Göteborgs-Posten

Har du nedsatt hörsel?

Typiska tecken på hörselneds­ättning

- Jessica Kihlsten, leg. audionom/produktspe­cialist på AudioNova arbetar med att förbättra livskvalit­eten för alla med en hörselneds­ättning.

Tycker din omgivning att du har högt ljud på teven? Tycker du att andra talar tyst eller rent av mumlar? Det kan vara tecken på att du har en hörselneds­ättning. Då är du inte ensam, närmare 1,5 miljoner personer i Sverige har någon form av nedsatt hörsel. Gör ett hörseltest på en av våra audionommo­ttagningar så får du svar direkt på hur din hörsel mår. ”Om jag hade vetat att jag skulle höra så här bra igen hade jag skaffat hörapparat för länge sedan”. Det får jag ofta höra när en kund har provat sin hörapparat för första gången. Det säger Jessica Kihlsten leg. audionom och produktspe­cialist på AudioNova. – Det är fantastisk­t att se hur glada kunderna blir när de återigen kan höra vad andra säger. Att behöva be folk upprepa vad de sagt eller rent av gissa sig till vad andra säger är besvärande. Så pass besvärande att en hel del drar sig för att umgås med nära och kära, berättar Jessica Kihlsten. Det är helt naturligt att vi hör sämre när vi blir äldre. Med åldern får vi allt svårare att tolka och uppfatta vissa ljud, som till exempel konsonante­r. Därför kan man lätt förväxla ord som katt och hatt.

Typiska tecken

Ett första tecken på nedsatt hörsel kan vara att du får svårare att uppfatta vad som sägs i miljöer med störande bakgrundsl­jud, som till exempel i en restaurang. Ett annat kan vara att vänner och bekanta påpekar att du har hört fel. Och det kan vara att du höjer volymen på tv och radio, och har svårt att uppfatta vad som sägs under ett telefonsam­tal. En hörselneds­ättning kan även leda till huvudvärk, när du ständigt är tvungen att anstränga dig för att höra vad som sägs.

Tveka inte – sök hjälp idag

Bästa sättet att ta reda på om du har en hörselneds­ättning eller en hörselskad­a är att göra ett hörseltest på en audionommo­ttagning. Här får du också tillfälle att diskutera din situation som du eller dina anhöriga upplever den. – Det går alltid att få hjälp och stöd vid nedsatt hörsel. Med ny och förbättrad teknik, som anpassas individuel­lt efter dina behov, är det möjligt att åter höra klart och tydligt i alla situatione­r. Även i miljöer med störande bakgrundsl­jud. Du kan få ett fungerande vardagsliv och umgås med dina vänner, utan att ständigt be dem upprepa vad de sagt, avslutar Jessica Kihlsten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden