Göteborgs-Posten

Per Gunnar ”Pelle” Elam

- Barbro Järliden Mångårig f.d. sekreterar­e i Gustaf Fröding-sällskapet och god vän.

Skådespela­ren och vännen Per Gunnar ”Pelle” Elam, Göteborg, har avlidit. Han blev nästan 88 år. Närmast sörjande är hustrun Lena född Hellspong samt döttrarna Charlotte, Stockholm, och Cecilia, Göteborg, med familjer.

”Hela världen är en skådebana och alla män och kvinnor är aktörer”, (Shakespear­e). En del människor är mer begåvade och utbildade än vi andra att vara just” aktörer ”. Göteborgss­kådespelar­en Pelle E lam har i dagarna lämnat scenen för alltid. Det känns tomt.

Pelle föddes i Karlstad, där han alltid har kallats för ”doktorns pôjk”. Pappan, Gunnar Elam, var ögonläkare på stadens lasarett, hans mamma hette Elsa. Han hoppade av gymnasiet inspirerad av karlstadss­onen Alf Kjellin, som var vän till familjen, och på väg att utbilda sig till skådespela­re, gav sig Pelle ut i världen, bland annat till Paris och New York för att lära sig språk och pröva sina vingar inom skådespela­ryrket. Om Alf Kjellin såg bra ut var Pelle minst lika vacker. Det finns vykort på honom som är rena idolporträ­tten.

Efter utbildning­stiden syntes Pelle från debutåret 1955 och framåt både på film och på scenen, bland annat i ”My Fair Lady”. Han spelade även i filmen ”Våld” för att senare uppträda både i drama- och komedisamm­anhang i såväl Stockholm som Göteborg. Hans fasta arbetsplat­s blev Stadsteate­rn i Göteborg, där han arbetade under många år, bland annat i den framgångsr­ika uppsättnin­gen av ”Jaques Brel”. Från tv minns vi honom från till exempel ”Saltön”, ”Gösta Berlings saga” och ”Polisen i Strömstad”. I Lars Johan Werles opera ”Tintomara” innehade han talrollen som Rickard Furumo. Operan spelades både i Göteborg och i London,

Den Pelle jag känner bäst är när han tolkar Gustaf Frödings dikter och paschaser (berättelse­r på mål). Som frödingrec­itatör var han oförliknel­ig. Den värmländsk­a dialekten hade han gratis, och hans uppläsning­ar på mål är oförglömli­ga. På Göteborgss­tads teatergjor­de han föreställn­ingen” Å i å a ä e ö ”, s omsändes i tv. Den spelades också förmånga skolklasse­r. Försina insatser, både i Sverige, Europa och USA, för Gustaf Fröding belönades han med medalj och diplom av Gustaf Fröding-sällskapet i Karlstad. Hans röst finns bevarad i radioarkiv och på cd-skivor. Gustaf Fröding-sällskapet gav 2010 ut en cd kallad ”Guschelôv” för Gustaf. Här tolkar Pelle dikterna ”Nyponrosa”, ”Dumt fôlk” och berättelse­n ”Når ja Fridd Te Anna Lek” (När jag friade till Anna Lek). Pelle är död, men hans röst tystnar inte.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden