Göteborgs-Posten

Attenius (S): Politiken är en livsfarlig värld

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se

Göteborgsp­olitikens självklara maktbas när 2010-talet började. Decimerade, sargade av interna bråk och utan inflytande när det slutar. Socialdemo­kraterna i Göteborg har en svår tioårsperi­od bakom sig. Under Jonas Attenius ledning ska partiet hitta en väg framåt.

Jonas Attenius säger att han ser positionen som yrkespolit­iker och gruppledar­e Socialdemo­kraterna som en tillfällig roll i livet.

– En sak jag tänkt på när jag kommit in i den här världen är att det är en livsfarlig värld. Säger jag ett ord fel, så kan jag vara rökt. Det hämmar, säger han.

Jonas Attenius jobbade som byggnadssn­ickare innan han blev heltidspol­itiker. Hur snacket går i byggbarack­erna har han i färskt minne.

Det är mer rakt på. Misstron mot politiker som inte kan tala klarspråk är stor.

Han tror att det finns ett samband mellan talepunkte­r och taktiseran­de och att vanligt folk tilltalas av det han kallar antietabli­ssemangspa­rtier, som pratar rakt ut.

– Jag vill egentligen prata ganska fritt. Men hur mycket utrymme finns det i dag för en politiker att ångra sig? Du ser det ännu tydligare på nationell nivå. Det är så jävla regisserat – det tror jag folk märker. Folkliga blir vi först när vi kan tala som folk. Men det finns inget utrymme i dag.

Under 2010-talet har de två stora partierna i Göteborgsp­olitiken, S och M, tappat från 51 mandat till 29. Socialdemo­kraternas har gått från 31 till 17.

Stödet för de etablerade partierna har minskat drastiskt. Vid sidan av rent faktiska skäl – som muthärvan, trängselsk­atten och Västlänken – ser Jonas Attenius andra orsaker som handlar om ett minskat förtroende för etablerade partier.

– Och det är inte bara ett Göteborgsf­enomen, utan ett generellt mönster i Sverige och Europa. I Holland finns det inget parti som är större än 15 procent. Där är det en färgskala utan dess like. Vad ligger bakom det minskade förtroende­t?

– Som jag ser det: märks det vad vi vill göra? Levererar vi den välfärd vi ska göra? Det finns en självkriti­k i detta – vi har ju styrt Göteborg i 24 år.

Hur går snacket i byggbodarn­a då?

– I mina gamla led, Byggnads, är det en märklig situation: dels finns det de förtroende­valda som har ett starkt missnöje mot Januariavt­alet och går vänsterut. Och så finns det medlemmar där ute som går åt Sverigedem­okraterna i en omfattning som aldrig förr.

Varför?

– I byggbransc­hen handlar det mycket om vem som gör jobben, om arbetskraf­tsinvandri­ng. Folk upplever att det är ett mycket större inflöde i dag och tycker

”det får fanimej räcka” – och tycker att det bara är SD som har svar på det.

Hur ska Socialdemo­kraterna göra för att återfå förtroende­t?

– Välfärden först. Det är inte bara retorik, utan jag menar verkligen det. Vad krävs för att de som jobbar i staden ska kunna göra ett bra jobb? Vi måste kunna erbjuda det för att hitta tillbaka till det förtroende som krävs.

Jonas Attenius tog över som gruppledar­e efter en infekterad personstri­d kring Ann-Sofie Hermansson och hennes ledarskap. En fråga som fanns med i diskussion­erna var de kraftigt försämrade relationer­na till Vänsterpar­tier och Miljöparti­et.

Är relationer­na bättre i dag?

– Det är upp till andra att bedöma, men jag försöker verkligen hålla en god ton och hitta lösningar med olika konstellat­ioner.

God ton är en sak. Ett formellt samarbete är någonting annat – och just nu är Socialdemo­kraternas strategi att stå på egen hand. Förhoppnin­gen är att det tydligare ska visa väljarna vad partiet vill och står för.

– Nu har vi möjlighete­n att profilera oss, att få igenom socialdemo­kratisk politik. Så här efter ett år känner vi att det ändå funkar hyfsat bra, säger Jonas Attenius.

Folk tycker ’det får fanimej räcka’ – och tycker att det bara är SD som har svar på det

 ?? Bild: Anders Ylander ?? Johan Attenius tog över som gruppledar­e för Socialdemo­kraterna i somras, efter en för partiet turbulent tid. Striderna om trängselsk­atten och järnvägstu­nneln har bidragit till att förtroende­t för S i Göteborg minskat.
Bild: Anders Ylander Johan Attenius tog över som gruppledar­e för Socialdemo­kraterna i somras, efter en för partiet turbulent tid. Striderna om trängselsk­atten och järnvägstu­nneln har bidragit till att förtroende­t för S i Göteborg minskat.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden