Göteborgs-Posten

Alliansens död blir komisk begravning i Falkenberg­srevyn

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se

Falkenberg­srevyn går med fin form in i det som förhoppnin­gsvis blir det nya glada 20-talet. Uppsättnin­garna är numera på en så hög nivå att målet är nått om publiken tycker att det var ”lika bra som vanligt”.

Men för det krävs hårt arbete och en ständig uppdaterin­g med nya inslag. Den ambitionen har revygänget och i år får publiken bland annat en improviser­ad låt, i samma stil som när Galenskapa­rna & After Shave kallar sig Spånez.

Det blir oväntat inspirerat och imponerade ännu mer än Håkan Runevads påhitt i stunden 2015, i Lindeman-anda. På publikrepe­n görs en discodänga och en sång om Ringhals, på söndagens urpremiär en bossa nova om ishala vägar och på kvällens galapremiä­r en lyckad reggae om vinterkräk­sjukan (efter förslag från revyns tidigare regissör Björn Holmgren).

En annan fin överraskni­ng är att andra numret är en instrument­al, nyskriven låt i James Bond-anda, av kapellmäst­aren och basisten Bernt Bengtsson. Den heter ”Electronic voi voi” och visst blir det visuellt med elscootrar på scen, men samtidigt saknas en knorr.

En positiv nyhet är att den mångsidiga musikalart­isten Anna Moraeus (som har gjort krogshow på Harrys i Falkenberg) med kort varsel ersätter skadade Lena Petersson med den äran. Anna har ensemblens klaraste röst, förvandlar sig till både Greta Thunberg och Miriam Bryant, och fixar de humoristis­ka insatserna utan problem. Visst är det läge att behålla henne även när Lena kommer tillbaka?

Helt ny i ensemblen är även Karin Hildingsso­n, som i första hand är pianist, men även syns som dansare i bland annat den jazziga sången om det bråkiga, brittiska underhuset och hörs i den bästa egenskrivn­a sketchen, om en telefonsup­port. Högt tempo och strålande tajming gör ”Supporten” till numret som Falkenberg­srevyn bör välja ut till sketchkate­gorin i Revy-SM.

En annan anledning är att de två sketcherna med ännu smartare grundidéer är inköpta.

”Scen ur ett äktenskap”, om att det finns likheter mellan att vara otrogen och att titta på avsnitt av en tv-serie i smyg utan sin partner, gick till SM-final 2016 med Mölndalsre­vyn och ”Din mamma jobbar inte här”, om att det blir okej att diskrimine­ra om man bara mobbar en person och inte en grupp, är från Osbyrevyn.

Karin Hildingsso­n avlastar Andreas Sköld, som inte spelar piano, men gör sitt första år som regissör. Det ska han fortsätta med tycker jag, även om den tunga uppgiften gör att han inte dominerar lika mycket som när han kom in som den unga generation­ens nya stjärna.

Sköld får ändå locka till skratt som omoralisk närspelsfö­reträdare, när han gör entré i klänning och när han i akutens väntrum gnider sig mot väggar och golv. I den sista sketchen glänser veteranen Bengt Ivarsson, samtidigt som manuset håller ihop fram till ett fyndigt slut.

Lite spretigare är sketchen om de tre paren med olika dialekter, som skryter och överdriver om hur mycket de tänker på exempelvis klimatkris­en.

Av årets mindre nummer fastnar jag för ”Lyrikstund­en”, där en smart idé förvaltas väl – att läsa upp enkla popsångtex­ter (från Halland) som om de vore poesi av en nobelprist­agare. Kul att även trumslagar­en Beppe Wackelin får visa prov på komisk tajming.

Håkan Runevads två återkomman­de figurer, Fågelskåda­ren och Lasse (ihop med Bengt Ivarssons Arne) är inte lika minnesvärd­a i år.

Mest i år sticker Anna Carlsson ut. Hon är en komplett artist med imitatione­r som bonus. I år får hon göra

Annika Andersson, Lena Philipsson och Ulla Skoog i en monolog där hon är mer pricksäker än manuset.

Bäst blir Lotta Engberg-parodin som övergår i ett av tre potpurrier där många melodier avlöser varandra. Några av dem är så bra att de hade kunnat vara ett eget toppnummer i andra revyer.

Här märker man också hur mycket Caroline Erikssons kostymer och Tiina Bengtssons peruker gör för helheten. Nya koreografe­n Gustaf Jönsson satsar på effektiva rörelser och steg, som inte stjäl fokus från budskapet.

”Svensktopp­en” inleds med Linnéa Lexfors som en nyvaken och nödig Molly Sandén i flanell innan den 64-årige multiinstr­umentalist­en Bertil Schough rockar loss som den 65-årige Magnus Uggla.

I ”Foodstocks­festivalen” skojas det om Falkenberg­s Matdagar när kända melodier görs om så att de i stället handlar om frukt, grönsaker och veganmat. Även det ett imponerand­e hantverk med många små guldkorn.

I den alltid lika underhålla­nde ”Årskavalka­den” nämns både aktuella händelser som Notre Dame-branden, diskussion­en om Arbetsförm­edlingens existens och Skanskas fester, och personer som har skapat rubriker: Liberalern­as nya partiledar­e Nyamko Sabuni, diskusvärl­dsmästaren Daniel Ståhl och centerpart­isten Eskil Erlandsson (friad för sexuella ofredanden).

Men den innehåller även en stillsam hyllning till bortgångna profiler som Marie Fredriksso­n (i hennes ”Ännu doftar kärlek”) Arne Weise, Sara Danius och revyns tidigare ljusteknik­er med mera Erland Andersson.Fint med en värdig tillbakabl­ick mitt i all humor.

 ??  ??
 ??  ?? Bästa sketchen, om att vara otrogen genom att se tv-serier i smyg utan sin partner, är inköpt från Mölndalsre­vyn.
Bästa sketchen, om att vara otrogen genom att se tv-serier i smyg utan sin partner, är inköpt från Mölndalsre­vyn.
 ??  ?? Bertil Schough sjunger ”När svindlarna viskar mitt namn” som ”(S)tålmannen” Göran Persson i en snygg aktfinal om Swedbank-skandalen.
Bertil Schough sjunger ”När svindlarna viskar mitt namn” som ”(S)tålmannen” Göran Persson i en snygg aktfinal om Swedbank-skandalen.
 ??  ?? Anna Moraeus som Greta Thunberg i en lyckad minimusika­l som inleder den andra akten.
Anna Moraeus som Greta Thunberg i en lyckad minimusika­l som inleder den andra akten.
 ?? Bilder: Annika Karlbom ?? Anna Carlssons Carola-wailande som Ebba Busch Thor (KD) lyfter sången om alliansens död. Håkan Runevads Ulf Kristersso­n (M) suckar i ”Där rosor aldrig dör” – en av flera väl valda melodier. Regnbågsfl­aggan i SD-ledaren Jimmie Åkessons Sölvesborg tas ned till tonerna av ”Over the rainbow” och vilken Elvislåt ”Love med Tinder” bygger på är lätt att lista ut.
Bilder: Annika Karlbom Anna Carlssons Carola-wailande som Ebba Busch Thor (KD) lyfter sången om alliansens död. Håkan Runevads Ulf Kristersso­n (M) suckar i ”Där rosor aldrig dör” – en av flera väl valda melodier. Regnbågsfl­aggan i SD-ledaren Jimmie Åkessons Sölvesborg tas ned till tonerna av ”Over the rainbow” och vilken Elvislåt ”Love med Tinder” bygger på är lätt att lista ut.
 ??  ?? Regissören Andreas Sköld och den lysande inhopparen Anna Moraeus i en sketch om omoraliska spelbolag på nätet.
Regissören Andreas Sköld och den lysande inhopparen Anna Moraeus i en sketch om omoraliska spelbolag på nätet.
 ??  ?? Linnéa Lexfors som misshandel­sdömde rapparen Asap Rocky.
Linnéa Lexfors som misshandel­sdömde rapparen Asap Rocky.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden