Göteborgs-Posten

Grönkål inte bara en dekoration

- Mia Gahne bjuder på härliga recept varje vecka.

” Den saftiga, spänstiga konsistens­en i kombinatio­n med den nötiga och nästan lite köttiga smaken är precis vad vi behöver i tider när vi bör dra ned på det ”riktiga” köttet.

Glöm det där med att grönkålen bara är pynt till skinkan. Den är här för att stanna. Ta vara på julens rester och fortsätt att frossa i den gröna kålen året om. Vissa traditione­r är dummare än andra. Det där med att låta julskinkan vila på en vacker bädd med prima grönkål – som oftast bara åker raka vägen i soppåsen efteråt … Ja, den sedvänjan hör nog till de allra dummaste. Det är väl klart som sjutton att vi ska ta tillvara på vartenda grönkålsbl­ad!

För den mångsidiga grönkålen är nämligen inte bara grann att se på, den duger till så mycket mer än att enbart tjäna som fåfängt garnityr. Den saftiga, spänstiga konsistens­en i kombinatio­n med den nötiga och nästan lite köttiga smaken är precis vad vi behöver i tider när vi bör dra ned på det ”riktiga” köttet. Fylligare än spenat, mer aromatisk än mangold, smakrikare än broccoli.

Särskilt nu när den världsomfa­ttande grönkålstr­enden verkligen har fått upp ögonen på oss för denna delikatess, som äntligen finns att tillgå färsk året om. Strimla den i salladen, vitlöksfrä­s den till resterna, blanda ned den i pastan, lägg den på pizzan, vräk ned den i woken eller låt den sjuda med i soppan. Gör vad som helst – men använd den! Känner du dig villrådig kan grönkål i princip användas i de flesta sammanhang där man brukar köra med spenat. Vi pratar om alltifrån lasagne till risotto.

Den innehåller dessutom massor av livsviktig­a nyttighete­r såsom fibrer, C-vitamin, A-vitamin, kalcium och järn. Miljövänli­g är den tillika, och behöver inte flygas in från andra sidan jordklotet. Den kan odlas på friland och klarar både minusgrade­r och frost. Det sägs till och med att den blir både mildare, sötare och ännu lite godare om den får sig en köldknäpp eller två.

Så här års kan du fortfarand­e köpa grönkål billigt i stora mängder, då gäller det att passa på. Men den förtjänar som sagt ett liv långt efter jul. Fyll ditt nya decennium med massor av grönt. Det lär du knappast ångra.

 ?? Bilder: Janerik Henriksson ?? En riktig vinnarpizz­a med den vidunderli­ga kombinatio­nen grönkål och gorgonzola tillsamman­s med pancetta och tomat.
Bilder: Janerik Henriksson En riktig vinnarpizz­a med den vidunderli­ga kombinatio­nen grönkål och gorgonzola tillsamman­s med pancetta och tomat.
 ??  ?? Läcker och mättande brunch- eller lunchrätt bestående av grönkål, stekt potatis, chorizo och ägg.
Läcker och mättande brunch- eller lunchrätt bestående av grönkål, stekt potatis, chorizo och ägg.
 ??  ?? grönkålsch­ips är väldigt lätta att göra själv, du behöver inte köpa dem i butik.
grönkålsch­ips är väldigt lätta att göra själv, du behöver inte köpa dem i butik.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden