Göteborgs-Posten

Kritisk Johaug kan nobba Tour de Ski nästa vinter

-

De orden får du tugga i dig, Therese

Pål Golberg

Överlägsen vinnare i år. Men nästa vinter kan Therese Johaug nobba Tour de Ski.

– Det måste bli färre lopp, säger norskan till NRK.

Johaug gick in i vinterns Tour de Ski som skyhög favorit – och motsvarade förväntnin­garna. 31-åringen ledde tävlingen inför den avslutande klättringe­n uppför Alpe Cermis i Italien och väl där lekte hon med motståndet och vann touren för tredje gången. Men till nästa säsong kan formatet göras om.

Tanken är att tävlingen ska ökas med en etapp, från sju till åtta, och köras senare, 1–10 januari, en säsong där VM i tyska Oberstdorf sex veckor senare är den stora höjdpunkte­n.

Johaug är kritisk till upplägget.

– Det är viktigt att det inte blir för många lopp. I programmet står det att det ska vara åtta. Det är ett lopp mer än i dag. Det är väldigt konstigt att ha åtta lopp i Tour de Ski ett mästerskap­sår. Det måste bli färre, i alla fall ett mindre så att det blir sju, säger Johaug till NRK.

Hon menar att ”det är möjligt att hon kör touren nästa år”. Skidstjärn­an har trots allt gått fort i både touren och mästerskap under samma säsong förut.

Programmet är inte helt slaget i sten utan ett beslut kommer att tas på det Internatio­nella skidförbun­dets (Fis) kongress efter säsongen och det är möjligt att det blir ändringar.

Johaug:

– Ska du lägga in ett extra lopp ett mästerskap­sår så får du acceptera att folk inte kommer att köra slut på sig helt när det är VM som vi satsar mest mot, säger 31-åringen, och får frågan om det är så att om ett lopp tas bort avgör om hon är med i nästa tour eller inte.

– Det är i alla fall lättare att ställa upp om det är färre lopp, säger Johaug, och berättar att ett beslut inte kommer tas förrän närmare nästa säsong.

Samtidigt får hon mothugg från landsmanne­n Pål Golberg, som blev sexa i årets Tour de Ski.

– Det är roligt att det kommer från henne som är mest maskin av alla som ställer upp här i dag. Då finns det inget hopp för Tour de Ski, om hon menar det. Jag tycker att det är defensivt av Johaug. De orden får du tugga i dig, Therese, säger han till NRK, och får frågan om det är fegt av Johaug.

– Ja, när du är den överlägset bästa skidåkaren. Då menar jag... fegt, det är kanske ett taskigt ord, men Therese kan ställa upp i alla lopp hon vill.

 ?? Arkivbild: Terje Pedersen ?? Therese Johaug vann Tour de Ski för tredje gången – men kan nobba tävlingen nästa år.
Arkivbild: Terje Pedersen Therese Johaug vann Tour de Ski för tredje gången – men kan nobba tävlingen nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden