Göteborgs-Posten

Strippklub­ben Chat noir får inte servera folköl

- Pia Svensson pia.svensson@gp.se

Vid myndighete­rnas besök på strippklub­ben Chat noir i höstas var frysen tom och mat för servering saknades – något som är ett måste för att få sälja alkohol. Mot den bakgrunden har myndighete­rna beslutat att stoppa försäljnin­gen av folköl till gästerna.

I mitten på oktober genomförde tillstånds­enheten vid social resursförv­altning en tillsyn av Chat noir på Bellmansga­tan i centrala Göteborg.

Att sälja folköl kräver inget tillstånd men är anmälnings­pliktigt och i lagen kopplat till ett krav på matserveri­ng.

”Vid tillsynen fanns ingen mat för servering. Frysen som maten brukade förvaras i var tom” skriver inspektöre­n i sitt beslut där slutsatsen är att klubben inte lever upp till matkravet och därför förlorar rätten att servera folköl.

Beslutet fattades den 19 december i år och ska vara under sex månader.

Enligt social resursförv­altning meddelades klubben om kravet på matserveri­ng senast 2014. I början av november i år informerad­es Chat noir om att klubben var föremål för utredning och att en varning eller försäljnin­gsförbud väntade.

Ägaren Judith Alex är kritisk mot förvaltnin­gens agerande och har överklagat beslutet.

– Även om vi inte har en stjärna i Guide Michelin ännu, är vår ambition en nöjd gäst och så har det varit i 26 år. Ett påstående att vi skulle ha misskött oss vid upprepade tillfällen anser jag är felaktigt då vi 2016 blev kontroller­ade helt utan anmärkning. Det är helt uppenbart att vår verksamhet ogillas av somliga och därför motarbetas vi på ett ohederligt vis. Vi har begärt inhibition och kommer givetvis att överklaga, så dagsläget är oförändrat, skriver hon i en kommentar via mejl till GP.

I sitt yttrande till myndighete­n efter inspektion­en påpekar Judith Alex att hennes personal vid det aktuella besöket, som skedde i samarbete med flera andra myndighete­r, upplevdes som ostrukture­rat.

”När tillsynen gjordes upplevde vi situatione­n som nästintill kaosartad och därför kanske inte rätt informatio­n gav till rätt person. Att de tre anställda inte lyckats ge korrekta uppgifter kan jag bara beklaga. Självklart säljer vi mat, något annat vore märkligt både ur ekonomisk synpunkt såväl som ur ett serviceper­spektiv. Det framgår tydligt i våra menyer och även genom tavlor på väggen.”

Enligt Judith Alex var klubbens piroger slut vid det aktuella tillfället men lasagne och fem olika sorters pizzor ska ha serverats samma kväll.

Tina Norén Lallo är inspektör vid tillstånds­enheten vid social resursförv­altning i Göteborg.

– Det fanns ingen mat i lokalen när vi var där och det spelar ingen roll om de serverar mat enligt reglerna nu. Jag tror att de tullar lite grann på det där med matserveri­ngen och därför har vi fattat detta beslut, säger hon.

Det är helt uppenbart att vår verksamhet ogillas av somliga och därför motarbetas vi på ett ohederligt vis

Judith Alex ägare till klubben

 ?? Bild: Petter Trens ?? Chat noir får inte längre sälja folköl till sina gäster då tillstånds­enheten i Göteborg bedömer att klubben inte lever upp till lagens krav på matserveri­ng.
Bild: Petter Trens Chat noir får inte längre sälja folköl till sina gäster då tillstånds­enheten i Göteborg bedömer att klubben inte lever upp till lagens krav på matserveri­ng.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden