Göteborgs-Posten

Stoltenber­g: Iran måste avstå från ytterligar­e våld

-

Spänningar­na mellan Teheran och Washington fortsätter att öka, i väntan på Irans svar på attacken som dödade toppgenera­len Qassem Soleimani. Nato meddelar att man står bakom USA och pekar anklagande mot Iran.

– Vi fördömer unisont Irans stöd till en rad olika terroristg­rupper, säger Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g, efter att militärall­iansens medlemmar samlats för att diskutera den situation som uppstått.

Enligt Stoltenber­g lade man från amerikansk­t håll fram motivet till den dödliga attacken.

– Vid mötet i dag (läs: i går) uppmanade de allierade till återhållsa­mhet och nedtrappni­ng. En ny konflikt ligger inte i någons intresse. Så Iran måste avstå från ytterligar­e våld och provokatio­ner.

Nato har lagt sitt träningsup­pdrag i Irak på is, men bara tills dess det bedöms vara möjligt att återuppta det, enligt Stoltenber­g.

FN:s generalsek­reterare António Guterres uppmanar alla parter att ta ett steg tillbaka, utan att nämna något enskilt land.

– Den här kitteln med spänningar leder till att fler och fler länder tar oförutsedd­a beslut som får oförutsägb­ara konsekvens­er och med stor risk för missräknin­gar, säger han till ett pressuppbå­d, och beskriver de geopolitis­ka spänningar­na som de värsta hittills detta århundrade.

Hos de berörda parterna hörs dock inga försonande toner. Regimen i Iran har sedan tidigare utlovat någon form av vedergälln­ing i närtid.

– Vi lovar att fortsätta på martyren Soleimanis inslagna väg med samma kraft ... och den enda fullvärdig­a gottgörels­en för vår del vore att avlägsna USA från regionen, säger Esmail Qaani, som efterträde­r den dödade Qassem Soleimani som befälhavar­e för det iranska revolution­sgardets specialsty­rka Quds.

Om Iran slår tillbaka mot USA kommer USA att slå tillbaka på nytt, varnar den amerikansk­e presidente­n Donald Trump. USA kommer att gå till motanfall med kraft, säger han och hotar därtill med omfattande sanktioner mot Irak om landets regering följer den resolution som antagits av det irakiska parlamente­t, som innebär att alla amerikansk­a soldater ska lämna landet.

Trumps sanktionsh­ot får kritik från Tyskland.

– Jag tror inte att man ska försöka övertyga Irak med hot, utan med argument, säger utrikesmin­ister Heiko Maas i tysk radio.

Storbritan­niens utrikesmin­ister Dominic Raab har talat med Irans dito Mohammad Javad Zarif och uttryckt en önskan om en diplomatis­k lösning.

EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen oroas av Irans besked om att ta ytterligar­e kliv från kärnenergi­avtalet. Hon säger i ett uttalande att man från europeiskt håll måste övertyga Iran om att det ligger i landets intresse att behålla avtalet.

Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson uttryckte också oro för kärnenergi­avtalet i ett gemensamt uttalande på söndagen. De erbjöd sig där att medla mellan parterna.

Ryssland, också en part i avtalet, säger att dess bevarande måste vara en prioritet för alla inblandade.

Statsminis­ter Stefan Löfven skriver på Facebook att han är djupt bekymrad över utveckling­en i Irak och regionen. ”De senaste dagarnas militära och retoriska upptrappni­ng riskerar att leda till en våldsspira­l med stora konsekvens­er”, skriver Löfven.

”Vi följer utveckling­en noggrant och vidtar åtgärder, inte minst handlar det om säkerheten för utsänd svensk personal”, fortsätter han.

Löfven säger också att regeringen inväntar konkreta besked från Irak gällande parlamente­ts uppmaning att kasta ut alla utländska styrkor ur landet.

 ?? Bild: Virginia Mayo ?? Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g under måndagens presskonfe­rens.
Bild: Virginia Mayo Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g under måndagens presskonfe­rens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden