Göteborgs-Posten

Ebba Andersson sexa ”Jag är inte helt nöjd”

-

Therese Johaug hade inte förlorat ett enda distanslop­p den här säsongen. Men på 2020-talets första dag fick den norska skidstjärn­an se sig besegrad. Ingvild Flugstad Østberg vann jaktstarte­n i Toblach, Ebba Andersson blev bästa svenska på sjätte plats.

Therese Johaug startade knappt en sekund före Ingvild Flugstad Østberg vid damernas jaktstart över tio kilometer i klassisk stil i Tour de Ski i Toblach, Italien, på nyårsdagen. Men Flugstad Østberg, som vann touren förra säsongen, hämtade ikapp och vann med fyra tiondelar före sin landsmanin­na efter en spurtstrid.

Den norska skidstjärn­an Johaug hade inte förlorat i ett distanslop­p, längre än en sprintdist­ans, sedan andraplats­en i jaktstarte­n på tio kilometer i fri sil vid världscupt­ävlingarna i Quebec, Kanada, i mars då Stina Nilsson vann.

Ebba Andersson, som gick ut elva sekunder efter Johaug, blev bästa svenska på en sjätteplat­s. Hon tappade tid under loppet och var 28,1 sekunder bakom segrande Flugstad Østberg och nio tiondelar från Heidi Weng på tredje plats. Norge tog alltså samtliga tre pallplacer­ingar.

– Jag försökte vara offensiv. Sedan kände jag ganska tidigt att jag fick slita ganska mycket. Jag är inte helt nöjd med hur loppet utvecklade dig, säger Ebba Andersson till SVT.

Charlotte Kalla blev näst bästa svenska på en tiondeplat­s, över en och en halv minut från Flugstad Østberg och drygt en minut från pallen.

– Jag hade svårt att komma in i tempot, säger Kalla till SVT.

Therese Johaug är i fortsatt totalledni­ng i Tour de Ski efter fyra av sju etapper. Under torsdagen är det vilodag innan touren fortsätter med masstart, för damerna över tio kilometer klassiskt, på fredag i Val di Fiemme. 22-åriga Ebba Andersson är bästa svenska i totalen, på en sjätteplat­s 51 sekunder bakom Johaug.

 ?? Bild: Philipp Brem ?? Ebba Anderssson skuggas av Heidi Weng under jaktstarts­loppet.
Bild: Philipp Brem Ebba Anderssson skuggas av Heidi Weng under jaktstarts­loppet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden