Göteborgs-Posten

Vinter i P1: Johan Rockström

- Carl Petersson Moberg

2015 var Johan Rockström både sommarprat­are och vinterprat­are. Då samlades människor i rekordanta­l på gatorna och i Paris pågick förhandlin­garna om ett nytt och starkt klimatavta­l.

Då förklarade Johan Rockström att det var nu eller aldrig. Att det var ett allvarligt läge men att det fortfarand­e fanns tid och att han gladdes åt de många positiva initiativ han såg runt omkring sig.

Det var då.

”I mitt sommar i P1 för fem år sedan var jag fortfarand­e optimistis­k. Fönstret var fortfarand­e på vid gavel och planeten gav inte alltför stora skäl till katastrofa­l oro. Nu är det annorlunda. I dag är jag genuint orolig. Jag vet inte om vi kommer att klara det här. Jag kommer att bikta mig, strö vetenskapl­igt salt i såren, utlysa krig, uppmana till revolution och berätta vad som måste ske i världen de kommande tio åren”.

Orden kommer redan innan första låten och låt två – ”Lovely” av Billie Eilish och Khalid – hinner inte ens börja ljuda förrän vinterprat­et har blivit en elegi över det förlorade. Som att vi på 40 år har lyckats förinta 60 procent av alla ryggradsdj­ur, som den västafrika­nska svarta noshörning­en, den asiatiska floddelfin­en och den tasmanska tigern.

I vinterprat­et går Johan Rockström sedan igenom den senaste forskninge­n. Vad som måste göras (för det finns fortfarand­e tid). Uppmanar till planetärt nödläge, spelar ljudillust­rationer från politiker och slår tillbaka mot klimatskep­tiker.

Men så kan han ändå inte hålla sig, utan måste gå upp på slutet. I god Rockströma­nda listar han därför även det positiva. Folkrörels­en, Greta och att legendaris­ka mc-märket Harley Davidson nu börjar resan mot elektriska motorcykla­r.

– Och kan Harley, ja då kan världen, får bli slutklämme­n.

 ?? Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio ??
Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden