Göteborgs-Posten

Mattias Hagberg: Är denna krönika en tidsmaskin?

- Mattias Hagberg kultur@gp.se

Jag ser mig själv i spegeln. Betraktar hudens veck, skäggstrån­a som går från grått till vitt, det mörka som växer under ögonen. Ett år har gått, ett nytt är på väg. Vad ser jag? Förgänglig­heten? Ett oavbrutet framåtskri­dande? Själva tiden?

Det är lätt att bli högtidlig en dag som den här. Det är lätt att fångas av de stora och existentie­lla frågorna när tiden byter fot – särskilt om man är lite bakfull och sentimenta­l.

I bokhyllan får

jag syn på Martin Hägglunds uppmärksam­made ”This Life – Why Mortality Make Us Free”. En bok som jag skulle ha läst det gångna året, men som jag inte hunnit, eller inte orkat, eller inte velat ta tag i, eftersom jag vet att det senaste jag läste av honom – ”Kronofobi” – gav mig just ångest för tiden, för den ständiga framåtröre­lsen. För detta: Tick. Tick. Tick.

Allt vi har är detta nu, detta enda liv, säger Martin Hägglund. Och jag rycker ett grått hår ur ögonbrynet och slår på teven och letar efter backhoppni­ng eller Ivanhoe, eller vad det nu är man använder för att slå ihjäl tiden en dag som den här. Kanske en pizza?

Jag plockar ner ”This Life” ur bokhyllan. Väger den i handen. Tittar på omslaget som föreställe­r ett mörkt hav i uppror och en olycksbåda­nde himmel. Tick. Tick. Tick.

Pennan rör sig

över pappret, formar orden framför mig. Men vilken tid är det – egentligen?

Jag lyfter upp mobiltelef­onen och läser på skärmen – 21:31, torsdag, 12 december. Och jag ser mig osäkert omkring. Är denna krönika en tidsmaskin? Slungar orden mig fram och tillbaka genom glipor och revor i rummet och tiden? När och var inträffar egentligen det jag skriver?

Jag lyfter pennan och vilar handen i knät.

Ibland tänker jag att konsten, och kanske framför allt litteratur­en, är det enda som kan trassla oss ur tidens fångenskap; att språket, texten och fantasin är en sinnrikt konstruera­d farkost som låter oss segla iväg över oändlighet­ens hav, ja, till och med upphäva själva döden.

I en av det gångna årets intressant­aste romaner – den postumt utgivna ”Dr Weiss sista uppdrag” – leker Lars Gustafsson ogenerat med det faktum att han talar till oss från andra sidan graven. Hans roman, som på ett plan är en berättelse om tidsresenä­ren Dr Weiss, är på ett annat en tankeväcka­nde interventi­on i vardagen. Ogenerat krånglar Lars Gustafsson till allt som har med tid och rum att göra. Ledigt ställer han oss inför litteratur­ens möjlighet: förmågan att multiplice­ra verklighet­en, potentiale­n att spränga ramarna och låta allt som kan hända verkligen hända.

Och jag ser

på mobilen igen. 21:43, torsdag, 12 december.

Kan det verkligen stämma? Jag skakar på den. Tittar på nytt. 12:28, onsdag, 1 januari.

Och igen. 14:58, måndag, 14 oktober, 2024.

Jag beställer en pizza.

Ibland tänker jag att konsten, och kanske framför allt litteratur­en, är det enda som kan trassla oss ur tidens fångenskap.

 ?? Arkivbild: Tomas Oneborg ?? Oavsett när i tiden går det att sluta sig till en sak – Mattias Hagberg äter pizza på nyårsdagen.
Arkivbild: Tomas Oneborg Oavsett när i tiden går det att sluta sig till en sak – Mattias Hagberg äter pizza på nyårsdagen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden