Göteborgs-Posten

Nyligen i fängelse för sexbrott mot barn – döms igen

- Peter Linné peter.linne@gp.se

I maj 2015 dömdes mannen till fyra och ett halvt års fängelse för bland annat en serie barnvåldtä­kter. Här omdagen fälldes han på nytt för sexbrott mot minderårig­a.

– Skulle du vilja vara snuskig? Skicka en bild till mig så får du lite pengar, skrev 32-åringen i ett sms till en elvaårig flicka.

Mannen, som är bosatt på Hisingen, släpptes villkorlig­t ur fängelse i november 2017. Då återstod en strafftid på ett och ett halvt år. Denna frigivning anses nu som förverkad.

Under våren och sommaren i år återupptog han nämligen sina kriminella aktivitete­r, riktade mot småtjejer i låg och mellanstad­ieåldern.

Deras inbördes kontakter har i huvudsak skett via mobiltelef­on, surfplatta och dator. Vissa av konversati­onerna har återskapat­s av polisens utredare:

”Visa dina trosor”, ”Vill du göra bus för mig?”, ”Skulle du vilja vara naken för mig?”, ”Vill du pussas?” och ”Vet du vad runka är?” är ett par exempel.

Enligt tingsrätte­n har dock inte 32-åringen under någon av de många gärningarn­a uppträtt hotfullt mot flickorna.

Mannen greps och häktades i september.

De mest flagranta övergreppe­n denna gång är tre fall av grovt utnyttjand­e av barn för sexuell posering. Offren är födda 2008, 2009 och 2010.

För detta, plus ett antal försöksbro­tt och en massivt beslag av ”särskilt hänsynslös­a” barnpornog­rafiska filmer och bilder, blir påföljden två års fängelse.

Till detta adderas alltså de 18 månader av frihetsber­övande som 32-åringen slapp i förra vändan.

Annat alternativ fanns inte, enligt rätten, med tanke på de omfattande återfallen i samma typ av brottsligh­et.

Av en mindre rättspsyki­atrisk undersökni­ng framgår att mannen inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

32-åringen har varken erkänt eller bestridit, utan konstatera­de bara under förhandlin­gen att han ingenting minns på grund av berusning och dåligt psykiskt mående.

När det gäller den grova barnporren förnekar mannen bestämt att han ingått i pedofilnät­verk och spridit nedladdat material vidare till andra.

Han ska också betala sammanlagt 70 000 kronor i skadestånd till sju unga målsägande­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden