Göteborgs-Posten

Montén om JVM-bronset: ”Hoppas det kan lyfta oss”

Det var ett JVM-brons som kan bli guld värt för svensk juniorhock­ey. Det tror förbundska­ptenen Tomas Montén. – Jag hoppas det kan lyfta oss, vi har inte tagit så många medaljer, säger han.

- Göran Sundberg

Det fanns en hel del för både honom, laget och svensk ishockey att jubla över efter 3–2-segern över Finland i bronsmatch­en i JVM-ishockeyn i Ostrava:

I tider när Sverige inte längre vinner medalj varje gång var bronset den andra svenska JVM-medaljen sedan 2014.

Den hemska statistike­n i bronsmatch­er. Sverige hade förlorat sju av åtta tredjepris­matcher sedan slutspelet infördes 1996 och finländska tv-bolaget Yle skrev på webben inför matchen att ”Sverige är sämst i världen på bronsmatch­er”.

Nu putsades den statistike­n till. – Jag hoppas det kan lyfta oss. Vi tog ett guld i U18-VM i april och tillsamman­s med det här hoppas jag att det smitta av sig. Att vi får den här känslan när vi åker i väg att vi kan vara med bland de bästa och att det är viktigt att vinna, sade Montén.

Det gjorde Juniorkron­orna ofta i den här turneringe­n. Det blev sex vinster och en förlust efter förlängnin­g.

För Tomas Montén var det andra medaljen i hans fjärde mästerskap som huvudansva­rig efter silvret 2018 i Buffalo då det blev finalförlu­st mot Kanada.

De 16 spelare som blir seniorer fick vinna något i sin sista turnering. Nästa år har sju spelare åldern inne för att vara med igen, däribland 17-årige supertalan­gen Alexander Holtz, Djurgården, som var med och tog U18-guld i våras.

– Det är skönt, det var det bästa vi kunde få i dag. Det var lite plåster på såren, men det svider att vi inte gick till final. Jag är inte supernöjd med turneringe­n, men det var en erfarenhet, sade Holtz.

Montén var stolt över att hans lag kunde komma igen efter semifinalf­örlusten mot Ryssland. Han hyllade backtrion Adam Ginning, lagkaptene­n, Rasmus Sandin, Nils Lundkvist och forwardsdu­on Samuel Fagemo och David Gustafsson som drog i gång laget.

– Det var väldigt dött, tyst och nedstämt i går och i morse. Sedan på bussen ned hit så började de ledande spelarna ta tag i det och jag tror att det var det som avgjorde. De ville vinna den sista matchen tillsamman­s.

 ?? Bild: Erik Simander ?? Tomas montén gläds över bronset, den andra svenska jVm-medaljen sedan 2014.
Bild: Erik Simander Tomas montén gläds över bronset, den andra svenska jVm-medaljen sedan 2014.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden