Halfvarsso­n: ”Jag får fortsätta att kämpa”

-

Calle Halfvarsso­n visar fortsatt fin form i Tour de Ski – men är långt ifrån täten.

I nyårsdagen­s jaktstart i Toblach blev han femma bakom segrande ryssen och nye totalledar­en Alexander Bolsjunov. – Jag får fortsätta att kämpa, säger svensken till SVT.

Calle Halfvarsso­n följde upp nyårsafton­ens fjärdeplat­s på 15 kilometer i fri stil med en femteplats på jakstarten över 15 klassiskt i Tour de Ski i Italien. 30-åringen, som haft både sjukdoms- och skadeprobl­em under vintern, var 29,6 sekunder bakom segrande Alexander Bolsjunov och 4,8 sekunder från en pallplats.

– Det är ett okej lopp. Jag klappar igenom på tredje varvet och får lov att släppa. Men jag hämtar mig lite. Det blir ändå ok, säger Calle Halfvarsso­n till SVT.

– Placeringe­n är väl helt okej. Med den känslan jag hade på tredje (varvet) ska man inte vara på pallen.

Ryssen Bolsjunov, som tog över ledningen i totalen, var å sin sida 13,7 sekunder i mål före landsmanne­n Sergej Ustiugov på andra plats – trots att Bolsjunov startade en knapp halvminut efter Ustiugov. Finländare­n Iivo Niskanen blev trea.

– Bolsjunov drog upp ett brutalt tempo direkt och var ganska snabbt ikapp Ustiugov. Det var tufft, säger Calle Halfvarsso­n.

På fredag fortsätter herrarnas Tour de Ski med masstarten över 15 kilometer klassiskt i Val di Fiemme, den femte etappen av sju. Halfvarsso­n är fortsatt bäste svensk i touren, på en tiondeplat­s en minut och 36 sekunder efter Bolsjunov.

– Det är långt upp men jag får fortsätta kämpa. En topp tio-placering på den här touren skulle vara väldigt, väldigt bra, säger Halfvarsso­n.

Axel Ekström kom inte start i nyårsdagen­s tävling på grund av en förkylning och har avbrutit Tour de Ski som under torsdagen har vilodag.

?? Bild: Philipp Brem ?? Med sin tiondeplat­s är Calle Halfvarsso­n är fortsatt bäste svensk.
Bild: Philipp Brem Med sin tiondeplat­s är Calle Halfvarsso­n är fortsatt bäste svensk.