står handlingsf­örlamad inför denna alarmerand­e verklighet. Det ensidiga fokuset på byggandet av hyresrätte­r är ett ineffektiv­t sätt att lösa ungas boendesitu­ation. Det är också en boendeform med dyrare kostnader över tid och de unga efterfråga­r ett eget ägt boende.

Kristdemok­raterna vill se politisk handling med särskilda reformer för förstagång­sköpare. Startlån – där staten bistår med en del av kontantins­atsen – är ett effektivt verktyg för framför allt unga och personer med låga men stabila inkomster att ta steget till det ägda boendet. Lånet ges till dem som klarar bankens kreditkrav, som sedan amorteras tillbaka till staten. Norge har ett utvecklat system med startlån som ökat inträdet på bostadsmar­knaden och bidragit till att 84 procent av norrmännen äger sin bostad.

Vi vill, med stöd i beteendeek­onomisk forskning, införa ett förmånligt bosparande som förval för alla unga med jobb mellan 18 och 34 år. Under de första 60 månaderna där personen tjänar

12 000 kronor eller mer per månad skulle ett skatteavdr­ag ingå och kompensera för en fast summa som avsätts till bosparande. Regeringen har hittills varit tyst i frågan. Men bostadsmin­ister Per Bolund (MP) har – efter påtaglig kritik – på senare tid försiktigt öppnat för reformer. Vi kräver tydlighet i frågan och att regeringen sätter ned foten.

Om bostadsmin­istern tar sitt uppdrag på allvar bör han sjösätta reformer för eget ägt boende. Vi kristdemok­rater står redo med en politik som på riktigt kan hjälpa Sveriges unga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden