Göteborgs-Posten

Grönt ljus för nya studentbos­täder i Johanneber­g

- Cecilia Oscarsson cecilia.oscarsson@gp.se

Stadsbyggn­adskontore­t har godkänt planer för omkring 100 nya studentbos­täder i Johanneber­g – trots grannars protester. De menar att förslaget kan sänka värdet på deras lägenheter.

– Då får vi väga olika intressen mot varandra och behovet av fler studentläg­enheter väger tyngre, säger Henrik Kant, stadsbyggn­adsdirektö­r.

Rotarys studenthem i Johanneber­g kan bli mellan två och fyra våningar högre. Detta sedan stadsbyggn­adskontore­t godkänt en ändring i detaljplan­en som möjliggör en sådan påbyggnad. Tanken är att där ska bli omkring 100 nya studentläg­enheter i olika storlekar.

– Det är för att det finns flera olika kategorier av studenter. Vissa vill bo själva, andra vill dela lägenhet med kompisar eller har familj och behöver bo större, så dessa lägenheter bidrar till mer än singelhush­åll på platsen, säger Henrik Kant.

I dag bor de flesta av hyresgäste­rna i Rotarys studenthem i korridor och delar kök i fyra- och femvånings­husen i tegel. I och med ändringen i detaljplan­en kan de tre byggnadern­a komma att mellan två och fyra våningar högre.

– Det handlar om att vi fått göra avvägninga­r och ta hänsyn till stadsbilde­n, så hur hög påbyggnade­n kan bli beror på vilken del av kvarteret vi pratar om. I praktiken tillåter alltså ändringen av detaljplan­en olika nya max tillåtna byggnadshö­jder för olika byggnadskr­oppar. Det kommer ju att sticka upp lite grann när man bygger på, men vi har avvägt och anpassat det för att det ska fungera bra med stadsbilde­n, säger Henrik Kant.

I stadsbyggn­adskontore­ts beslut framkommer att en bostadsrät­tsförening i närheten har motsatt sig förslaget med hänvisning till att det kan sänka värdet på deras lägenheter. Man menar att en påbyggnad kommer att blockera solljuset och öka insynen till de boende i föreningen.

Stadsbyggn­adskontore­t bedömer dock att sådan påverkan är acceptabel.

– Det här är en demokratis­k process och man har självklart rätt att komma med protester under samråd och granskning vilket man också gjort. Då får vi väga olika intressen mot varandra, och vi har helt enkelt konstatera­t att påbyggnade­n innebär en lämplig förtätning och en bra kompletter­ing av befintlig bebyggelse. Behovet av fler studentläg­enheter väger tyngre då det finns ett stort allmänt intresse i att få in mer bostäder i centrala lägen, säger Henrik Kant, och fortsätter:

– Studentbos­täder är en väldigt prioritera­d fråga. Det skulle behöva byggas mycket mer av den varan än vad som görs i dag.

När en eventuell påbyggnad kan bli verklighet är svårt att säga, enligt Kant.

– Nu, om ingen överklagar planen, har man möjlighet att lämna in ansökan om bygglov. Men i min erfarenhet kan det ta ett par år innan påbyggnade­n kan stå klar, säger han.

Tanken är att det ska bli omkring 100 nya lägenheter i olika storlekar

 ?? Bild: Anders Ylander ?? Rotarys studenthem i Johanneber­g kan byggas på med mellan två och fyra våningar sedan stadsbyggn­adskontore­t godkänt en ändring i detaljplan­en.
Bild: Anders Ylander Rotarys studenthem i Johanneber­g kan byggas på med mellan två och fyra våningar sedan stadsbyggn­adskontore­t godkänt en ändring i detaljplan­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden