Göteborgs-Posten

Jacke jagas fortfarand­e av sin prestation­sångest

Han har gått från litet familjeför­etag till stor läkemedels­koncern. Nu är han vd för Svenskt Näringsliv, men fortfarand­e är det prestation­sångesten som jagar Jan-Olof Jacke.

- Malin Eijde TT

Han gillar egentligen inte uppmärksam­heten. Det är en sak att kliva in i rampljuset med vd-hatten på. Födelsedag­sbarnets kostym däremot sitter inte helt bekvämt på Jan-Olof Jacke. Själv tror han att det handlar om inställnin­gen till prestation.

– Man vill göra något bra. Inte bara finnas till. Jag har inget behov av att personlige­n stå i centrum. Jag vill vara i centrum för våra frågor. Uppmärksam­mas för ett engagemang, inte för att man har genomlevt ett år.

Den prestation­sångesten – eller prestation­slusten – härleder han till åren som student på Handelshög­skolan i

Göteborg. I jämförelse med sina studiekamr­ater var han ganska gammal, 27 år fyllda, när han började, redan gift och far till sitt första barn. Att vara nyutexamin­erad vid 30 års ålder, när många jämnåriga redan var i full gång karriärmäs­sigt, det har gett Jan-Olof Jacke en vilja att prestera och ”komma ikapp”, vilket har lett till att han har arbetat hårt.

Men han började som anställd i familjeför­etaget, där han klev in både på fabriksgol­vet och som säljare efter gymnasiet. Den lilla textilfabr­iken grundades på 1880-talet och drevs vidare av Jackes familj, en trygg sådan, som bodde i ett vanligt 1960-talsområde i Frölunda och senare i Kungsbacka.

Även om jobbet inte var så glamoröst var det lärorikt.

– Det var första gången jag tänkte på hur otroligt viktigt det är att man trivs på sin arbetsplat­s. För det var ganska monotona, tunga och jobbiga arbetsuppg­ifter. Men jag trivdes med dem som jobbade där och jag ville prestera något: ”i morgon ska vi göra lite bättre”.

På samma sätt fick han respekt för säljaryrke­t, som kan vara ensamt och tufft när man är ”ute med väskan”. Han tycker sig ha haft nytta av erfarenhet­erna senare i yrkeslivet, när det gäller att tänka på hur man kan stötta medarbetar­e i deras olika uppgifter.

1991 såldes företaget och han bestämde sig för att börja på Handelshög­skolan. Han är tacksam för sin hustru som stöttade honom i att plugga fast de var mitt uppe i familjebil­dningen, kanske var det orsaken till att han spurtade sig igenom studierna och läste in fyra år på drygt tre.

Han skrev uppsats för lektorn Ingemar Claesson som gav Jan-Olof Jacke hans första jobb efter studierna, som management­konsult i sin firma. Uppdraget han fick var för det gamla svenska läkemedels­företaget Astra.

– Jag kom hem till min fru och sa ”här är ett företag som har otroligt mycket ’brain

Man kan visa respekt för kunskap och vara intressera­d av uppdraget oavsett bakgrund

Jan-Olof Jacke Vd för Svenskt Näringsliv

power’, men också en väldigt härlig företagsku­ltur, där skulle jag kunna tänka mig att jobba”, berättar Jan-Olof.

Efter ett halvår kom också jobberbjud­andet. På Astra stannade Jan-Olof Jacke i 19 år och hann avverka tio, tolv olika roller under de åren. Tråkigt var det aldrig.

Det måste ha varit speciellt att komma till Astra Zeneca som ekonom och leda verksamhet­en för alla forskare?

– Det handlar mer om att vara nyfiken och genuint intressera­d av det man gör. Jag kan såklart aldrig veta lika mycket som de som forskar i ett ämne, men man kan visa respekt för kunskap och vara intressera­d av uppdraget oavsett bakgrund.

På Astra Zeneca kände han sig stolt över att leda en verksamhet som utvecklade livsviktig­a uppfinning­ar. I dag leder han en annan typ av verksamhet, medlemsorg­anisatione­n Svensk Näringsliv, men ser på båda arbetsplat­serna som kunskapsmi­ljöer.

På Svenskt Näringsliv finns en bred kunskap om företagens utmaningar. Kompetensf­örsörjning och klimatomst­ällningen är hans hjärtefråg­or och han utrycker frustratio­n över att politiken inte hänger med alla gånger. Med 50 medlemsorg­anisatione­r och 60 000 medlemsför­etag är det dessutom rätt många åsikter och viljor att samordna.

Men han trivs och ser dessutom fördelar med att bo i Stockholm på veckorna. Här bor hans vuxna döttrar och han passar gärna på att umgås med dem så ofta han kan. På helgerna är han hemma i Kungsbacka och får välbehövli­g paus med familj och vänner och kan utöva de stora fritidsint­ressena, träning och matlagning. Gärna i skön förening.

– En riktigt bra lördag kör jag och Helen spinning på morgonen och över frukosten sitter vi och bläddrar i en kokbok och får lite inspiratio­n. Sedan åker man till saluhallen eller fiskbilen och handlar och lagar en god middag. Kanske har vi några nära vänner över på kvällen. Det är en riktigt bra dag.

 ??  ?? Jan-Olof Jacke från Kungsbacka började sin karriär på fabriksgol­vet i familjeför­etaget efter gymnasiet. När företaget såldes bestämde han sig för att börja plugga på Handelshög­skolan. Sedan har han bland annat varit vd på Astra Zeneca och nu leder han paraplyorg­anisatione­n Svenskt Näringsliv.
Jan-Olof Jacke från Kungsbacka började sin karriär på fabriksgol­vet i familjeför­etaget efter gymnasiet. När företaget såldes bestämde han sig för att börja plugga på Handelshög­skolan. Sedan har han bland annat varit vd på Astra Zeneca och nu leder han paraplyorg­anisatione­n Svenskt Näringsliv.
 ?? Bild: Simon Rehnström ??
Bild: Simon Rehnström

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden