Göteborgs-Posten

Tjejjouren tvingades stänga chatt under jul

- Cecilia Oscarsson cecilia.oscarsson@gp.se

Under jullovet chattade Tjejjouren Väst med 282 personer – mer än dubbelt så många som under förra julen. Vissa kvällar var trycket så högt att man tvingades stänga chatten. – Självklart kan känslan av att ingen orkar lyssna på dig förstärkas om du möts av att chatten är stängd, säger Gabriella Graflund, verksamhet­sansvarig.

Sexualbrot­t och oro för att föräldrarn­a ska dricka för mycket över julen. Det har varit de vanligaste orsakerna till att unga har kontaktat Tjejjouren Väst under jullovet.

– Det är väldigt blandat, men under detta lovet har det handlat mycket om alkohol, att mamma och pappa ska bli för fulla, och om sexualbrot­t både inom och utanför familjen, säger Gabriella Graflund, verksamhet­sansvarig på Tjejjouren Väst.

Under årets jullov hade man 282 chattar, mer än dubbelt så många som året innan. Då var motsvarand­e siffra 131, vilket även SVT Väst har rapportera­t om. Enligt Gabriella Graflund kan en del av förklaring­en vara att man under året har jobbat med att nå ut till målgruppen och att fler vet om att Tjejjouren finns.

– Sedan vet vi också att julen är en tuff tid för många, och kanske särskilt för unga som upplever att det skyddsnät som man brukar ha fallerar under ledigheten. Ens vanliga tillflykts­orter och instanser såsom skola och fritidsgår­d är stängda. I år har det också varit en jul där många har kunnat vara långlediga vilket kan leda till att alkoholkon­sumtionen ökar och bråken eskalerar, säger Gabriella Graflund.

Under vissa av jullovets kvällar var belastning­en så hög att man tvingades stänga chatten. Gabriella Graflund menar att det är ett stort problem om ungdomar inte kommer fram när de bestämt sig för att söka stöd.

– Självklart är det så att känslan av att ingen orkar eller har tid att lyssna på dig kan förstärkas om du möts av chatten är stängd. Men när vi har stängt möts man alltid av ett meddelande där vi slussar vidare till andra instanser som har öppet. Det måste alltid finnas någonstans dit man kan vända sig, säger Gabriella Graflund.

Hon uppger att det brukar vara extra svårt att hitta volontärer till julledighe­ten.

– I år har folk ställt upp fantastisk­t bra. Men vi har också insett att vi skulle behöva vara fler volontärer om vi ska kunna möta efterfråga­n, säger hon.

 ?? Bild: Kajsa Schedwin/Hellbjörn Schedwin ?? Enligt Gabriella Graflund skulle det behövas fler volontärer för att möta efterfråga­n.
Bild: Kajsa Schedwin/Hellbjörn Schedwin Enligt Gabriella Graflund skulle det behövas fler volontärer för att möta efterfråga­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden