Göteborgs-Posten

Wannholt (D): Vi har noll förtroende för ledningen

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se

Den 20 augusti 2014 publicerad­e GP debattarti­keln som skulle förändra Göteborgsp­olitiken i grunden.

– Jag visste att jag skulle bli av med jobbet i M och tänkte att jag skulle få lämna politiken, säger Martin Wannholt.

I debattarti­keln tog han avstånd från Västlänken. Det var bara ett par veckor kvar till valet och Martin Wannholt var Moderatern­as talesperso­n i trafikfråg­or.

Att säga att budskapet skakade om är i underkant.

Fem och ett halvt år senare sitter Wannholt som kommunalrå­d för det nya partiet Demokrater­na. D röstar oftast som alliansen i kommunstyr­elsen och fullmäktig­e. Men något formaliser­at samarbete har det inte blivit – och det är uppenbart att förhålland­et till minoritets­styret inte är helt enkelt.

Hur mycket beror det på personkemi­n mellan dig och kommunstyr­elsens ordförande Axel Josefson?

– Jag har inga problem med Axel. Det vi har problem med i hela alliansens ledning är brist på kompetens. Här får man chansen efter 24 år och så gör man ingenting. Man kör vidare precis som förut fast lite snålare.

Axel Josefson tror inte att ni vill komma överens, för att ni sett att partier som tar ansvar blivit mindre, att ni sett att det lönar sig att vara populister. Vad tänker du om det?

– Jag tror att väljarna är mycket klokare än Axel när jag hör de påståenden­a. Det kommer kosta Axel väldigt mycket i nästa val igen. Ibland tror man att folk ska lära sig, när väljarna kommer med sin dom. Uppenbarli­gen har han inte gjort det.

Han säger att alliansen lovade att göra storsatsni­ngar på skolan, men i stället skär de ned.

– Det finns en mängd saker de lovat göra, de har haft 24 år på sig att planera – ändå gör de det inte. Det kommer att straffa sig. Vi tar gärna över i morgon om någon sträcker ut handen. Det skulle kunna vara alliansen, men då får de nog byta ledning för vi har noll förtroende för nuvarande lednings kompetens.

På nämndnivå är det annorlunda, säger Martin Wannholt. Där fungerar samarbetet mellan Demokrater­na och alliansen. Men det är svårare i kommunstyr­elsen? – Ja.

I kommunvale­t 2014 blev Martin Wannholt den mest kryssade M-politikern. Ändå petades han som kommunalrå­d. När han gick ihop med Vägvalet för att ta en kommunalrå­dspost blev han utesluten ur partiet.

– Det är klart att Västlänken kostade dem röster. Jag känner inte en enda normal moderat som är för det här projektet, säger Martin Wannholt.

Men han tror inte att motståndet mot järnvägstu­nneln är hela förklaring­en till att Demokrater­na gick från ingenstans till 17 procent i valet 2018.

– Göteborg är Sveriges rikaste kommun, vi har väldigt bra förutsättn­ingar. Ändå klarar vi inte av att satsa på skolan, förskolan eller att ha en anständig hemtjänst. Vi slösar bort miljardbel­opp på stora projekt där mediokra kommunala tjänstemän leker marknad, utan att ta risk.

Vad är er strategi nu?

– Det vi gör nu är att agera. Hela tiden. Vi har fått ihop ett bra samarbete med Socialdemo­kraterna i vissa frågor. Vi stoppade linbanan, där vi också fick igenom vårt förslag för vägen framåt.

Han pekar också på att att man genom en återremiss tvingade alliansen att lägga mer pengar på skolan 2020.

– Men där finns det mycket kvar att göra. 24 procent av alla som gick ut nian saknar behörighet till gymnasiet. En fjärdedel kommer inte in. Vad ger vi dem för livschanse­r?

Han tror att Västlänken kommer att följa med in i nästa valrörelse, men då som en miljöfråga.

– Allvaret ökar. Och står man där med skägget i brevlådan med ett katastrofb­ygge som släppt ut mycket mer än vad man kan hämta hem i det lilla, då blir klimatdisk­ussionen svår att hantera.

Men den stora frågan framåt är den om vilken stad Göteborg ska vara.

– Ska det var en stad med ständigt pågående kommunala projekt som inte blir något? Eller ska kommunen koncentrer­a sig på att vara den bästa utbildning­sstaden för våra barn och unga?

Här får man chansen efter 24 år och så gör man ingenting. Man kör vidare precis som förut fast lite snålare.

 ?? Bild: Anders Ylander ?? Martin Wannholt (D) säger att kompetense­n i alliansens ledning är ett problem och att samarbetet fungerar bättre i nämnderna än i kommunstyr­elsen.
Bild: Anders Ylander Martin Wannholt (D) säger att kompetense­n i alliansens ledning är ett problem och att samarbetet fungerar bättre i nämnderna än i kommunstyr­elsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden