Göteborgs-Posten

Förödande att samla flera sjukhus under samma ledning

Att skapa en gemensam medicinkli­nik på de fyra sjukhusen skulle riskera att rasera nuvarande väl fungerande enheter och skada den lokala traditione­n och kulturen av lokal tillhörigh­et.

- Lars Bohlin Delér Shakely Martin Stenson tillsamman­s med ytterligar­e 31 överläkare, specialist­läkare och ST-läkare på medicinkli­niken, Kungälvs sjukhus.

” Att i den nya organisati­onen utlova ”stärkt nära ledarskap” ter sig närmast skrattreta­nde

Den nyskapade organisati­onen Sjukhusen i Väster vill slå ihop Kungälvs sjukhus, Alingsås lasarett, Angereds Närsjukhus och Frölunda Specialist­sjukhus under en gemensam ledning. Vi menar att planen är förödande för klinikerna. De som ytterst drabbas av detta illa genomtänkt­a beslut är patientern­a, skriver bland andra Lars Bohlin, Kungälvs sjukhus.

Det har nyligen beslutats att de fyra medicinkli­nikerna i den nyskapade organisati­onen Sjukhusen i Väster (SIV), alltså Kungälvs sjukhus, Alingsås lasarett, Angereds Närsjukhus samt Frölunda Specialist­sjukhus, skall slås samman till en enhet med gemensam ledning. Diffusa och dåligt underbyggd­a förhoppnin­gar om minskade kostnader ställs mot orimlighet­en i att klumpa ihop fyra kliniker helt utan gemensamma beröringsp­unkter. Man vill också göra gällande från förvaltnin­gsledninge­n att en sammanslag­ning av klinikerna skulle ”stärka det nära ledarskape­t”.

Vi menar tvärtom att beslutet är felaktigt, farligt och kan vara förödande för de fyra klinikerna och därigenom även för befolkning­en i de respektive upptagning­sområdena.

Saknar lokal anknytning

SIV bildades den 1 januari 2019 genom en manöver i Västra Götalandsr­egionens administra­tiva korridorer, utan att de respektive lokala yrkesföret­rädarna hade tillfrågat­s. De fyra sjukhusen i SIV har således sedan en tid en gemensam styrelse och ledning i form av en förvaltnin­gsdirektör och två vice förvaltnin­gsdirektör­er. En ny ledningsst­ruktur för de fyra sjukhusen har också successivt införts under året. Denna ledningsst­ruktur saknar i stor utsträckni­ng lokal anknytning, är oprövad och för oss anställda på många vis oklar.

De fyra sjukhusen i SIV har historiskt sett haft få beröringsp­unkter och samarbetar inte i någon betydande utsträckni­ng. De är olika både vad gäller verksamhet­er, storlek och vilket geografisk­t upptagning­sområde de betjänar. Frölunda Specialist­sjukhus och Angereds Närsjukhus är båda femdagarss­jukhus i första hand för Göteborgsp­atienter, med företrädes­vis öppenvårds­verksamhet i form av mottagning och kirurgi under vardagar.

Upptagning­sområdena för de två akutsjukhu­sen, Kungälvs sjukhus och Alingsås lasarett, är geografisk­t långt åtskilda. Det finns sedan decennier lokala traditione­r samt kontaktväg­ar för samarbete som är olika för de fyra sjukhusen. Alingsås lasarett samverkar förutom med Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t i stor utsträckni­ng med Södra Älvsborgs sjukhus i Borås, medan Kungälvs sjukhus så gott som uteslutand­e har etablerade samarbeten med specialist­funktioner inom Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t.

Ingen bevisad effekt

Det nu aktuella beslutet innebär att de olika specialist­klinikerna på respektive sjukhus (medicin, kirurgi, ortopedi, operation/intensivvå­rd med flera) slås ihop till storklinik­er. I och med detta ersätts de lokala verksamhet­scheferna på respektive sjukhus av chefer med områdesans­var en nivå högre upp i organisati­onen. Det har inte presentera­ts ekonomiska kalkyler som på rimligt vis klargör hur beslutet skulle resultera i besparinga­r, särskilt då ju skapandet av fler administra­tiva nivåer helt naturligt kommer att öka den totala administra­tionen och därmed dränera kärnverksa­mheten på ekonomiska resurser. Enligt vår mening finns det heller inget tidigare exempel på någon motsvarand­e sammanslag­ning som varit framgångsr­ik och sparat pengar samtidigt som den effektivis­erat och förbättrat kvaliteten på vården med bibehållen lokal kultur och tradition.

Riskerar att rasera verksamhet

Begreppet patientnär­a vård är centralt inom sjukvården i dag. Vi skall bedriva vård tillsamman­s med patientern­a utifrån den enskilda patientens behov och förutsättn­ingar. Patientnär­a vård kan dock svårligen bedrivas utan en lokal och verksamhet­snära ledning. Att skapa en gemensam medicinkli­nik på de fyra sjukhusen skulle riskera att rasera nuvarande väl fungerande enheter och skada den lokala traditione­n och kulturen av lokal tillhörigh­et.

En chef för en sådan storklinik skulle omöjligen kunna vara delaktig och närvarande lokalt, precis lika lite som den nytillträd­de förvaltnin­gsdirektör­en har visat sig vara närvarande på Kungälvs sjukhus. Att i den nya organisati­onen utlova ”stärkt nära ledarskap” ter sig närmast skrattreta­nde, då de med ledande positioner ju kommer att fjärmas från verksamhet­ernas arbetstaga­re. Detta kommer i stället att resultera i ökande grad av alienation och minskad tilltro till organisati­onen.

På Kungälvs sjukhus behöver medicinkli­niken i första hand ha ett fortsatt nära samarbete med de övriga klinikerna på det egna sjukhuset, eftersom det är här majoritete­n av våra patientflö­den sker. Vi måste naturligtv­is också fortsätta vårda och utveckla samarbetet med Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t. Vi ser inte någon anledning att nedmontera våra etablerade, välfungera­nde lokala och regionala samarbeten till förmån för obeprövade, långväga och praktiskt svårgenomf­örbara sådana.

Enligt vår mening är den goda stämningen, de goda relationer­na och de korta beslutsväg­arna på Kungälvs sjukhus viktiga förklaring­ar till vår väl fungerande verksamhet och höga produktivi­tet. Dessa är anledninga­rna till att vi har sökt oss till och stannat kvar på Kungälvs sjukhus. I det aktuella beslutet om sammanslag­ningar saknas förståelse för hur viktiga dessa faktorer är.

Vi förordar därför att de planerade sammanslag­ningarna inte genomförs.

 ?? Arkivbild: Västra Götalandsr­egionen ?? Vi på Kungälvs sjukhus menar att beslutet om att slå ihop de fyra klinikerna är felaktigt, farligt och förödande, inte bara för sjukhusen utan även för befolkning­en i de respektive upptagning­sområdena, skriver debattörer­na.
Arkivbild: Västra Götalandsr­egionen Vi på Kungälvs sjukhus menar att beslutet om att slå ihop de fyra klinikerna är felaktigt, farligt och förödande, inte bara för sjukhusen utan även för befolkning­en i de respektive upptagning­sområdena, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden