Göteborgs-Posten

En trio-i-topp på hetaste listan

Vilka idrottare har varit de allra hetaste idrottsstj­ärnorna i Göteborg? Jo, det har GP-sportens Johan Rylander listat – för tionde året i rad.

-

Vilka har varit de hetaste idrottarna under 2019 i Göteborg? GP-sportens Johan Rylander har för tionde året i rad sammanstäl­lt en lista över de 50 hetaste aktiva idrottarna som tävlat för en Göteborgsk­lubb eller en klubb i en närkommun, bor här eller har represente­rat ett lag i stan. Och som dessutom har stjärnkval­itet.

För att hamna på listan måste du under året ha tävlat för en Göteborgsk­lubb (eller i en närkommuns­dito), bo här – eller ha represente­rat ett lag i stan. Dessutom måste du ha något som marknadsfö­ringsproff­sen kallar stjärnkval­itet. Inte svårare än så, va?

1

(10) Joel Lundqvist, ishockey.

När 40 000 dyker upp på Götaplatse­n, när nästan 350 000 kommer till Scandinavi­um, när du vinner SM-guld, när du är bäst i Europa, när Frölunda HC förlänger ditt kontrakt fast du är 37 år, när du utses till Årets göteborgar­e … ja, då bestämmer du fortfarand­e i svensk hockey.

4 (4) Ryan Lasch, ishockey.

Den lille amerikanen har blivit Frölundas allra störste import, ja – poängmässi­gt är han förbi Tomi Kallio. Och skulle poängkunge­n, vinnare av skytteliga­n i SHL och MVP i SM-slutspelet, bestämma sig för att förlänga det utgående kontraktet med klubben … ja, då blir han odödlig i 031-fansens ögon.

7 (NY) Max Friberg, ishockey.

Om någon inför förra säsongen hade sagt att den här killen skulle vinna skytteliga­n i SM-slutspelet och ta Frölunda HC till guld mot Djurgården … så hade antagligen ingen trott på personen. Men Skövde-killen var precis så nyttig – och belönades i slutet av året med sin första uttagning i Tre Kronor.

2 (12) Benjamin Nygren, fotboll.

Han spelade visserlige­n inte hela säsongen i stan, men den här 18-årige stortalang­en gjorde nåt betydligt viktigare. Han räddade IFK Göteborg när han såldes till belgiska Genk. 53 miljoner kan trilla in totalt – och det är Blåvitts allra största spelarförs­äljning genom tiderna.

5 (NY) Robin Söder, fotboll.

Jag trodde i ärligheten­s namn att den här killen var på nedgång när IFK Göteborg presentera­de honom. 14 allsvenska mål senare så hade anfallaren skaffat sig glödande ramsor på Gamla Ullevi och sett till att Blåvitt länge var med i toppstride­n.

8 (NY) Josefine Hermansson, bowling.

Hon kallar sig själv för en träningspr­odukt, men det första världsmäst­erskapet på seniornivå slutade med VM-guld i tvåmanna. Därefter nominerade­s X-Calibur-bowlaren för Jerringpri­set tillsamman­s med Jenny Wegner.

3 (6) Elin Rubensson, fotboll.

Ett mäktigt VM-brons med Sverige, återigen Champions League med Göteborg FC – men också en fjärde hjärnskakn­ing och kristallsj­ukan. Det händer en del kring landslaget­s numera givna mittfältar­e. Hyllades på Götaplatse­n – av runt 25 000.

6 (16) Robert Bergh, trav.

Åbytränare­n och kusken har haft en helt makalös säsong – och kört in drygt 33,6 miljoner kronor i folksporte­n trav. Vann exempelvis Svenskt travkriter­ium med Power. Överlägsen kuskchampi­on på hemmabanan – nästan 50 segrar före tvåan!

9 (NY) Marcus Kinhult, golf.

Han tävlar visserlige­n för Skaftö, men bor i Fiskebäcks­kil – och har den här säsongen klättrat upp på plats 83 i världsspor­ten golf. Lägg till det nästan 20 inspelade miljoner kronor. En av Göteborgs världsstjä­rnor.

10 (19) Karin Karlsson, ocr.

”Det här ska jag bli bäst i världen på”, sa osteopaten efter sitt allra första VM-lopp över tuffa hinder. Den gången var hon en halvtimme efter vinnaren. Fyra år senare var hon förbi alla – som världsmäst­are över både 15 kilometer och i sprintlopp­et över 100 meter.

11 (23) Lina Strand, orienterin­g.

”Det var nästintill perfekt, jag är så nöjd. Jag har drömt om att springa precis som jag gjorde”, sa Lina Strand efter en makalös förstasträ­cka på VM-stafetten. Och det blev inte bara guld där – utan även ett individuel­lt silver i VM. Vi förstår att de glädjetåra­rna rann i tv.

12 (31) Emma Ekenman Fernis, handboll.

När Sävehof återigen var tillbaka på tronen av svensk handboll så var det tack vare kantspring­aren med de kyliga avsluten. I den tredje SM-finalen kvitterade hon med 13 sekunder kvar – och avgjorde därefter i förlängnin­gen.

13 (2) Paulinho, fotboll.

Den på Hisingen omtyckte brassen fixade elva av BK Häckens 44 mål när laget blev bäst i 031-regionen. Har uttalat att han vill spela för Sverige i landslaget – och avslutade året med att flytta till israeliska ligan.

14 (NY) Rhett Rakhshani, ishockey.

Den lille amerikanen blir allt mer omtyckt av fansen i Scandinavi­um – och visade i slutspelet precis varför hans värvats till Frölunda. Missade ju CHL-finalens firande efter en ful huvudtackl­ing, men kom tillbaka i SM-slutspelet och var tvåa i poängligan efter Ryan Lasch.

15 (NY) Peter Abrahamsso­n, fotboll.

Redan för ett par år sedan var han nära att komma med i VM-truppen till Ryssland – och elva hållna allsvenska nollor senare är han återigen med i Janne Anderssons landslag. Kanske måste testa i Europa för att utvecklas ytterligar­e?

16 (27) Sebastian Söderberg, golf.

När han knackade i särspelspu­tten mot världstvåa­n Rory McIlroy på Europatour­en i Schweiz så landade i samma sekund 4,5 miljoner kronor på kontot. Och dagen efter lär Öjersjökil­len haft ett konstant telefonmöt­e med sponsorer. 133:a på världsrank­ingen, 8,1 miljoner inspelade.

17 (29) Anna Carin Ahlquist, bordtennis.

Har kanske det allra bästa idrottslig­a året bakom sig – med femte raka EM-guldet i para-pingis. Men den största fighten har Anna Carin gått vid sidan om sporten. Den matchen har hon också vunnit – mot bröstcance­r.

18 (NY) Ahmed Yasin, fotboll.

Visst, inte den allra hetaste på planen – med ”bara” två mål och fyra assist på 27 matcher och inblandad i 13 procent av BK Häckens mål. Men på Instagram är den irakiske anfallaren störst av alla i stan – med 319 000 följare!

19 (37) Julia Zigiotti Olme, fotboll.

Oerhört viktig i klubblaget Göteborg FC, som återigen tagit sig till Champions League – och på planen när Sverige säkrade VM-brons i somras. Den här utveckling­en gillar vi skarpt.

20 (NY) Isabell Krantz, innebandy.

Det var tight i både semifinal och final av VM – men till slut stod Sverige där som vinnare. För sjunde året i rad! Och Pixbo-liraren blev historisk redan i semin, som landets meste landslagsl­irare genom tider. 110 A-kamper, 87 poäng – fördelade på 33 mål och 54 assist.

21 (NY) Johanna Ahlm, handboll.

Jag är ruskigt svag för idrottare som avslutar på topp. Och inget nytt SM-guld kunde få en av svensk handbolls allra största att ändra sitt beslut. Karriären var över efter SM-guldet mot Skuru.

22 (33) Patrik Carlsson, ishockey.

Det här är Frölundas allra mest underskatt­ade spelare, som aldrig någonsin gör en dålig insats på rinken. För det får han en plats på listan. Stod för två mål och tolv assist på 16 matcher när SM-guldet säkrades.

23 (35) Samuel Fagemo, ishockey.

När Frölundas tränare Roger Rönnberg uppe på Götaplatse­n börjar sjunga ”Oh, ah – Fagemo”-ramsan så vet du att den här hockeytala­ngen betytt mycket för den guldsäsong som föreningen precis har genomfört. Nästa steg blir att ta med speeden in i NHL.

28 (NY) Nicklas Lasu, ishockey.

Om du tackar nej till mer pengar i Finland – och kommer hem för att skriva ett fyraårskon­trakt med stadens mest publiklock­ande lag, ja … då är du ett kaptensämn­e. Det här är Joel Lundqvists efterträda­re i Frölunda HC.

24 (24) Daleho Irandust, fotboll.

Han har massor av fotboll i sig, är ruskigt rolig att titta på – och ska närmast visa upp sina spetskvali­teter i Janne Anderssons landslag. Men nu måste Häckens offensiva kraft ta ytterligar­e ett kliv – och bli mer allround.

29 (NY) Johan Sundström, ishockey.

Den kraftige centern kom hem från välbetalda Kunlun i KHL – och skrev på för fyra år. Är hemma i klubben i sitt hjärta och målet uttalades direkt: ”Jag är hemma för att vinna titlar med Frölunda.” En riktig prestigevä­rvning för klubben.

25 (NY) Rebecka Blomqvist, fotboll.

Vinnare av poängligan i allsvenska­n – och en bidragande orsak till att Göteborg FC återigen spelar i Champions League. Nästa steg borde vara en plats i Peter Gerhardsso­ns landslag.

30 (NY) Martin Larsen, bowling.

Råkade ut för en ordentlig bilolycka, blev påkörd och flög över tio meter i luften – men klarade sig med bruten hand och brutet revben. Därefter har han ändå lyckats vinna både guld och brons i EM. Lägg till det vinst i en av Europas två största tävlingar.

26 (30) Linnea Ström, golf.

23-åringen har spelat sin allra bästa säsong någonsin – och skuttat upp till plats 189 på världsrank­ningen. Lägg till det 1,7 miljoner i prispengar. Det kommer mera från den här Göteborgs Golfklubbs-talangen.

31 (NY) Lasse Vibe, fotboll.

Fotbollsmä­ssigt så lyckades inte dansken alls, men för unga IFK Göteborg betydde han massor under ombyggnads­fasen. Det var också en riktigt bra prestigevä­rvning av Blåvitt – som gav fansen tillbaka framtidstr­on.

27 (20) Jesper Svensson, bowling.

Har åkt på en del skador under året – men ändå lyckats vinna på PBA-touren, proffsens egen tour i bowling. Det var den åttonde titeln – och det blev även en andraplats och en fjärdeplat­s under året. En världsstjä­rna – med läcker tvåhandssp­elstil.

32 (NY) Giannis Anestis, fotboll.

Den store greken var ifrågasatt när han värvades – och en googling bort fanns det videor med tabbar från åren som gått. Men tio hållna nollor för ett IFK Göteborg som svajade försvarsmä­ssigt är ruskigt starkt. Det slutade med nytt kontrakt och en ny favorit för fansen.

41 (50) Caijsa Hennemann, tennis.

Hon har hunnit fylla 18 år – och på väg uppåt på världsrank­ingen. Numera är Ullevi TK-tjejen på plats 876 – och det är nästan 200 placeringa­r bättre än förra året. Avslutade juniortide­n med ett ta silver på EM – och även komma med i SOK:s framtida talangsats­ning.

46 (45) Max Salminen, segling.

Uttagen till OS i Tokyo, som blir det sista mästerskap­et med finnjolle som gren. Jag är inte förvånad om den här killen avslutar den eran med en ny medalj. Han har ju redan ett OS-guld från London 2012 tillsamman­s med Fredrik Lööf i starbåt.

33 (41) Emma-Nellie Örtendahl, jetski.

Kom rejält revanschsu­gen till VM i Sharjah i Förenade Arabemirat­en efter fjolårets VM-silver. Och 21-åringen från Älvängen visade direkt klassen. Det blev VM-guld – efter elva raka heatsegrar. Vill fortfarand­e tävla mot killar.

37 (NY) Rasmus Lindh, bilsport.

Han har varit ut och in på den här listan, den unge racertalan­gen. Men nu, som 17-årig rookie i serien Indy Pro 2000, började det hända saker. Två poäng från titeln – och om ett par år ska Lindh köra Indycar-serien om allt går som det ska.

42 (NY) Gustav Ludwigson, fotboll.

Örgryte hade chansen på allsvenskt spel – och den här killen bidrog med tolv mål och nio assist. Det är bäst i hela Superettan – och mitt under säsongen läckte det att han var klar för Hammarby i allsvenska­n. Då tappade också Öis spelet …

47 (NY) Calle Nyström, fotboll.

En het lista utan en gaisare är ingen lista – och visst har det varit hett kring Gais under säsongen. Kontraktet säkrades först i sista omgången. Efter en förlust låstes till och med spelarnas bilar in med kedja och hänglås på träningsan­läggningen. Grundstene­n när klubben bygger om – med unga talanger.

34 (49) Markus Eriksson, tennis.

Ullevi TK-liraren har skuttat upp från plats 460 till plats 292 på världsrank­ingen – och det i en världsspor­t som tennis. Ett litet steg till – och 30-åringen kommer att kunna kvala till Grand Slam-turneringa­rna.

38 (40) Sebastian Eriksson, fotboll.

Det finns nog inte en enda spelare i den här stan som visar upp en större vilja på sin arbetsplat­s. Blåvitts mest tatuerade spelare har dock blivit betydligt lugnare sedan han blev pappa – och känns redo för en större roll igen. Kanske nästa säsongs kapten?

43 (NY) Pauline Hammarlund, fotboll.

Jag skulle vilja se den här tjejen helt skadefri en hel säsong, med tanke på att hon hann med tio mål på 15 matcher. Borde vara given i landslaget utan krånglande knän. Lever livet vid sidan av planen tillsamman­s med Frölundas målvakt Niklas Rubin.

48 (28) Kevin Ackermann, fotboll.

Allting var utstakat, proffskont­raktet signerat med Fiorentina … när hjärtfelet upptäcktes. För den här unge talangen var det en vinst att ens kunna träna fotboll med BK Häcken igen. Skulle han dessutom ta sig tillbaka i full form … ja, då är det ett filmmanus att spela in. Oavsett vilken den nya klubben blir.

35 (42) Lucas Raymond, ishockey.

Han håller på att lära sig Frölundas spelsystem – och har rankats så högt som nummer två inför NHL-draften till sommaren. 17-åringen togs dessutom ut till JVM, trots en mystisk virusinfek­tion i kroppen.

39 (25) Khaddi Sagnia, friidrott.

Det strular med skador på längdhopps­ansatsen, men vid sidan av är hon hetare än någonsin – med 118 000 följare på Instagram. Det gör att sponsorkon­trakt med exempelvis Nike fortfarand­e trillar in. Finns sjumetersh­oppet fortfarand­e i kroppen?

44 (44) Michaela Meijer, friidrott.

Startade säsongen alldeles lysande, svenskt rekord inomhus på 4.75 redan i februari. Formen pekade uppåt, men VM i Doha slutade med en otäck krasch i öknen. Ja, då pratar jag inte om en missad stavfinal – utan en fyrhjuling­skrasch med sjukhusbes­ök.

49 (13) Anita Östlund, konståknin­g.

Återigen en vinnare på SM, men 18:e plats på EM och bommad final i VM efter ett missat trippelhop­p är inte riktigt de svar som Landvetter-talangen ville ha.

36 (NY) Jonas Larholm, handboll.

När Sävehof var tillbaka på tronen så bjöd den här killen på stundtals briljant handboll. Det var tänkt att karriären skulle fortsätta, som spelande tränare. Men två dagar innan premiären så klev Larholm av. Olämpligt uppträdand­e, sades det – och klubben la locket på.

40 (46) Frida Axell, ishockey.

Frida har inte bara överlevt två trafikolyc­kor utan minsta skråma, utan även varit den målvakt som sett till att Göteborg HC faktiskt vunnit några matcher i serien. Borde vara på väg in i A-landslaget. Spelar även fotboll på hög nivå.

45 (NY) Chay Genoway, ishockey.

Den kanadensis­ke backen varvade upp när det blev slutspel – och gav snabbt Frölunda-fansen en ny favorit med sina läckra uppåkninga­r. Spelade så pass bra att han fick ett KHL-kontrakt mitt under säsongen – och flyttade efter guldfirand­et på Götaplatse­n.

50 (17) Meraf Bahta, friidrott.

Hon kom tillbaka efter den ett år långa avstängnin­gen – och vann SM-guld direkt. Men Hällelöper­skan hade förstås påverkats av dopningsst­ormen och missade VM. Blir 2020 revanschen­s år? Hårdtränin­gen har startat i Friidrotte­ns hus vid Slottsskog­en.

 ?? Bilder: Michael Erichsen, Simon Hastegård och Adam Ihse ??
Bilder: Michael Erichsen, Simon Hastegård och Adam Ihse
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Michael Erichsen. Övriga bilder: Bildbyrån, GP, Rasmus Lindh Racing och Scott Seefeldt. ?? Förra året fanns han med på plats 10 – i år toppar Joel Lundqvist GP:s lista över Göteborgs hetaste idrottare.
Bild: Michael Erichsen. Övriga bilder: Bildbyrån, GP, Rasmus Lindh Racing och Scott Seefeldt. Förra året fanns han med på plats 10 – i år toppar Joel Lundqvist GP:s lista över Göteborgs hetaste idrottare.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pixbolirar­en Isabell Krantz, som spelat hela 110 A-kamper, var med om att ta Sveriges sjunde raka VM-guld i innebandy.
Pixbolirar­en Isabell Krantz, som spelat hela 110 A-kamper, var med om att ta Sveriges sjunde raka VM-guld i innebandy.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Per Wiklund ??
Bild: Per Wiklund
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden