Göteborgs-Posten

Rubensson väljer bort proffslive­t utomlands

- Joel Tivemo joel.tivemo@gp.se

Sport: Elin Rubensson har fått flera erbjudande­n från klubbar utomlands, men GFC-stjärnan har hittills valt att tacka nej. ”Jag trivs väldigt bra med livet här nu”, säger hon.

Efter en höst fylld av problem gör Elin Rubensson och Göteborg FC sin första träning 2020 på tisdagen. Lagets kanske viktigaste spelare har blivit kvar – trots erbjudande­n från utlandet. – Jag har värderat annorlunda än andra hittills och jag trivs väldigt bra med livet här nu, säger hon.

Första halvan av 2019 kunde inte ha gått mycket bättre. Cupseger med GFC, toppstrid i damallsven­skan och ett VM-brons i Frankrike. Den andra halvan blev dystrare för Elin Rubensson.

Hjärnskakn­ingen hon drabbades av under hösten höll henne bort från spel i avslutning­en av damallsven­skan. Dessförinn­an, under slutet på sommaren, var det kristallsj­uka som tvingade Göteborg FC:s kanske viktigaste pjäs att följa sitt lag från sidan.

– Det känns som det har varit en lång tid utan fotboll för mig, så nu är jag väldigt sugen på att dra igång.

När Göteborg FC startar upp säsongen 2020 på tisdagen gör man det med en ny man vid rodret. Mats Gren kliver in i ett delat ledarskap med den tidigare assisteran­de tränaren Jörgen Ericsson.

– Jag har inte träffat honom än men jag har hört bra saker om honom. Det känns bra att Jörgen är kvar också. Det känns jättespänn­ande, säger Elin Rubensson.

Hur ser du på klubbens beslut att inte fortsätta jobba med Marcus Lantz?

– I den frågan litar jag på att ledningen gjorde rätt. Marcus uppnådde resultat och var en bra tränare. Jag lämnar de andra frågorna till klubben.

2020 blir 26-åringens sjätte säsong i Göteborg. Hon har stadgat sig i området med sambon Filip – och driver tillsamman­s med honom företaget Style By Rubensson, som säljer och designar inrednings­saker och smycken. Helheten på västkusten har gjort att Elin Rubensson valt att tacka nej när möjlighete­n till spel utomlands har kommit.

– Det är väldigt många som har undrat om jag inte ska utomlands.

Men för mig är det viktigt att ha en trygghet runt omkring. Att kunna ha någonting annat än bara fotboll. Det är sedan vi köpte huset och startade företaget som jag känner att fotbollen har tagit fart ännu mer. Jag är driven av mig och vill förbereda karriären efter fotbollen.

Med företag, partner och hem i närheten kan 2020 bli bara en av många fler säsonger i Göteborg FC för lagets nummer tio. Samtidigt har hon sett hur landslagsk­ollega efter landslagsk­ollega lämnat Sverige för att testa på spel utomlands.

– De senaste åren har det verkligen exploderat. Men än så länge har jag inte känt att det har varit rätt tid för mig. Jag vill etablera mig i landslaget på rätt position. Jag har värderat annorlunda än andra hittills och jag trivs väldigt bra med livet nu, säger hon.

Vad är ditt mål med säsongen?

– Att ta ett SM-guld. Vi har varit så nära tidigare och jag tror verkligen vi har förutsättn­ingarna för att slåss om det.

Det är väldigt många som har undrat om jag inte ska utomlands. Men för mig är det viktigt att ha en trygghet runt omkring.

Elin rubensson

 ??  ?? Elin rubensson har etablerat sig i landslaget och var med i laget som vann VM-brons i somras. Men något proffsliv utomlands lockar inte gFC-stjärnan.
Elin rubensson har etablerat sig i landslaget och var med i laget som vann VM-brons i somras. Men något proffsliv utomlands lockar inte gFC-stjärnan.
 ?? Arkivbild: Mathias Bergeld ??
Arkivbild: Mathias Bergeld
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden