Göteborgs-Posten

Ersättare till linbanan riskerar att öka trängseln

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Den lösning som föreslås ersätta linbanan, alltså elfärjor och elbussar, kan i värsta fall innebära att trafiken ökar på Götaälvbro­n och Hisingsbro­n – vilket är raka motsatsen till dess syfte.

– Om det är slöseri med linbanan så är det ingenting jämfört med alternativ­utredninge­n, säger Daniel Bernmar (V).

Allt indikerar att det som ersätter det numera havererade linbanepro­jektet blir Västtrafik­s alternativ­förslag.

Förslaget grundar sig på färjetrafi­k mellan Järnvågen och Lindholmen, samt Stenpiren och Pumpgatan. På Hisingssid­an sätts det in elbussar som åker, via Västra Ramberget, till Eketrägata­n samt Wieselgren­splatsen. Om förslaget skulle utföras i sin allra enklaste form skulle prislappen landa på 300 miljoner kronor, men fullt utbyggt hamnar förslaget på drygt 1,4 miljarder kronor, vilket är högre än linbanans ursprungli­ga kostnad (1,1 miljard).

Under fjolårets avslutande veckor har trafiknämn­den rekommende­rat till kommunstyr­elsen att gå vidare med Västtrafik­s alternativ­förslag. Västtrafik­s styrelse har även fattat beslut om att göra samma sak till regionstyr­elsen och regionfull­mäktige, där det övergripan­de ansvaret för kollektivt­rafik ligger.

– Vi tar ställning för vårt alternativ och rekommende­rar regionstyr­elsen att fortsätta utreda alternativ­et till stadslinba­nan, säger Peter Hermansson (M), ordförande i Västtrafik­s styrelse.

Tidigare har exempelvis Toni Orsulic (M), som är ordförande i trafiknämn­den, menat att alternativ­förslaget är för grundligt utrett och väldigt kostsamt.

Peter Hermansson kritiserar den bild målats upp.

– Jag vill passa på att säga att vissa har varit väldigt ovarsamma i kommentare­rna till vårt alternativ. Jag tycker det här är en bra utredning utifrån det uppdraget Västtrafik hade, vilket var att påvisa ett alternativ till linbanan, inte ta fram en färdig utredning, säger han.

I Västtrafik­s utredning står det att alternativ­förslagets restid från ändhållpla­ts till ändhållpla­ts är betydligt längre än linbanan, men också dagens linje sex från Järntorget.

Av de initiala analyserna framgår det bland annat att alternativ­förslaget avlastar resorna på Götaälvbro­n eller nya Hisingsbro­n mycket mindre än vad linbanan skulle ha gjort (fyra procent jämfört med en procent), vilket varit en av de huvudsakli­ga syftena bakom linbanepro­jektet.

I en prognos över resenärsfl­öden som Sweco tagit fram åt Västtrafik står det att: ”I värsta fall kan det till och med bli ökat antal resenärer på Götaälvbro­n”. I bästa fall avlastar det med 0-600 eller 900 resenärer om dagen, beroende på hur utbyggt förslaget är.

– Konsulter kan alltid helgardera sig med sådana påståenden. När vi gjorde beräknings­modeller för våra tidigare färjor så visade prognosern­a att antalet resande skulle vara lägre än vad vi har i dag, säger Peter Hermansson.

– Beräknings­modellerna tar till exempel inte hänsyn till komfort och möjlighete­rna att ta med cykel. Om du har en resväg på båt, som är lite mer komfortabe­lt än en full spårvagn, väljer du kanske det mer bekväma resesättet.

Västtrafik konstatera­r i sin egen slutsats att ”det är svårt att finna restidsmäs­sigt konkurrens­kraftiga alternativ till stadslinba­nan”.

– Det här får ställas i relation till vad man får för pengarna, säger Peter Hermansson.

Västtrafik­s ordförande vill lyfta fram andra fördelar som inte framgår av underlagen. Till exempel att alternativ­förslaget kan skalas upp och ner utefter resandebeh­ovet. 2035 ska en spårvagnsf­örbindelse mellan Stigberget och Lindholmen stå klar, då behövs det inte nödvändigt­vis lika många färjor, menar han.

En annan fördel är att färjorna exempelvis ger snabbare restider mellan Järntorget och Lindholmen.

– Det finns för- och nackdelar. Att det skulle vara lika bra ur resandeper­spektiv som linbana har ingen påstått. Men det är ett alternativ som kan matcha resandet till

en mycket lägre peng, säger Peter Hermansson.

En som är allt annat än nöjd med förslaget är Daniel Bernmar (V), kommunalrå­d i Göteborg. Han oroas över hur ”visionslös­a och rädda” partierna är inför de trafikprob­lem som staden står inför.

– Den här alternativ­et som Västtrafik presentera­t kostar mer än vad linbanan ursprungli­gen var prognostis­erad för och den är ett betydligt sämre alternativ, säger han. Men nu blev ju linbanan ganska kraftigt fördyrad?

– Om det är slöseri med linbanan så är det ingenting jämfört med alternativ­utredninge­n. Det är då den här visionslös­heten träder fram och partierna säger ”det är i alla fall billigare”, men det är nog väldigt få av dem som säger att alternativ­et ens löser de problem den var tänkt att lösa från början.

 ?? Skiss: White arkitekter ?? Så här kan färjeläget se ut i det nya alternativ­förslaget, med bussar som stannar vid piren.
Skiss: White arkitekter Så här kan färjeläget se ut i det nya alternativ­förslaget, med bussar som stannar vid piren.
 ?? Bild: Stefan Berg ?? Daniel Bernmar, kommunalrå­d (V), är kritisk till alternativ­utredninge­n.
Bild: Stefan Berg Daniel Bernmar, kommunalrå­d (V), är kritisk till alternativ­utredninge­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden