Göteborgs-Posten

Josefson (M): Det har lönat sig att vara populist

För Moderatern­a blev frågan om Västlänken så svår att den ledde till splittring. I valet 2018 rasade väljarstöd­et. Ändå kunde en M-ledd allians ta över styret. Kommunstyr­elsens ordförande Axel Josefson (M) ger sin syn på frågan som sänkte partiet.

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se

Rosenlunds­kanalen är omgärdad av plank. Innanför dem finns den grop som av Västlänksm­otståndarn­a beskrivits som så stor att en Stenafärja får plats där.

Bilarna får ta en omväg, men en liten bro ser till att cyklister och gångtrafik­anter tar sig över kanalen.

– Krigsbro 2, säger Axel Josefson och kliver upp på räcket för att få en skymt av gropen.

Han gjorde lumpen som ingenjörss­oldat och konstatera­r att bron kommer att hålla under byggtiden.

– När man bygger den i tre sektioner så klarar den en stridsvagn.

Om man ska peka ut en fråga – eller till och med en enskild plats – som gjorde att Moderatern­a i Göteborg föll ihop som partiet gjorde i 2018 års val så är det här.

Redan inför valet 2014 tog Martin Wannholt, som då var Moderatern­as kommunalrå­d med ansvar för trafikfråg­or, avstånd från Västlänken i en debattarti­kel i GP. I valet 2018 frontade han utmanarpar­tiet Demokrater­na, med Västlänken som huvudfråga och ”den onödiga omvägen via Haga” som en extra laddad aspekt.

Men för att hitta hela förklaring­en till Moderatern­as fallande stöd i staden behöver man backa ännu längre tillbaka, menar Axel Josefson.

– Det startade med införandet av det västsvensk­a paketet och hur det utformades.

Han säger att acceptanse­n för trängselsk­atten var låg bland moderatväl­jarna.

– Vi om några har värnat om medborgarn­as pengar och att då lägga på extra pålagor riktade mot specifika grupper, bilburna som nog också i stor utsträckni­ng röstade på oss, där började vi ta stryk.

Folkinitia­tivet som ledde fram till en folkomröst­ning gjorde inte saken lättare. Medan Socialdemo­kraterna röstade emot att släppa fram folkomröst­ningen valde Moderatern­a att rösta för att den skulle genomföras.

Så här i efterhand, var det rätt eller fel?

– Jag tror att vi hade fått en stor svekdebatt om vi inte gjort det. Vi var oroliga för att vi tyckte att frågeställ­ningen var dålig – lite på samma sätt som i Brexit, där man inte vet vad ett nej innebär eller hur det ska hanteras. Vi hade inget svar på hur vi skulle realisera ett nej när vi gick in i folkomröst­ningen.

Efter folkomröst­ningen, som tydligt sa nej till trängselsk­att, följde en utredning som kom fram till att det inte fanns några bättre alternativ. Trängselsk­atten blev kvar. Sveket var ett faktum.

– Sedan fördes det missnöjet på ett skickligt sätt över till Västlänken, som legat i fokus sedan dess, säger Axel Josefson.

Varför har det varit så svårt för er att förklara för de bilburna väljarna att det finns en nytta med paketet?

– Jag tror grundorsak­en är att de inte ser den direkta nyttan för dem själva. Vi pratar om nyttor utifrån en samhällsny­tta, att vi kan bli större och att fler kan resa hit eller pendla ut. Men de ser bara avin som kommer från Trafikverk­et och tänker ”jag åker inte tåg i dag, jag kommer inte att åka tåg i morgon”. Jag tror många ser det på det sättet.

Åren mellan de två senaste valet var en jobbig tid för Moderatern­a i Göteborg. Martin Wannholt blev utesluten, men satt kvar i kommunfull­mäktige och som kommunalrå­d. På distriktsk­ongressen våren 2015 stod striden om Västlänken och om Wannholt inför öppen ridå.

Efter kongressen lämnade besvikna medlemmar partiet. Många av dem återvände till politiken ett par år senare, fast då i Demokrater­na. Att de tog med sig en stor del av rösterna visade sig i valet 2018.

Trots hårda ord och att en viktig fråga som delade dem fanns det de som trodde att Demokrater­na skulle ingå i någon form av samarbete med alliansen, för att säkra ett maktskifte efter valet. En stor del av det nya partiets företrädar­e var ju trots allt uttalat borgerliga.

Så blev det inte. Martin Wannholt har vid flera tillfällen talat om att alliansen inte var intressera­de och att Demokrater­na mer eller mindre avvisades.

Var det så?

– Nej, så var det inte riktigt. Till att börja med var det svårt att få till ett möte med

De ser avin från Trafikverk­et och tänker ’jag åker inte tåg i dag, jag kommer inte att åka tåg i morgon’

Martin över huvud taget. Min bild är att de inte var särskilt intressera­de av att förhandla. I så fall hade de väl fortsatt förhandlin­garna. Nu träffades vi en eller två gånger, sedan gick de ut med ett pressmedde­lande om att de avbröt förhandlin­garna. Vad tänker du om det?

– Jag blev inte förvånad. Dels handlade det om Västlänksf­rågan, där vi inte ville gå dem till mötes. Sedan vet jag inte om de vill vara ett parti som vill sitta i ett styre och ta ansvar och föra saker och ting framåt. Eller om de mer ser sig som ett populistpa­rti som driver olika publika frågor. Det är väl en resa det partiet måste göra.

Hur mycket påverkas era relationer till Demokrater­na av personkemi­n mellan dig och Martin Wannholt?

– Det är klart att till viss del har personen betydelse. Samtidigt måste man ju kunna se över det. Jag har inga ambitioner med att vara bästa kompis med de gruppledar­e vi samarbetar med. Vi är profession­ella organisati­oner, vi måste kunna samarbeta oaktat att vi har olika personligh­eter. Så jag ser inte det som den stora frågan här. Jag tror snarare att det handlar om hur man vill profilera sitt parti, och vad man tror att man tjänar på.

Ett resonemang om arenafråga­n illustrera­r ytterligar­e hur han ser på svårighete­rna att förhandla och komma överens med Demokrater­na.

– Jag tror att det finns ett intresse hos dem att inte komma överens. De behöver en fråga. Nu försvann linbanan, så då kanske de letar efter en annan fråga att driva. De har sett att det lönar sig att vara ett ytterlighe­tsparti, att vara populist. De partier som har tagit ansvar har blivit mindre.

Att de etablerade partierna tappar mark är inte unikt för Göteborg. Eller ens Sverige, snarare är det en våg vi ser över hela Europa.

Ett par saker som sticker ut i Göteborg är att väljarna, enligt SOM-institutet­s undersökni­ngar, rankar infrastruk­tur som den viktigaste politiska frågan, vilket är ovanligt. Samt att väljarna har lägre förtroende för de lokala politikern­a är för rikspoliti­kerna, också det bryter mot det vanliga mönstret.

Axel Josefson säger att han funderat mycket på hur man ska lyckas återfå förtroende­t. Som han ser det är det viktiga att visa att man klarar av att hålla ihop och styra staden – och samtidigt vara lyhörd för det göteborgar­na faktiskt vill.

En knepig ekvation för ett styre som har 29 procent av väljarna bakom sig.

– Vi har en utmaning på så sätt att vi försöker verkställa våra vallöften – samtidigt måste vi inse att vi inte fick särskilt mycket stöd för det i valet. Därför måste vi vara lyhörda. Det får inte bli så att vi tokkör i en riktning som inte efterfråga­s av göteborgar­na. Där är en balansgång som vi behöver gå och där vi behöver öppna för kompromiss­er och samarbeten med de andra partierna.

 ??  ?? ”Krigsbro 2”, konstatera­r Axel Josefson (M) som gjorde lumpen som ingenjörss­oldat. ”Den kommer att hålla, när man har tre sektioner kan den bära en stridsvagn.”
”Krigsbro 2”, konstatera­r Axel Josefson (M) som gjorde lumpen som ingenjörss­oldat. ”Den kommer att hålla, när man har tre sektioner kan den bära en stridsvagn.”
 ?? Bild: Anders Ylander ??
Bild: Anders Ylander

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden