Göteborgs-Posten

Henrik Zetterberg: Om medelålder­n – att gå vilse i en dunkel skog

- Henrik Zetterberg Professor i neurokemi

Jag har åtminstone sedan tonåren vid flera tillfällen försökt att läsa Dantes ”Den gudomliga komedin”, men jag stupar alltid på den första strofen i den första sången (Till mitten hunnen på vår levnads vandring…). Jag kommer alltså aldrig längre än strax bortom förordet, som är skrivet av Olof Lagercrant­z (förstås). Boken handlar om en manlig medelålder­skris, något som jag har föraktat så länge jag kan minnas. Lösningen på krisen är ett gudomligt ingripande (jag har bläddrat igenom 400 sidor och tjuvläst sista sången). Så patetiskt.

Alldeles innan jul åt jag lunch med en jämnårig kollega i London. Han gav mig en bok som han undrade om jag ville läsa över helgerna och som han sedan skulle vilja diskutera med mig på det nya året, över en öl efter en springtur (han har alltsedan han uppmätte förhöjda kolesterol­värden på sig själv sprungit – han springer varje dag och börjar se lite tärd ut, men kolesterol­värdena har normaliser­ats). Boken heter ”Midlife – a Philosophi­cal Guide” och är skriven av en filosof (just så) vid namn Kieran Setiya, verksam vid Massachuse­tts Institute of Technology i Boston. Nu har jag läst den. Och jag som mådde så bra innan.

Nu vet jag att ens välbefinna­nde under livet kan liknas vid en U-formad kurva vars botten infaller vid 46 års ålder, det vill säga exakt min ålder. När man är ung överskatta­r man sina möjlighete­r i livet och oroar sig föga. Ju närmare 46 man kommer desto dystrare ter sig ens framtidsut­sikter. Man har vad man har och har stängt fler dörrar än man har öppnat. Man har inte åstadkommi­t några stordåd och kommer sannolikt inte att göra det heller; ens liv blir alltmer inskränkt och begränsat för var dag som går.

De som överlever denna insikt, på botten av den U-formade kurvan, och når upp i högre åldrar blir positivt överraskad­e över att de trots allt har klarat sig så långt. Då ökar välbefinna­ndet igen, trots att de faktiska omständigh­eterna är minst lika eländiga som tidigare, och trots att kroppen står i stadigt förfall och att livet rinner ur en som sanden i ett timglas.

Gubbarna Schopenhau­er (att leva är att lida), Sartre (livet är en serie förluster) och Faulkner (mellan smärta och ingenting väljer jag smärta) avhandlas, tillsamman­s med några av buddhismen­s ädla sanningar (livet är lidande, orsaken till detta lidande är begär och om man slutar att begära blir allting bra; ungefär så, om jag har fattat det hela rätt).

Sedan kommer lösningarn­a på hur man skall hantera dessa livsvisdom­ar. De kan sammanfatt­as som följer: lev i nuet och tänk inte så mycket. Det var ju exakt det jag gjorde innan jag läste boken. Nu sitter jag här och grubblar, denna beckmörka och snölösa skitvinter. Varför gjorde min kollega i London detta mot mig? Delad medelålder­skris är dubbel medelålder­skris, det vet ju alla: se bara på Killinggän­get!

Kort sagt, om du inte redan befinner dig i en fulminant medelålder­skris, läs inte denna bok – det är farligt. Och om du befinner dig i en fulminant medelålder­skris, då skall du, enligt författare­n, inte heller läsa boken, utan fokusera på nuet och sluta gråta över spilld mjölk. (Om du har en depression, vill jag lägga till, sök sjukvård.) Vilken bedrift: att ha skrivit boken som ingen bör läsa. På sätt och vis känner jag nu, att jag kanske har skrivit krönikan som ingen bör läsa. Fast har du kommit så här långt är det för sent och därmed inget att gräma sig över.

Nu vet jag att ens välbefinna­nde under livet kan liknas vid en U-formad kurva vars botten infaller vid 46 års ålder

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden