Göteborgs-Posten

Ön känd för sitt samförstån­d – nu växer extremisme­n

- Moa Kärnstrand TT

Terrordåde­t på turistön Bali 2002 markerade en förändring – sedan dess har den islamistis­ka extremisme­n i Indonesien vuxit.

– Människor är rädda att Indonesien ska bli nästa Mellanöste­rn, säger en universite­tslärare på Balis grannö Lombok, där extremiste­rna har ett fäste.

Indonesien är med sina över en kvarts miljard invånare ett av världens folkrikast­e länder, som varit känt för att många trosuppfat­tningar kunnat samexister­a. De flesta indoneser är muslimer, men sekulära. Länge lyckades man undvika att fundamenta­listiska islamistis­ka idéer fick fäste.

Men det har förändrats. Självmords­bomber och attacker på liberala grupper har blivit vardag.

– IS-krigare som kommer tillbaka är en del av orsaken, de sprider en extremare sorts islam som vi inte är vana vid här, säger Suprapto, ledare för den ideella organisati­onen Nusa Tenggara center, när TT träffar honom i Mataram som är huvudstad på den indonesisk­a ön Lombok.

De senaste åren har spänningar­na märkts tydligare, säger Suprapto, vars organisati­on arbetar för fred mellan religiösa grupper.

– 2018 sköts en polis till döds på ön Java av en jihadist och kristna kyrkor brändes i storstaden Surabaya, säger han.

Runt oss fylls luften av ljuden av tusentals mopeder som susar längs gatorna i Mataram och förbi den väldiga Islamic Center-moskén i guld och grönt.

Terrordåde­t 2002 på turistön Bali, Lomboks granne, markerar starten. Då sprängde den islamistis­ka terroristg­ruppen Jemaah Islamiyah tre bomber som dödade över 200 människor.

Sedan dess har klyftan mellan bokstavstr­ogna och liberala muslimer vuxit. Lagstiftni­ngen mot blasfemi har börjat användas igen och förföljels­en av religiösa minoritete­r trappas upp i takt med att religion börjat användas som politiskt verktyg.

Här, på Lombok, har de radikala ett av sina starkaste fästen. Jemaah Islamiyah, vars mål är att skapa en muslimsk stat i Sydostasie­n, har etablerat sig här och ska ha försökt rekrytera studenter från universite­tet. Lomboks lokala lagstiftni­ng bär enligt experter TT talat med drag av sharialaga­r med hijab-tvång och diskrimine­ring av kvinnor.

– Vi måste censurera oss nu, i hur vi pratar om islam. Vi måste vara försiktiga, säger en ung, liberal universite­tslärare som TT träffar i Mataram.

De äldre indonesern­a är vana att praktisera en inkluderan­de islam, medan en del unga influerats av islam från andra delar av världen som är mer extrem, förklarar läraren. Den nya tron sprids genom skolor. En organisati­on i Jakarta har funnit att 40 universite­t runt om i landet är påverkade av islamisk extremism på olika sätt.

– Människor är rädda att Indonesien ska bli nästa Mellanöste­rn, säger läraren.

I presidentv­alet våren 2019 fick den islamistis­kt radikale opposition­skandidate­n Prabowo Subianto 90 procent av rösterna här på Lombok och den mer liberale Joko ”Jokowi” Widodo, bara tio procent.

– Prabowos politik är ”make islam great again”. Många av mina vänner blev oroade över att han fick så mycket stöd.

De extrema grupper som växer sig starkare är dels knutna till IS, som gruppen Jad, men också lokala islamistis­ka fraktioner.

Presidentv­alet 2019 tydliggjor­de den förskjutni­ng som skett i Indonesien, säger Sydostasie­nkännaren Zachary Abuza. De islamistis­ka grupperna spelade en viktigare roll än i tidigare val och dess inflytande fick den liberala Jokowi att välja en konservati­v muslim som sin vicepresid­entkandida­t – av rädsla att förlora stöd.

När de båda vann hade således det politiska landskapet förflyttat­s mot mer icke-sekulärt.

– Nu har Indonesien en vicepresid­ent som inte skriver under på sekulära värderinga­r, som avgett fruktansvä­rt konservati­va fatwas mot hbtq-personer och liberala, säger Abuza.

En stor andel indoneser är fortfarand­e moderata i sin religion. Men många är ändå för att införa sharia, alltså muslimsk religiös lagstiftni­ng, och en hel del av de nya lagar som passerat parlamente­t under det senaste årtiondet bär spår av sharia, säger Abuza.

Han konstatera­r dock att mest oroande är de ”fickor av islamism” som poppat upp. Eftersom Indonesien har ett decentrali­serat styre kan islamister som vinner i ett litet område få stort inflytande på politiken där. En sådan ficka är Bima, på Lomboks grannö Sumbawa.

Nyligen förbjöds en del statsanstä­llda att bära niqab. En visselblås­arfunktion har skapats för att rapportera om statsanstä­llda som delar radikalt innehåll i sociala medier, efter att en enkät visat att en av fem hellre vill se en islamistis­k stat än dagens sekulära. Det är försök att kraftsamla för att möta den växande extremisme­n.

Men Suprapto i Mataram tror och hoppas att samhället på Lombok är starkt nog att stå emot radikalise­ring. Ön har en lång historia av tolerans och inkluderin­g, säger han.

– Civilsamhä­llet är starkt, med organisati­oner som upptäcker när det dyker upp extrema strömninga­r, säger han.

 ?? Bild: Moa Kärnstrand ?? Suprapto, ledare för den ideella organisati­onen Nusa Tenggara center i Mataram, Lombok. Han jobbar för fred mellan olika religiösa grupper. Bilden är tagen i centrala Mataram.
Bild: Moa Kärnstrand Suprapto, ledare för den ideella organisati­onen Nusa Tenggara center i Mataram, Lombok. Han jobbar för fred mellan olika religiösa grupper. Bilden är tagen i centrala Mataram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden