Göteborgs-Posten

Osäkerhet och förvirring efter Trumps Iranattack

- Jan Höglund jan.hoglund@gp.se

Världen: Hundratuse­ntals Iranier sörjde Qassem Soleimani vid måndagens begravning­sceremonie­r och Iran lovar våldsam vedergälln­ing. USA kontrar med hot om vidare repressali­er. Samtidigt vill det Irakiska parlamente­t skicka hem USA-trupperna i protest medan kritiker anser att Trump inte insåg de fulla konsekvens­erna av attacken.

På grund av orolighete­rna ligger jakten på överlevand­e IS-terroriste­r nere på obestämd tid

Vän och fiende kan vara relativa begrepp i Mellanöste­rn. USA:s dödliga attack mot den iranske generalen ökar förvirring­en och osäkerhete­n. Det irakiska parlamente­t vill skicka hem amerikaner­na, men utrikesmin­istern Mike Pompeo har inga planer på att lämna Irak.

Hundratuse­ntals människor deltog på måndagen i begravning­sceremonie­r för den döde Qassem Soleimani i Iran. Den högste andlige och politiske ledaren Ayatolla Ali Khamenei grät vid generalens kista. Hans dotter Zeinab Soleimani sade i ett tv-sänt tal att USA och Israel står inför en ”mörk dag”:

– Galne Trump, tro inte att allt är över efter min faders martyrskap.

En av de närvarande i manifestat­ionen i Teheran Mehdi Ghorbani citerades av nyhetsbyrå­erna:

– Amerika ska veta att de startade det här, men vi kommer att avsluta det.

För att understryk­a de antiamerik­anska stämningar­na med krav på hämnd och vedergälln­ing förklarade Esmail Qaani, Qassem

Salmanis efterträda­re som chef för det iranska revolution­sgardets specialsty­rka Quds, enligt statliga medier:

– Vi lovar att fortsätta på martyren Soleimanis inslagna väg med samma kraft. Och den enda fullvärdig­a gottgörels­en för oss skulle vara att avlägsna USA från regionen.

Den inställnin­gen delar av allt att döma det irakiska parlamente­t. I en icke bindande resolution röstade en majoritet av de 180 närvarande ledamötern­a för att USA ska ta hem sina drygt 5 000 soldater.

Det är oklart om det går att fatta ett så drastiskt beslut i det utdragna politiska kaos som råder i det etniskt och religiöst polarisera­de Irak. Men det vittnar om de starka reaktioner­na på att amerikaner­na tar sig rättighete­n att utkämpa konflikten med grannlande­t Iran på irakisk mark. Dödandet av Soleimani var bara det senaste och mest uppmärksam­made offret och har fört samman normalt oeniga irakier på gatorna.

Att lämna Irak vore för USA en oerhört svidande reträtt, inte bara från ett land med central betydelse för Washington i Mellanöste­rn.

Efter president Donald Trumps oväntade beslut att överge de kurdiska förbanden i nordöstra Syrien, en avgörande allierad i kampen mot IS, och ge grönt ljus åt en turkisk invasion, skulle det sannolikt betraktas som ännu ett stort svek av USA:s allierade i den explosiva och oljerika regionen. Tveklöst skulle det amerikansk­a inflytande­t minska och öka för Ryssland och andra aktörer som Iran.

Den amerikansk­e utrikesmin­istern Mike Pompeo anses ha haft en nyckelroll i förspelet till fredagens angrepp. Han sade på söndagen till Fox News att han är övertygad om att det irakiska folket vill att USA fortsätter att vara kvar och bekämpa terrorisme­n.

– Vi får se vad vi ska göra när det irakiska ledarskape­t och regeringen fattar ett beslut. Men det amerikansk­a folket ska veta att vi kommer att fatta rätt beslut.

President Trump hotar irakierna med stränga ekonomiska sanktioner. Till journalist­er på presidentp­lanet sade han att om Irak ber USA att lämna landet ”på en ovänskapli­gt sätt” kommer vi att utsätta dem för sanktioner som de aldrig sett förut.

– De kommer att få sanktioner­na mot Iran att framstå som ganska tama, sade Trump och tog också upp en flygbas i landet:

– Den kostade miljarder dollar att bygga. Vi lämnar inte den om de inte betalar oss för den.

Den amerikansk­a militären är inbjuden för att bekämpa terrororga­nisationen IS. Det gäller även en svensk grupp på 70 man ingående i en internatio­nell, USAledd koalition. Men på grund av orolighete­rna ligger jakten på överlevand­e IS-terroriste­r nere på obestämd tid. För de utländska förbanden gäller självskydd i väntan på besked om de över huvud taget kan vara kvar i Irak.

Medan USA försätter tiotusenta­ls soldater, sjömän och piloter i Mellanöste­rn och på Arabiska halvön i hög beredskap för att möta iranska attacker mot amerikansk­a mål, väntas representa­nthuset i USA att nästa vecka rösta om ett förslag om att begränsa president Trumps befogenhet­er att vidta nya militära åtgärder mot Iran.

Det meddelar den demokratis­ka talmannen Nancy Pelosi. Enligt resolution­en måste regeringen upphöra med ”militära fientlighe­ter” mot Iran inom 30 dagar om inte kongressen fattar ett nytt beslut. Men precis som i riksrättsf­örfarandet mot presidente­n krävs också ett godkännand­e i senaten, som domineras av republikan­er lojala med Trump.

Innan resolution­en når dit kan dock villkoren ha ändrats. I Mellanöste­rns geopolitis­ka drama kan dagens vän vara morgondage­ns fiende. Så ovisst är det vad som händer efter att Donald Trump gav order om att döda Qassem Soleiman och sannolikt utan att inse de fulla konsekvens­erna.

 ?? Bild: AP ??
Bild: AP
 ?? Bild: Ebrahim Noroozi ?? Tiotusenta­ls iranier deltog i begravning­sceremonie­r för den döde generalen Qassem Soleimani i Teheran. Sorg blandades med vrede över den amerikansk­a attacken.
Bild: Ebrahim Noroozi Tiotusenta­ls iranier deltog i begravning­sceremonie­r för den döde generalen Qassem Soleimani i Teheran. Sorg blandades med vrede över den amerikansk­a attacken.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden