Göteborgs-Posten

Så firades nyår jorden runt

-

Miljarder människor firade in det nya decenniet och på många håll bjöds det på storslagna fyrverkeri­uppvisning­ar.

Först ut var de små önationern­a Samoa och Kiribati mitt ute i södra Stilla havet. Vid klockan 11 svensk tid ringde man in det nya året och i huvudstade­n Apia i Samoa sköts nyårsraket­er.

Efter Samoa var det dags för Nya Zeeland som firade in det nya året klockan 12 svensk tid.

Två timmar senare

hade turen gått till Sydney i Australien. Över 100 000 fyrverkeri­pjäser fördelat på tre fyrverkeri­uppvisning­ar firade in 2020, trots att många krävt att fyrverkeri­erna skulle ställas som en följd av de svåra bränderna i landet.

I Japan samlades människor i tempel och tände rökelse och bad böner för det nya året, som även innefattar sommar-OS i Tokyo, skriver The Guardian.

I Nordkoreas huvudstad Pyongyang samlades människor för att lyssna på en konsert och en strikt koreografe­rad dansuppvis­ning ackompanje­rad av fyrverkeri­er. I grannlande­t i söder flockades sydkoreane­r för traditione­lla klockringn­ingsceremo­nier.

I Paris brukar

250 000–300 000 människor samlas på Champs Élysées för att fira in det nya året, och många tog sig trots transports­trejken – som pågått i drygt tre veckor – dit för att betrakta fyrverkeri­erna.

Vid midnatt i London bjöds det som vanligt på fyrverkeri­er på Themsen och även klockringn­ing från Big Ben.

I Berlin samlades hundratuse­ntals människor vid Brandenbur­ger Tor. På scenen uppträdde bland annat svenska Mando Diao och staden bjöd på fyrverkeri. Nytt för i år var förbudet att skjuta egna raketer och smällare runt Brandenbur­ger Tor och två andra platser i Berlin. Även i flera andra tyska städer har privata fyrverkeri­er förbjudits av miljö- och säkerhetss­käl.

I New York

fylldes gatorna kring Times Square, där nyåret skålades in klockan 06, svensk tid, under ett stort säkerhetsp­ådrag. Över 1,3 ton konfetti sprutades ut över nyårsfirar­na som också fick se artister som Post Malone och Alanis Morissette.

Då hade de omkring tre miljoner människorn­a på Copacabana i Rio de Janeiro redan klingat i glaset för det nya decenniet i två timmar.

 ?? Bild: Craig Ruttle ?? Times Square i New York, USA
Bild: Craig Ruttle Times Square i New York, USA
 ?? Bild: Mick Tsikas ?? Sydney, Australien.
Bild: Mick Tsikas Sydney, Australien.
 ?? Bild: Bruna Prado ?? Copacabana i Rio de Janeiro, Brasilien.
Bild: Bruna Prado Copacabana i Rio de Janeiro, Brasilien.
 ?? Bild: Christophe Gateau ?? Brandenbur­ger Tor i Berlin, Tyskland.
Bild: Christophe Gateau Brandenbur­ger Tor i Berlin, Tyskland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden