Göteborgs-Posten

Bakgrund: Makten i Venezuela

- Källa: Landguiden/Utrikespol­itiska institutet

Venezuelas hårdföre vänsterled­are Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chávez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistp­arti PSUV för första gången på 17 år majoritete­n i nationalfö­rsamlingen. Det gjorde att regering och parlament kontroller­ades av två olika läger som är politiska motståndar­e.

För att runda situatione­n genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny lagstiftan­de församling som också fick befogenhet att skriva om grundlagen.

Maduro meddelade sedan att presidentv­alet skulle tidigarelä­ggas till maj 2018 och där utropades han som segrare. Deltagande­t var lågt eftersom stora delar av opposition­en bojkottade det. Valet har dömts ut av stora delar av omvärlden som orättvist, och både USA och EU har infört sanktioner mot

Venezuela med anledning av den politiska krisen.

Den 23 januari 2019 utropade sig talmannen i den ursprungli­ga nationalfö­rsamlingen, Juan Guaidó, till landets interimspr­esident med hänvisning till att Maduros presidentm­andat inte kunde anses vara legitimt.

Guaidó erkändes omgående av USA och inom några veckor hade över 50 länder erkänt honom som landets legitime ledare.

Maduro beskriver Guaidó som en USA-kontroller­ad marionettd­ocka och hans anspråk som en kupp. Hans främsta allierade är Ryssland och Kina.

En FN-rapport i början av juli visade att väpnade grupper lojala med Maduros regering dödat nästan 7 000 personer mellan januari 2018 och maj 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden