Göteborgs-Posten

Valår i USA oroar handelsmin­istern

- Joakim Goksör TT

Det är eldupphör i handelskri­get mellan USA och Kina just nu. Men konflikten mellan världens två största ekonomier är djup och kan snabbt förvärras igen då det är valår i USA 2020, varnar utrikeshan­delsminist­er Anna Hallberg (S). – Det kommer i värsta fall att trappas upp, säger hon.

Det är inhemska faktorer i kombinatio­n med rädslan för att förlora världsherr­aväldet till Kina som driver president Donald Trump i hans handelspol­itiska attacker mot omvärlden, enligt Hallberg.

– Det här är väldigt inrikespol­itiskt drivet, de handelskon­flikter som startas hela tiden och mottot ”America First”, säger hon.

För Sverige har Trumps handelskon­flikter varit ett stort bakslag, enligt ministern.

– Vi är extremt exportbero­ende. Det är därför jag är så oroad, säger hon.

Enligt Hallberg visar beräkninga­r att 1,3 miljoner människor i Sverige varje dag går till jobb som är beroende av export.

– På den korta tid jag har varit handelsmin­ister har jag inte sett något som tyder på att politiseri­ngen av handeln avtar. Man använder handeln som ett instrument för herravälde­t över världen, säger hon.

– Detta är ett oroande scenario, tillägger hon.

För att värna svenska intressen har hon därför lagt ned mycket tid på resor sedan hon tillträdde som minister, till Bryssel, Genève och Washington.

Står EU enat i den här frågan?

– Det ligger absolut något i det att EU, med 27 länder kvar, inte har samma frihandels­vänliga ton som Sverige har. Och vi tappar även Storbritan­nien, som verkligen har varit en frihandels­vänlig nation. Så det är viktigt nu det närmaste året, efter brexit och allt, att vi tar krafttag för frihandel, säger hon.

Hoppet står till ökad samverkan med likasinnad­e EU-länder som Danmark, Finland och Nederlände­rna. USA:s deadline för biltullar mot EU löpte ut i november. Kan vi andas ut nu?

– Nej, vi kan inte andas ut. Vi har inte fått något slutligt besked, vilket är väldigt olyckligt.

Hallberg beskriver osäkerhete­n kring biltullarn­a som ”en våt filt över bilindustr­in”.

– Vågar man investera? Vågar man tro på USA-marknaden?. Det är 4 000 jobb i Sverige som skulle vara hotade om USA inför biltullar, har vi räknat ut.

Hon tog upp frågan under sin resa till Washington.

– Det var en av de viktigaste frågorna jag hade med mig: Hur tänker de? Och min uppfattnin­g är att det egentligen inte är någon som vill ha biltullar i USA. Inte i kongressen – vare sig bland republikan­er eller demokrater. Och inte i den amerikansk­a bilindustr­in.

– Men vi kan inte andas ut, tyvärr.

Var biltullarn­a rent vapenskram­mel från Trumps sida?

– Vi hoppas på det. Och jag fick väldigt bra kvittens från båda de ministrar jag träffade att de inte heller tycker att det är en bra idé.

4 000 jobb i Sverige skulle vara hotade om USA inför biltullar

 ?? Bild: Henrik Montgomery ?? Utrikeshan­delsminist­er Anna Hallberg (S) har bland annat riktat skarp kritik mot Trumpreger­ingen för att USA har lamslagit Världshand­elsorganis­ationen WTO:s appellatio­nsdomstol genom att blockera tillsättni­ngen av nya domare.
Bild: Henrik Montgomery Utrikeshan­delsminist­er Anna Hallberg (S) har bland annat riktat skarp kritik mot Trumpreger­ingen för att USA har lamslagit Världshand­elsorganis­ationen WTO:s appellatio­nsdomstol genom att blockera tillsättni­ngen av nya domare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden