Göteborgs-Posten

I rörelse

-

Det ligger ett grovt plaströr längs vår lilla väg, ända ifrån den tvära svängen i backen upp från bron till långt förbi krönet. Det är säkert femtio meter långt och kanske femton centimeter i diameter. Det är markägaren eller kanske hans pappa som släpat upp och lagt det där. I somras skulle ängen, där det en gång fogades samman och blev liggande, slås och de fick därför flytta på det och lade det i vägkanten.

Det är Telias rör. De har betalat för det.

En gång i tiden, innan vi fick fiber, hängde vår telekommun­ikation på en skör tråd. Det var när Trafikverk­et för några år sedan byggde de två förbifarts­spåren i Stenkullen som röret under järnvägen med vår gamla kopparkabe­l i skadades.

Att röret var defekt upptäcktes av en förtjänstf­ull underentre­prenör till Telia. Om det rann in vatten i det kunde kopparkabl­arna kortslutas och vi skulle inte ha någon telefon, dator eller teve mer. Telekommun­ikationen till kanske några tiotal fastighete­r var hotad.

Snillrikt nog kom han på att spruta in kolsyra i röret för att hålla det torrt. Han bytte gastuber med jämna mellanrum, men lagret med stora tuber som han hade stående vid bron kastade traktens företagsam­ma ungdomar i ån. Han bytte taktik och lånade ström av markägaren för att driva en kompressor som pumpade in tryckluft i röret. Det fungerade också.

Men vår telekommun­ikation hängde fortfarand­e på en skör tråd.

Telias idérike underentre­prenör hade sett att Trafikverk­et dragit flera nya rör genom banvallen på just den här sträckan när de byggde förbifarts­spåren. Några hade de använt, flera var tomma.

Han informerad­e Telia om detta, och de kontaktade Trafikverk­et om att få använda ett av deras tomrör.

Men se, det fick de inte, Trafikverk­et behövde dem i reserv.

Ställda inför denna njugghet bad Telia att få dra ett eget rör under järnvägen.

Nej, sa Trafikverk­et, det är vår banvall, i den skall icke dras främmande rör.

Men hur skall vi då bära oss åt, frågade Telia.

Ni får ta en annan väg, sa Trafikverk­et. Ni har rör lite varstans på andra ställen genom vår banvall, använd dem.

Men det blir en stor omväg, sa Telia.

Än sen då, sa Trafikverk­et.

Kanske överklagad­e Telia beslutet i någon hierarki, ty nu hände ingenting. Kompressor­n gick och tiden.

Så, en vacker kväll förra sommaren när jag körde förbi, stod det ett tält på ängen där intill järnvägen. I det höll två man på att svetsa ihop det långa plaströret som nu ligger i diket längs vår lilla väg. Jag stannade och gick och frågade vad de höll på med. Vi svetsar ihop ett långt rör, sa de. Jo, sa jag, varför då? Telia skall borra igenom banvallen i morgon och de behöver ett rör, sa de. Jaha, så bra, sa jag och tänkte: nu säkras vår telekommun­ikation.

Och så blev det nästa dag, precis som det brukar. Men inga försök gjordes att borra igenom banvallen: inga maskiner, inga gubbar, ingenting. Bara hussvalorn­a som seglade över bron, bara forsärlan som satt på den och vippade med stjärten. Bara hägern som stod stel i andra änden på dammen.

Och dagarna gick, som de brukar, och ingenting mer hände.

Kanske hade detta hänt: en dag hade någon telian trott sig hitta ett hål i lagstiftni­ngen genom vilket ett främmande rör kunde skjutas in i Trafikverk­ets banvall i Stenkullen. Men i svinottan hade det ringt en eller annan generaldir­ektör, generaljur­ist eller vanlig general från Det Statliga Verket och väst: Ge fan i vår banvall, annars! Och så räknades alla de pålagor som kunde bli följden upp.

Och det var bara att lyda. Fram till 1993 var också Telia ett statligt verk. Det är intressant att spekulera i hur maktkampen slutat om Telia fortfarand­e varit det.

Och sedan, en regnig höstdag, fick vi vår fiberanslu­tning. Visserlige­n ett och ett halvt år försenad, men ändå. Nu hängde vår telekommun­ikation inte på skör tråd längre.

Men inte heller fibern fick dras genom banvallen. Nej, den anslöts någonstans uppe vid Skallsjö ängar, en kilometerl­ång omväg. I stället för att dra fiberkabel­n 50 meter från järnvägen till bron fick Telia gräva ner nya rör genom Forsells marker och genom Rörkärrshå­la, som ängen nedanför oss heter. Men till slut nådde de fram och installera­de fibern och kopplade bort oss från vår gamla kopparkabe­l.

Vi drog en suck av lättnad.

Hur det gick för dem som inte anslöt sig till fibern vet jag inte. Kanske lever de ännu i bävan för en kortslutni­ng i banvallen. Kanske går ännu kompressor­n.

Telia får gärna komma och hämta sitt rör, de har ju betalt för det. Och även om det inte direkt ligger i vägen, så ligger det vid sidan av och där ligger det lite i vägen.

Hur det gick för dem som inte anslöt sig till fibern vet jag inte. Kanske lever de ännu i bävan för en kortslutni­ng i banvallen.

 ?? Illustrati­on: Cissi Welin ?? Även om röret inte direkt ligger i vägen, så ligger det vid sidan av och där ligger det lite i vägen.
Illustrati­on: Cissi Welin Även om röret inte direkt ligger i vägen, så ligger det vid sidan av och där ligger det lite i vägen.
 ??  ?? Lars Fritsch vg@gp.se
Lars Fritsch vg@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden