Göteborgs-Posten

Alfredsson tillbaka – coachar sonens lag

- Jonatan Andersson jonatan.andersson@gp.se

Ishockey: För 33 år sedan blev Daniel Alfredsson trea i Göteborg Ishockey Cup med Göteborgs IK. Nu är han tillbaka – som coach för sonen Louis lag Ottawa Sting.

1986 deltog han själv och blev trea med Göteborgs IK. Nu är Daniel Alfredsson, 47, tillbaka i Göteborg Ishockey Cup – som coach för sonen Louis lag Ottawa Sting.

– Det var ju skitstort för oss på den tiden, säger legendaren.

2020 års Göteborg Ishockey Cup kommer strösslas med lite extra stjärnglan­s. Av de 62 deltagande U14-lagen är det nämligen ett som sticker ut: Ottawa Sting, med en viss Loui Alfredsson i laget – och med en viss Daniel Alfredsson som huvudcoach.

– Det var Daniel själv som kontaktade oss och gärna ville vara med. Han ville väl att hans lag skulle få vara med och spela den cupen, inte minst med tanke på att hans grabb är med, berättar Patrik Norrman på Göteborgs Ishockeyfö­rbund.

– Det var fantastisk­t kul att det gick att lösa!

Det blir första gången som laget gör resan över Atlanten – även om andra nordamerik­anska lag har dykt upp i turneringe­n genom åren.

– Det är ju något vi jobbar för. I år kommer ju även ett lag från South Carolina. Förra året hade vi inget, men innan dess hade vi ju ett lag från Kalifornie­n som var här två år i rad, berättar Norrman.

Daniel Alfredsson själv skiner upp när den kommande turneringe­n kommer på tal.

– Det ska bli fruktansvä­rt roligt. Vi har varit hemma här i några dagar nu och jag har tittat på den här lilla brickan från cupen 86, när vi kom trea med GIK, säger legendaren, och fortsätter:

– Det var ju skitstort för oss på den tiden – inte för att jag kanske tänker på just placeringe­n i dag.

Men det är såklart inte främst för Daniels skull, och chansen att sluta cirkeln 33 år senare, som Ottawa Sting nu ställer upp i GIC. Framför allt är det en ”en gång i livet”-chans för de kanadensis­ka ungdomarna – och ett häftigt äventyr.

– Att få uppleva en sån här turnering ... 56 lag i ett annat land och en lite annan hockeykult­ur, ett annat spel. Det är en upplevelse som de kommer ha med sig resten av livet, säger Alfredsson.

Känslan är ömsesidig, berättar förbundets Patrik Norrman:

– De svenska ungdomarna tycker också det är jätterolig­t. Både Ottawa och Carolina spelar ju träningsma­tcher inför turneringe­n också med mycket intresse runt sig.

Så det är stort för både de nordamerik­anska och svenska spelarna.

Det är en upplevelse som de kommer ha med sig resten av livet. daniel alfredsson

 ?? Bild: Michael Erichsen ?? daniel alfredsson under ceremonin i scandinavi­um den 28 december, då han blev invald i svensk hockeys Hall of Fame.
Bild: Michael Erichsen daniel alfredsson under ceremonin i scandinavi­um den 28 december, då han blev invald i svensk hockeys Hall of Fame.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden