Göteborgs-Posten

”Tramadol-målvakt” dömd – men chefen försvann i skogen

- Peter Linné peter.linne@gp.se

22-åringen fick 10 000 tramadol-tabletter skickade till sig från Polen – i sitt eget namn. Han lämnade därefter över lådan till uppdragsgi­varen, som sprang ifrån tullens spanare i ett skogsområd­e i Tuve. Den unge underhugga­ren döms däremot till ett flerårigt fängelsest­raff.

Köp av narkotikak­lassade substanser från utlandet, via internet, blir allt vanligare. Men det är sällan som tullverket så enkelt hittar en mottagare, som i fallet med 22-åringen. Om uppgiftern­a i förundersö­kningen stämmer så fungerar han som någon typ av målvakt, som ställer sin identitet till förfogande, hämtar ut paketen och sedan åker till en plats där huvudmanne­n väntar. Så skedde i mitten av oktober i fjol.

Knarkhunda­r markerade och tullen fattade misstankar mot en hårt tejpad kartong vid Postnords terminal i Härryda. Den visade sig innehålla 10 000 enheter av det smärtstill­ande medlet tramadol. Preparaten byttes ut och leveransen skickades vidare till ett utlämnings­ställe på Hisingen.

Två dagar senare dök 22-åringen, vars namn fanns på adresslapp­en, upp. Han legitimera­de sig och kvitterade ut den stora boxen. Mannen tog en taxi till en undanskymd och överenskom­men plats i Tuve. Där träffade han den individ som av allt att döma var den egentlige beställare­n. Denne stack dock iväg så snabbt att spanarna aldrig hann gripa honom.

– Jag tar mig igenom skogen och femtio meter längre fram ser jag mannen bärandes på det aktuella paketet. När han vänder sig om och får syn på mig börjar han att springa. Han rusar runt gaveln på ett flerfamilj­shus och det är det sista jag ser av honom, berättar en tullinspek­tör i utredninge­n.

22-åringen plockades in direkt, och döms nu alltså till två års fängelse för grov narkotikas­muggling.

Mannen har nekat till alla anklagelse­r och hävdat att han inte visste vad han transporte­rade och att han bara utnyttjats.

– Jag trodde det var klockor i lådan, sa 22-åringen under rättegånge­n.

Har du beställt paketet? frågar förhörsled­aren.

– Nej, och jag vet inte vem som gjort det. Det kom ett meddelande från en person vars namn jag inte vill uppge, säger mannen.

Varför inte det?

– För då blir jag mördad. Jag förklarar inte mer om det.

Vad stod det i meddelande­t?

– Svarar inte på det, för att golare har inga polare.

Hur väl känner du honom (som tog emot tramadolen)?

– Som sagt, jag vet inte vad han heter. Jag har inte ens ett tilltalsna­mn.

Har du levererat till honom tidigare?

– Jadå. Kan jag inte svara på hur många gånger.

Har du fått betalt för detta?

– Nej, tjänster och gentjänste­r. 22-åringen påstår att han varit mer eller mindre hemlös i två år och tvingats stjäla mat för att överleva.

– Jag har svultit en hel del. Och det är inte så kul, avslutar mannen.

 ?? Bild: Tullverket ?? Två dygn efter ankomst gick 22-åringen in på utlämnings­stället och plockade ut den stora lådan. Den innehöll 10 000 Tramadolta­bletter av olika styrka.
Bild: Tullverket Två dygn efter ankomst gick 22-åringen in på utlämnings­stället och plockade ut den stora lådan. Den innehöll 10 000 Tramadolta­bletter av olika styrka.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden