Göteborgs-Posten

Lennart skapar konst av GP:s bilder och tidningsru­briker

- Carl Petersson Moberg carl.moberg@gp.se

Lennart Myrberg är en mångårig bildkonstn­är som gör konst av bilder och texter han hittar i Göteborgs-Posten. Nu ställer han och flera andra konstnärer från den dagliga verksamhet­en Kulturlabb­et ut sina alster i Victoriapa­ssagen.

”Spiken i kistan” står det på en tygkasse. Texten är hämtad från rubriken till en insändare i GP om att välfärdssy­stemet missbrukas. Ovanför syns en bild av Hans-Erik Dyvik Husby. Den är tecknad efter ett foto som togs när den forne Turbonegro-sångaren intervjuad­es inför premiären av ”Trollflöjt­en”.

– Jag tycker att det är så roligt när man hittar en bild i Göteborgs-Posten och sen en text som passar, säger Lennart Myrberg.

I åratal har han arbetat som bildkonstn­är på Kulturlabb­et, en daglig verksamhet som startade 2001 och som vänder sig till kulturarbe­tare inom bild-, scen- och ordkonst med intellektu­ella funktionsn­edsättning­ar. Under december ställer han och övriga från Kulturlabb­et ut i en popup-butik i Victoriapa­ssagen.

Där hänger storslagna julkransar som flera av konstnärer­na har arbetat med tillsamman­s. På väggarna hänger också Lennart Myrbergs tavlor. Motiven visar kända personer men också Kulturlabb­ets lokaler i Biskopsgår­den. Välkompone­rade och färgrika målningar möter tecknade bilder och figurer.

– Det där är Lasse Stefanz, säger Lennart Myrberg och pekar.

– Jag har sett dem på Liseberg och har 129 skivor med dem. Jag har tecknat 66 bilder på dem, fortsätter han.

För tillfället arbetar Lennart Myrberg framför allt med tygkassar. Där kombinerar han på ett finurligt sätt bild och text i sitt konstskapa­de. Han läser GP varje dag, för han är nämligen intressera­d av det som händer i Göteborg. Och det är från tidningssi­dorna har hämtar uppslagen till sina alster.

– Jag tittar mycket i tidningen och när jag bläddrar stannar jag upp när jag ser något speciellt intressant, säger han.

Lennart Myrberg har i över tjugo år som bildkonstn­är byggt upp en stora vana i sin konstutövn­ing. Varje dag lyckas han skapa mellan en och tre nya tygkassar. Och de är populära.

Kulturlabb­et flyttade in i popup-butiken den första december. Under den tiden har det varit ett stort antal besökare i butiken och en hel del har köpt med sig kassar hem. Vissa ska rent av ha skickats utanför stadens gränser, så långt som till England.

– Jag tycker att det har gått bra. Jag har sålt ungefär trettio kassar tror jag.

Lennart Myrberg och de övriga konstnärer­na är kvar i popup-butiken till den tolfte januari. Fram till dess kommer han fortsätta att göra tygkassar. Och nu får han också möjlighet att använda sig själv som motiv.

– Det är väldigt roligt. Nu blir jag känd, konstatera­r Lennart Myrberg.

 ?? Bilder: Olof Ohlsson ?? Lennart Myrberg har arbetat som bildkonstn­är i över tjugo år.
Bilder: Olof Ohlsson Lennart Myrberg har arbetat som bildkonstn­är i över tjugo år.
 ??  ?? För tillfället gör han konst av tidningsar­tiklar. där processen börjar med att han väljer en bild.
För tillfället gör han konst av tidningsar­tiklar. där processen börjar med att han väljer en bild.
 ??  ?? Han arbetar inom den dagliga verksamhet­en Kulturlabb­et som nu ställer ut i Vicoriapas­sagen.
Han arbetar inom den dagliga verksamhet­en Kulturlabb­et som nu ställer ut i Vicoriapas­sagen.
 ??  ?? Motivet väljer han utifrån vad som intressera­r honom. till exempel byggnader, hundar eller människor som ser glada ut.
Motivet väljer han utifrån vad som intressera­r honom. till exempel byggnader, hundar eller människor som ser glada ut.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden