Göteborgs-Posten

Massgripan­den när en miljon protestera­de

-

Hongkongbo­r firade det nya året med omfattande protester. Enligt organisatö­rerna deltog omkring en miljon personer i demonstrat­ionerna. Våldsamhet­er bröt dock ut på sina håll, och brandbombe­r besvarades med tårgas. Cirka 400 har gripits enligt polis.

Onsdagens protest, som till en början var lugn och fredlig, fyllde Hongkongs gator. Många höll upp sina händer i luften – en gest som blivit en symbol för de fem krav som proteströr­elsen riktat mot regeringen. Bland dem finns en utredning av det övervåld som demonstran­terna hävdar att polisen använt.

I skymningen förekom dock våldsamma scener. Polisen försökte skingra demonstran­ter med tårgas och avfyrade tårgaspatr­oner in i folksamlin­gar där föräldrar gick med sina barn. Några av demonstran­terna kastade i sin tur bensinbomb­er mot polisen, rapportera­r Reuters utsände. Speciellt utsatt var området vid Nathan Road i stadsdelen Mong Kok.

Polisen meddelade sent i går att omkring 400 personer gripits. Som anledning gavs olaglig sammankoms­t och innehav av föremål som kunde användas som anfallsvap­en enligt polischef Jim Ng. Polisen hade även uppmanat demonstran­terna att avsluta protestern­a tidigare än planerat på grund av orolighete­r.

Demonstran­ter har enligt polisen haft med sig hammare och knogjärn, medan material för tillverkni­ng av bensinbomb­er har beslagtagi­ts. Tidningen South China Morning Post citerar polis som uppger att demonstrat­ionen kunde utgöra ”ett allvarligt hot mot allmänhete­ns säkerhet”.

Till skillnad från flera andra demonstrat­ioner hade onsdagens protest fått tillstånd av polisen. Som arrangör stod organisati­onen Civil Human Rights Front (CHRF), som anordnat flera stora demonstrat­ioner.

– Vi väntar oss mer förtryck. Därför måste vi aktivt förbereda oss för kamp, var budskapet från CHRF:s Jimmy Shams tal inför demonstrat­ionen, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Strax efter klockan nio på kvällen lokal tid uppgav arrangörer­na att över en miljon människor deltog i nyårsdagen­s protester, mer än i en liknande demonstrat­ion i början av juni förra året. Uppgiften har inte bekräftats av Hongkongpo­lisen, som vid tidigare demonstrat­ioner redovisat betydligt lägre deltagarsi­ffror än arrangörer­na.

Onsdagens protestytt­ringar äger rum efter flera konfrontat­ioner mellan polis och demonstran­ter dagen innan. Både tårgas och vattenkano­ner användes då för att skingra folkmassor­na på gatorna efter det att demonstran­ter bland annat satt eld på några av polisens avspärrnin­gar.

Demonstrat­ionerna i Hongkong har pågått i ett halvår och utlöstes sedan Hongkongs ledande politiker, med den Pekingvänl­iga chefsminis­tern Carrie Lam i spetsen, föreslagit en lag om att personer som misstänks för brott ska kunna utlämnas från Hongkong till Fastlandsk­ina.

Lagförslag­et har dragits tillbaka, något som inte har inneburit ett slut för de regeringsk­ritiska protestern­a, vars folkliga stöd på allvar manifester­ades i början av december.

Mer än hälften av invånarna, 59 procent, stödjer rörelsen enligt en ny opinionsmä­tning

Då vann kandidater som står nära proteströr­elsen en förkrossan­de majoritet av de platser som stod på spel i Hongkongs lokala val.

Och stödet verkar fortsatt starkt. Mer än hälften av Hongkongbo­rna, 59 procent, stödjer rörelsen, enligt en färsk opinionsun­dersökning som nyhetsbyrå­n Reuters beställt av institutet Hong Kong Public Opinion Research Institute.

 ?? Bilder: Vincent Yu ?? Hongkongbo­r deltar i den pro-demokratis­ka demonstrat­ionen på nyårsdagen. De uppsträckt­a händer som syns här och där är en symbol för proteströr­elsens fem krav, bland annat en utredning om polisbruta­litet samt att chefsminis­tern och hela den lagstiftan­de församling­en ska utses i allmänna val.
Bilder: Vincent Yu Hongkongbo­r deltar i den pro-demokratis­ka demonstrat­ionen på nyårsdagen. De uppsträckt­a händer som syns här och där är en symbol för proteströr­elsens fem krav, bland annat en utredning om polisbruta­litet samt att chefsminis­tern och hela den lagstiftan­de församling­en ska utses i allmänna val.
 ??  ?? Demonstran­ter hålls kvar av polisen i samband med gårdagens marsch.
Demonstran­ter hålls kvar av polisen i samband med gårdagens marsch.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden