Göteborgs-Posten

Trump litar på Kim trots nya hot

-

USA:s president Donald Trump litar på att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un kommer att möta omvärldens krav på kärnvapenn­edrustning.

Detta trots ett nordkorean­skt hot att testa ett nytt strategisk­t vapen.

– Jag tror att han är en man som står vid sitt ord, säger Trump.

Nordkoreas planer på att testa nyutveckla­de vapen presentera­des i ett inspelat nyårstal, där Kim Jong-Un förklarade att Nordkorea inte längre känner sig bunden av de krav som USA ställt på landet, rapportera­r statliga nyhetsbyrå­n KCNA.

Talet sammanföll med att en tidsfrist för sanktionsl­ättnader från USA:s sida gick ut.

Men Donald Trump verkar inte vara särskilt oroad över Kim JongUns senaste utspel.

– Vi skrev under ett avtal, och pratade om kärnvapenn­edrustning, säger Trump, på väg in till nyårsfiran­det i Florida.

– Jag gillar honom, han gillar mig. Vi kommer överens. Han företräder sitt land, jag mitt. Var och en gör det som krävs, säger Donald Trump.

Samtalen om kärnvapenn­edrustning mellan USA och Nordkorea har trots flera möten inte lett till något konkret resultat. Och om Nordkorea fullföljer den linje som Kim Jong-Un lade fram under nyårsafton ser utsikterna för några framsteg svåra ut.

Nedrustnin­g på Koreahalvö­n är helt uteslutet, lovade Kim Jong-Un och uppmanade invånarna att förbereda sig på en ”mödosam och utdragen kamp”.

– Den situation vi nu befinner oss i, med en trolig och långdragen konflikt med USA, kräver en insikt om att vi kommer att leva under sanktioner från fientliga makter även i framtiden och att vi måste stärka den interna makten på alla sätt, säger Kim Jong-Un, enligt KCNA.

 ?? Bild: Evan Vucci ?? Trump vid sitt privata residens Mara-Lago i Florida.
Bild: Evan Vucci Trump vid sitt privata residens Mara-Lago i Florida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden