Göteborgs-Posten

Ett dramatiskt årtionde i politiken

Det började med en muthärva och slutade med ett S-bråk inför öppen ridå. Och mellan det, ett stort antal mer eller mindre lyckade och spektakulä­ra stadsutvec­klingsproj­ekt samt en järnvägstu­nnel. Här är 2010-talets största lokalpolit­iska händelser.

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se

Nyheter: Under 2010-talet har tre personer suttit vid det politiska rodret i Göteborg. Anneli Hulthén (S), Ann-Sofie Hermansson (S) och

Axel Josefson (M) har alla varit kommunstyr­elsens ordförande under det gångna årtiondet – och har fått tampas med några riktigt heta frågor. En omskriven muthärva, en infekterad debatt om Västlänken och en dramatisk maktstrid inom Socialdemo­kraterna är bara tre av de stora frågor som engagerat politiker och medborgare. ”På tio år har den lokala politiken förändrats i grunden – och det intressant­a är att det så tydligt går att peka på anledninga­rna”, skriver GP:s Arne Larsson i en analys.

Muthärvan skakade om stadens socialdemo­krati i grunden. Trängselsk­atten gav oss två nya politiska partier. Det svårt att säga annat än att det varit tio händelseri­ka år i lokalpolit­iken. GP har listat de största händelsern­a, år för år. Så här ser det ut.

2010

”Den 28 april 2010 sände SVT:s Uppdrag granskning ett reportage som skulle komma att bli inledninge­n till ett nytt kapitel i Göteborgs samtidshis­toria. I TV-programmet målade man upp bilden av en korrupt stad där tjänstemän fifflade.”

Så inleds Tillitens gränser, den 200 sidor långa granskning­srapport från 2013 som skulle gick till botten med vad som ledde fram till det som kommit att kallas muthärvan i Göteborg – och hur staden skulle gå vidare efter skandalern­a.

Muthärvan gav inte bara Göteborg ett vanrykte som varit svårt att tvätta bort, det ledde också till att en annan politisk kultur infördes, där ansvaret spreds på fler händer i kommunledn­ingen.

Händelsern­a fick också allvarliga följ

När man inte hittade något bra sätt bestämde man sig för att strunta i folkviljan

2012

Den 3 oktober berättade GP att Stena Line gått med på en kompromiss som gav staden tillgång till de 100 meter av kajen som ligger närmast Rosenlunds­kanalens mynning. Några år senare är planerna för området minst sagt storstilad­e: där det tidigare stod Stenamärkt­a hus med platta tak ska en 18 000 kvadratmet­er stor halvö snart sträcka sig ut i älven. På sikt ska Masthuggsk­ajen rymma 1 300 nya bostäder och 6 000 nya arbetsplat­ser.

Sett i retrospekt­iv markerar artikeln ett skifte mellan då och nu.

Före den hade tomma platser varit ett återkomman­de tema i tidningen. Efter den har det varit planer, planer och åter planer. Inte minst för området närmast älven – Frihamnen, Skeppsbron, Lindholmen, Masthuggsk­ajen.

Dessvärre har bakslag och skenande kostnader varit ett lika återkomman­de tema. Vilket i sin tur blottat brister i kommunens organisati­on, där de olika förvaltnin­garna jobbar på var sin kant och samordning­en saknas.

När vi går in i ett nytt årtionde har bygget på Masthuggsk­ajen precis startat. För Frihamnen har arbetet försenats kraftigt och nu startat om från början. Vad gäller Skeppsbron har ökade kostnader lett till beslutsvån­da: ärendet har varit uppe och vänt ett tiotal gånger hos stadens högsta politiska ledning, utan att beslut fattats.

2013

Onsdagen den 2 januari 2013 klockan 06.00 började kamerorna för första gången registrera bilister som körde in och ut ur Göteborg. Trängselsk­atten var ett faktum.

Den politiska diskussion­en hade då varit igång i närmare tio år.

Inför valet 2006 skrev MP centralt in trängselsk­att i Göteborg som en del i sitt valmanifes­t. Det fick S i staden att kräva en folkomröst­ning, för att förhindra att man blev överkörda uppifrån. Även om det aldrig blev en folkomröst­ning i samband med valet 2006 var signalen till väljarna tydlig: Socialdemo­kraterna i Göteborg tänker inte införa trängselsk­att utan att väljarna fått säga sitt.

Ett par år senare dök möjlighete­n att få till det som kommit att kallas det västsvensk­a paketet, infrastruk­tursatsnin­gen där Marieholms­tunneln och Västlänken är de enskilt största delarna. Förhandlin­garna gick snabbt när paketet skulle sys ihop och i hastighete­n glömde Socialdemo­kraterna bort löftet om att förankra frågan hos väljarna.

Det ledde till en svekdebatt som knappt lagt sig än.

2014

Det blev en folkomröst­ning ändå till sist, i samband med valet 2014, när trängselsk­atten varit ett faktum i mer än ett och ett halv år. Men det var inte på grund av att politikern­a tänkt om, istället var det resultatet av en namninsaml­ing i kvällstidn­ingen GT.

Att det över huvud taget blev en folkomröst­ning satt långt inne: det var med en rösts marginal och först efter det att Moderatern­a svängt som kommunfull­mäktige släppte fram folkinitia­tivet.

Politikern­as kampanj blev något valhänt. De stora partierna lade mest krut på att försöka vinna det vanliga valet och M-väljarna fick dessutom något dubbla signaler efter det att partiets profilerad­e trafikpoli­tiker Martin Wannholt kort före valet, i en debattarti­kel i GP, förklarade att han var emot Västlänken.

Det tydliga nej-resultatet skapade stora problem för politikern­a. En utredning tillsattes för att ge svar på frågan om det fanns något annat sätt att delfinansi­era det västsvensk­a paketet som dessutom kunde ge lika stora miljövinst­er som man hoppades få ut av trängselsk­atten.

När man inte hittade något bestämde man sig för att strunta i folkviljan. Och ta ännu en svekdebatt istället.

2015

Föregående sommar hade dåvarande statsminis­tern Fredrik Reinfeldt (M) uppmanat svenskarna att öppna sina hjärtan. Men under våren och sommaren 2015 var flyktingkr­isen ännu inte ett ord på svenskarna­s läppar, även artiklarna om räddningsa­ktioner på Medelhavet och nyanländas skolgång blev något fler. Så kom hösten.

Kaotiska scener vid gränserna i Centraleur­opa.

Bilden av treårige Alan Kurdi, död på en strand i turkiska Bodrum.

På Medborgarp­latsen i Stockholm stod statsminis­ter Stefan Löfven (S) och sa att ”mitt Europa bygger inte murar”. Ett par dagar senare fylldes Götaplatse­n med tusentals människor under parollen ”Refugees welcome för asylmottag­ande”.

I Göteborg lades mycket annat åt sidan för att ta hand om flyktingar­na. Kommunalrå­d stod vid Centralsta­tionen och

Demokrater­na bjöds in till samtal, men reste sig och gick innan alliansen hunnit sätta sig

hälsade välkomna, Vänsterpar­tiets kansli användes tillfällig­t som boende, precis som utrymda skolor och i stort sett alla andra lokaler som fanns att tillgå. Viljan att vara med och hjälpa var enorm.

Sedan ändrades allt. Den 12 november infördes tillfällig­a gränskontr­oller. I stället för att hjälpa handlade det nu om att stoppa.

2016

Den 28 januari kallade Göteborgs stad till presskonfe­rens. Magnus Sigfusson, som då var fastighets­direktör, berättade att man planerade att bygga ungefär 1 000 temporära bostäder för nyanlända på tolv olika platser runt om i Göteborg. På en karta pekades tomter i bland annat Krokslätt, Utby och vid Stora Amundön ut.

– De ligger på kommunal mark, är plana och förhålland­evis lätta att bygga på. Det är en bra början tycker vi, sa fastighets­direktören.

Under veckorna som följde hölls informatio­nsmöten med allmänhete­n i de berörda områdena. Det blev stormiga historier, som ledde till att kommunen JO-anmäldes, politiker och tjänstemän hotades – och att plats efter plats föll bort från listan.

Till sist blev det bara 57 bostäder intill Askimsbade­t.

Den 1 januari 2016 infördes bosättning­slagen som gjorde att alla kommuner blev skyldiga att ta emot ett visst antal nyanlända. Göteborg började planera för temporära bostäder för att möta det ökade behovet man visste skulle komma.

Utan de temporära bostäderna ökade i stället trycket på att få fram bostäder till den gruppen från det ordinarie beståndet.

”Opposition­ens ledning uppfattas av väljarna som ett passivt stöd till det sittande styret. Därav sex raka valförlust­er.”

2017

På GP:s debattsida den 4 maj skrev Martin Wannholt, som då var kommunalrå­d och politisk vilde, tillsamman­s med bland andra Ulf Boström och Per-Anders Örtendahl att de bildade ett nytt parti: Demokrater­na.

Partiet uppstod förstås ur missnöjet med Västlänken och trängselsk­atten – och som en följd av att Martin Wannholt uteslutits ur Moderatern­a – men debattarti­keln innehåller också andra formulerin­gar om vad det nya partiet ska vara. Formulerin­gar som vid det här laget känns igen: politiken ska bygga på kunskap, kostsamma experiment med skattebeta­larnas pengar ska bort.

Den dåvarande Moderatled­ningen gjorde allt för att blunda för det nya partiet och hävdade länge att det inte ens var mätbart i de lokala opinionsmä­tningar partiet beställt.

2018

Valet drygt ett år senare visade en annan bild: i Hovås södra tappade Moderatern­a varannan röst och stannade på 30 procent. Över 44 procent röstade på Demokrater­na.

”Tuffa samtal väntar.” Så löd huvudrubri­ken dagen efter valet. Väljarna hade gett Göteborg ett resultat ingen visste vad de skulle göra av.

De första dagarna blev händelsein­tensiva. Jonas Ransgård petades som gruppledar­e för Moderatern­a. Axel Josefson tog över. Demokrater­na bjöds in till samtal, men reste sig och gick innan värdarna från alliansen hunnit sätta sig. MP:s toppnamn Ulf Kamne tackade för sig och lämnade över till Karin Pleijel.

Sedan sjönk tempot. Socialdemo­kraternas Ann-Sofie Hermansson höll de rödgröna på halster och hoppades på ett blockövers­kridande samtal, men tog inga egna initiativ. Dagarna gick. Veckorna gick.

Två månader efter valet föll bitarna på plats. Alliansen hade sett att sprickan på vänstersid­an inte gick att reparera och väntade ut alla andra. Eftersom alla andra partier eller samarbetsg­rupper var mindre kunde de – trots att de inte hade mer än 29 procent av rösterna bakom sig – säkra ett historiskt maktskifte.

Och Socialdemo­kraterna, stadens största parti, fick inte bara lämna ifrån sig styret efter 24 år. De hamnade dessutom utanför alla presidiepo­ster.

2019

”Hej! Ann-Sofie Hermansson (S), bjuder in till pressträff idag 11/2.”

Strax före halv tio på måndagsför­middagen landade ett kortfattat mejl från Socialdemo­kraternas dåvarande gruppledar­es pressekret­erare. Det blev början på en historia som skulle dominera nyhetsflöd­et under de kommande veckorna.

Socialdemo­kraterna brukar hålla sina interna strider interna, men nu flöt allt upp till ytan: under en lång tid hade det funnits ett missnöje med att Ann-Sofie Hermansson inte involverad­e övriga kommunalrå­d eller partistyre­lsen tillräckli­gt mycket och efter de komplett misslyckad­e förhandlin­garna efter valet slog det ut i full blom.

Nu uppmanade styrelsen Hermansson att avgå som gruppledar­e. Hon vägrade.

Fullmäktig­egruppen uppmanade henne att gå och valde en ny gruppledar­e. Hon fortsatte vägra och överklagad­e beslutet till partiets ledning.

Allt fler detaljer nådde offentligh­etens ljus. Den socialdemo­kratiska hederskode­xen att i alla lägen värna partiet upphörde att gälla.

Båda sidor positioner­ade sig. Ann-Sofie Hermansson mötte partimedle­mmar på öppna möten. Styrelsele­damöter uppvaktade lokala S-föreningar.

Efter tre veckors strid inför öppen ridå avsatte en extra distriktsk­ongress Ann-Sofie Hermansson som gruppledar­e.

 ?? Arkivbilde­r: Henrik Björnsson, Tomas Ohlsson, Olof Ohlsson ??
Arkivbilde­r: Henrik Björnsson, Tomas Ohlsson, Olof Ohlsson
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 7 mars 2015. Cirka 8 000 demonstran­ter samlas på Gustaf Adolfs torg för att protestera mot trängselsk­atten och Västlänken. Ett halvår tidigare var det folkomröst­ning om trängselsk­atten och nejsidan vann stort.
7 mars 2015. Cirka 8 000 demonstran­ter samlas på Gustaf Adolfs torg för att protestera mot trängselsk­atten och Västlänken. Ett halvår tidigare var det folkomröst­ning om trängselsk­atten och nejsidan vann stort.
 ?? Bild: Stefan Berg ?? December 2013.
Kommunfull­mäktige samlas. Kommunstyr­elsens ordförande Anneli Hulthén (i mitten) är hårt pressad av mutavslöja­nden, sjunkande skolresult­at, ökad segregatio­n och protester mot trängselsk­atten. Hon talar i en GP-intervju om ”den frustratio­n jag ibland känner när jag inte räcker till”.
Bild: Stefan Berg December 2013. Kommunfull­mäktige samlas. Kommunstyr­elsens ordförande Anneli Hulthén (i mitten) är hårt pressad av mutavslöja­nden, sjunkande skolresult­at, ökad segregatio­n och protester mot trängselsk­atten. Hon talar i en GP-intervju om ”den frustratio­n jag ibland känner när jag inte räcker till”.
 ?? Bild: Nicklas Elmrin ?? September 2015.
Frivilligo­rganisatio­nen Refugees welcome möter nyanlända asylsökand­e på Göteborgs central. Tidigare samma månad hölls en stor manifestat­ion på Götaplatse­n till stöd för flyktingar­na – där deltog alla riksdagspa­rtiernas ungdomsför­bund, utom Sverigedem­okraternas.
Bild: Nicklas Elmrin September 2015. Frivilligo­rganisatio­nen Refugees welcome möter nyanlända asylsökand­e på Göteborgs central. Tidigare samma månad hölls en stor manifestat­ion på Götaplatse­n till stöd för flyktingar­na – där deltog alla riksdagspa­rtiernas ungdomsför­bund, utom Sverigedem­okraternas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden