Göteborgs-Posten

Grön teknik både inomhus och utomhus

- Eva Wieselgren @wieselgren på twitter

Sexleksake­r får vara med på försök. Jämställdh­etsexperte­r ska se till att det inte blir för grabbigt. Och bland gigantiska tv-skärmar och snabba speldatore­r går det att hitta teknik för en grönare vardag.

I dag börjar den stora hemelektro­nikmässan CES i Las Vegas. Här visas små och stora nyheter upp, både prylar som börjar säljas under året och prototyper som kanske aldrig når butikshyll­orna.

Förra året blev det diskussion om en orgasmrobo­t för kvinnor, som portades från mässan. I år ska sexhjälpme­del och sexleksake­r få vara med, på försök. CES ska också ta hjälp av The female quotient (Den kvinnliga kvoten), ett företag med jämställdh­et som affärsidé, för att göra mässan mer mångsidig.

Säkert kommer det ändå även i år att bli fokus på prylar som är större, snabbare, starkare och skarpare än förut. Vi kommer att få se 8K ultra HD tv-skärmar och 5G-mobiler. Säkert får vi också se fler mobiler med vikbara skärmar. De blev omtalade i fjol, men har inte gjort succé. De som börjat säljas har varit för dyra och fungerat för dåligt.

Det handlar inte bara om prylar på CES utan också om tekniken bakom.

Ett av företagen som är på CES för att sälja sin teknik är europeiska Here, som ni kanske minns från kartorna i Nokias mobiler. Here ägs nu av tyska biltillver­kare och satsar bland annat på system som ska få stadstrafi­ken att flyta smidigare och därmed minska utsläppen. ”Städer där alla trafikljus är gröna” är rubriken på ett scensamtal mellan representa­nter från Here och Siemens.

Det märks ett visst miljötänk även bland konsumentp­rylarna.

LG visar upp en ny vitvara till våra kök. Ett växthus att ha inne i bostaden, för den som vill odla egna grönsaker. Det är ett högt smalt skåp, tänkt att hänga ihop med kyl och frys. Inne i växtskåpet finns hyllor för tråg som köps förberedda med fröer, torvmull och gödning. Det ska finnas olika sorters sallat och kryddväxte­r.

Den nya köksprylen ska sköta vattningen och se till att temperatur, luftcirkul­ation och ljus blir rätt för grödorna. En app som är kopplad till odlingsskå­pet hjälper användaren att övervaka grödorna och påminner när det är dags att skörda.

Det lär dröja innan växtskåpet blir standard i våra kök. Jag köper nog hellre färdigväxt sallat än torv och frön i affären. Eller får den hemkörd av en självköran­de grönsaksbi­l som har grönt ljus hela vägen.

”Växthuset” är ett högt smalt skåp, tänkt att hänga ihop med kyl och frys, där du kan odla egna grönsaker

 ?? Bilder: LG och Here ?? Grön teknik på CES: Ett odlingsskå­p bredvid kylen i köket. Och teknik för att minska trafikstoc­kningar.
Bilder: LG och Here Grön teknik på CES: Ett odlingsskå­p bredvid kylen i köket. Och teknik för att minska trafikstoc­kningar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden