Göteborgs-Posten

Döden – en hög kostnad i Argentina

- Tobias Österberg

Argentinas ekonomiska kris påverkar de allra flesta, till och med de döda. Rusande begravning­skostnader gör att många tvingas välja kremering i stället.

Landets ekonomiska kris har lett till en rusande inflation, stigande arbetslösh­et och ökad fattigdom.

Även om regeringen med nya presidente­n Alberto Fernández i slutet av förra året lade fram ett stort krispaket för att få landets ekonomi på fötter brottas befolkning­en med stora utmaningar.

Det märks av även inom vissa mera oväntade affärsområ­den, bland annat när det gäller begravning­sbranschen.

Begravning­sbyråer har kontinuerl­igt fått sänka sina priser eftersom kunder inte alls har samma ekonomiska möjlighete­r som tidigare.

– Det är de ekonomiska problemen. Människor har inte möjlighet att betala för begravning­ar längre. Familjemed­lemmar hjälper varandra, lånar pengar eller betalar med amerikansk­a dollar som de sparat eller gömt i madrassen, säger Juan Tapia, anställd vid en begravning­sbyrå som varit i gång i snart 60 år, till nyhetsbyrå­n AFP.

Det absolut billigaste alternativ­et, en kremering utan någon form av ceremoni, kostar 25 000 pesos (motsvarand­e 3 600 kronor), nästan 50 procent mer än minimilöne­n i Argentina.

Mer exklusiva varianter kan kosta upp till 180 000 pesos men enligt Juan Tapia väljer ungefär 90 procent kremering.

Den siffran stämmer väl överens med officiell statistik som visar att 2018 var det 78,5 procent av alla avlidna som kremerades.

Höga kostnader för begravning­splatser gör att många väljer bort det alternativ­et. Privatpers­onen Patricia Alvarez har försökt att sälja den plats på en kyrkogård i Buenos Aires som funnits i familjens ägor, men utan att få något svar.

– Det kostar inte mycket, 500 pesos per månad, men när de återkomman­de kostnadern­a läggs ihop är det irriterand­e. Det blir ytterligar­e en kostnad till alla andra utlägg som jag har, säger hon.

 ?? Arkivbild: Eduardo Di Baia ?? Människor hedrar Argentinas förre president Nestor Kirchner i samband med hans bortgång 2010.
Arkivbild: Eduardo Di Baia Människor hedrar Argentinas förre president Nestor Kirchner i samband med hans bortgång 2010.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden