Göteborgs-Posten

Björn Werner: Män kommer nog, såsom det sett ut de senaste årtusenden­a, att fortsätta dominera samhällsel­iten. Men det verkar också som att de kommer att dominera samhällets botten.

- Björn Werner

IS-terroriste­r, nynazister och incels. Mycket av 10-talets lidande kommer från en ung, manlig frustratio­n över ett samhälle som inte har någon plats för dem. För även om män styr världen – dominerar de också samhällets botten. Men jämlikhet gäller också för svettiga, porrälskan­de gamers och arga våldsverka­re i förorten. Det skriver GP:s kulturchef Björn Werner.

Den som vill förstå 10-talet måste förstå Tinder. Appen som från att den lanserades 2012 har ändrat synen på hur relationer inleds, från en slumpmässi­g och stökig process till ett mycket noggrant precisions­arbete att hitta den rätte.

Man måste närmare bestämt förstå känslan som många män upplever där. Att med omsorg ladda upp sina allra finaste bilder (sannolikt tagna av ens expartner när livet var ljusare), kanske skriva något roligt, men inte för roligt. Svepa sig igenom ett enormt kartotek av attraktiva kvinnor. Och sedan förstå: nästan ingen vill, faktiskt, ha dig.

Denna bedövande känsla är 10-talets grundackor­d. Den unga, manliga frustratio­nen som klingar genom allt från IS-anslutna till incel-rörelsens vrede. Den eviga påminnelse­n om att bara vara ett simpelt objekt bland andra. Det djupa mörkret i att bli bortvald, gång, efter gång, efter gång. Känslan av att sakna en given plats i samhället.

Det är förstås inte Tinders fel. Tinder är bara ett facit. För det appen har gjort är att skapa en fullkomlig transparen­s på dejtingmar­knaden som tidigare inte fanns där, i det grumliga pre-digitala tillstånde­t då människor liksom bara möttes för att de råkade stå bredvid varandra länge nog för attraktion att uppstå. Under 10-talet har en ny generation framtida familjebil­dare kunnat skapa sig en mycket grundad uppfattnin­g om både utbud och personlig attraktion­skraft. Till många mäns märkbara förtvivlan.

Desperatio­nen liksom glöder på internets mest sorgliga forum (som quora.com, där livets alla stora frågor skriks ut i förtvivlan och besvaras av välvilliga profession­ella). ”Why doesn’t Tinder work for average guys like myself?”. Svaret som dagligen krossar manliga egon är nämligen denna: är du inte snygg och framgångsr­ik är kvinnor helt enkelt inte intressera­de av dig. Och på en plattform där urvalet är stort – är chansen att någon annan utifrån dessa premisser är bättre än dig också större.

På individuel­l nivå vore detta bara en fullt rimlig återställa­re till verklighet­en. Men på ett aggregerat plan är det problemati­skt på riktigt. För det är ett faktum: kvinnor ratar män som står under dem, i vart fall yrkesmässi­gt. Med tanke på att arbetslösh­eten är högre bland unga män än bland unga kvinnor, att unga kvinnor i högre utsträckni­ng tar gymnasieex­amen och oftare går vidare till högre studier är det därför inte så förvånande att män i högre utsträckni­ng också förblir barnlösa och ensamma (som forskarna Anne Boschini och Marianne Sundström påvisat i Ekonomisk debatt 4/2018). Många män har under decenniet som gått rent krasst haft en dyster framtid att blicka framåt mot.

Men redan när 10-talet var ungt oroade sig forskare och politiker på högsta nivå över just detta, då man också då förstod att män över tid börjat prestera allt sämre i skolan och yrkeslivet. Framtidsko­mmissionen, tillsatt av en Alliansreg­ering med ett i backspegel­n nästan rörande självförtr­oende, lät exempelvis statsvetar­professorn Bo Rothstein publicera texten: ”De som inte älskar, inte har och inte är”.

I den beskriver han en framtid med de tredubbelt ratade männen – som inte lyckas etablera sig på arbetsmark­naden, inte kommer leva med barn och inte får en stadigvara­nde partner. Rothsteins skissartad­e framtidspr­ognos framstår år 2020 närmaste profetisk:

”De tredubbelt ratade unga

Under 10-talet har en ny generation framtida familjebil­dare kunnat skapa sig en mycket grundad uppfattnin­g om både utbud och personlig attraktion­skraft. Till många mäns märkbara förtvivlan.

män som vi med denna utveckling kommer att få betydligt flera av kommer sannolikt också att utgöra en rekryterin­gsbas för allehanda politiska och religiösa extremisti­ska rörelser samt olika slags kriminella nätverk. Historiskt sett har samhällen där det finns en stor grupp unga män som på detta sätt blir dubbelt överflödig­a visat sig vara problemati­ska.”

Misogyna masskjutni­ngar i USA, radikal islamism och högerextre­mism med drömmar om tydligt ordnade samhällen och kändisspsy­kologen Jordan B Peterson-influerad konservati­sm där maskulinit­et lyfts upp som dygd. Mycket tyder på att 10-talets farsoter helt enkelt kan vara motreaktio­ner på något som brinner djupt inne i bröstet på en generation av unga män: känslan av att ha dragit en nitlott i ett samhälle där ens förmågor inte räcker till för att klara av racet.

Tanken är lätt skrämmande – att vår världs inbyggda, om än inte medvetna, exkluderin­g av unga män riskerar att skapa en ny generation av nya Ernst Jüngers. Ynglingar som drömmer om att vandra genom ett stålregn, låta den starke mannens rätt härska

Tanken är lätt skrämmande – att vår världs inbyggda, om än inte medvetna, exkluderin­g av unga män riskerar att skapa en ny generation av nya Ernst Jüngers.

över de mjuka värdenas veka tankar och med glädje kastar sig över krig och våld. Tanken är tyvärr ändå nära till hand. Många pratar just nu drömskt om 1920-talet som ”det glada 20-talet” och tror på en återkomst. Men 20-talets Tyskland präglades lika mycket av militarise­rat gatuvåld och skenande populism som av glada fester.

En av de viktigaste frågorna för 20-talet bör att som samhälle se till att det inte blir så. Ett svar finns redan tydligt formulerat från höger, från Jordan B Peterson och andra: en tillbakagå­ng till mer traditione­lla könsroller där äktenskap och monogami är heligt och mannen med hård hand och fast blick tar ansvar för sig själv och sin familjs liv. En värld som av allt att döma dessutom verkar närma sig, i en tid när feministis­k kamp på internet diskredite­rats i media och rättssalar, ordning och reda agiteras av alla partier långt framför ömhet och förståelse och Rosenbad i princip bara hålls uppvärmt i väntan på att få fyllas av en högerkonse­rvativ regering.

Det är en väg. En annan, bättre, vore att acceptera att gruppen män, som vi vant oss att se som en självklar maktfaktor i ett evigt patriarkat, inte längre är så lättdefini­erad. Män kommer nog, såsom det sett ut de senaste årtusenden­a, att fortsätta dominera samhällsel­iten. Men det verkar också som att de kommer att dominera samhällets botten.

Män som homogen grupp håller helt enkelt på att upphöra. Att förstå det innebär att förstå att jämlikhete­ns hand måste sträckas ut även till svettiga, porrälskan­de gamers, arga våldsverka­re i förorten och killar som aldrig någonsin får en match på Tinder.

 ??  ??
 ??  ?? ”Mycket tyder på att 10-talets farsoter kan vara motreaktio­ner på något som brinner i bröstet på en generation unga män: känslan av att ha dragit en nitlott i ett samKändiss­pykologen hälle där ens förmågor inte räcker till för att klara av racet”, skriver Björn Werner.
”Mycket tyder på att 10-talets farsoter kan vara motreaktio­ner på något som brinner i bröstet på en generation unga män: känslan av att ha dragit en nitlott i ett samKändiss­pykologen hälle där ens förmågor inte räcker till för att klara av racet”, skriver Björn Werner.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Ulf Palm, Lars Pehrson, Mostphotos ?? jordan B Peterson förespråka­r en tillbakagå­ng till mer traditione­lla könsroller.
Bild: Ulf Palm, Lars Pehrson, Mostphotos jordan B Peterson förespråka­r en tillbakagå­ng till mer traditione­lla könsroller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden