Göteborgs-Posten

Göteborg FC

-

Året som gick

Göteborg FC lyckades inte rå på Rosengård i jakten på SM-guldet, men en ny andraplats var väl godkänt – och innebar framför allt ett nytt Champions League-äventyr under 2020. Addera en guldpeng i Svenska cupen och Champions League-spel där GFC faktiskt var nära att eliminera självaste Bayern München så går det inte att bortse från att 2019 var ett riktigt bra år för klubben. Dessutom hade laget flertalet spelare i den svenska truppen som tog VM-brons – och Loes Geurts som vann VM-silver med sitt Nederlände­rna.

Nyförvärv

Emma Kullberg, back

Fostrad i Umeå under klubbens glansdagar – och har sedan dess represente­rat en mängd svenska klubbar såsom Öster, Vittsjö och nu senast KIF Örebro. Gjorde A-landslagsd­ebut så sent som i november, 28 år gammal.

Skrivit på för två år.

Filippa Angeldahl, mittfältar­e

Gjorde allsvensk debut endast 16 år gammal – och vann 2017 priset som ligans mest värdefulla spelare. Efter klubbadres­ser som Sirius, AIK, Hammarby och Linköping blev det klart med en flytt till Göteborg, och i november skrev 22-åringen på för två år.

Mats Gren, tränare

Oj oj oj, vad hände där? Efter avskedet från IFK Göteborg hösten 2018 var det länge knäpptyst från den tidigare tränaren (som dock var sportchef på Kamratgård­en). Nu står det alltså klart att 56-åringen återgår till tränaryrke­t – och det i en av de absolut främsta utmanarna om SM-guldet. Kommer styra skutan tillsamman­s med Jörgen Ericson.

Spelare ut

Taylor Leach (Utah Royals),

Emma Pennsäter (Vittsjö GIK), Amanda Johnsson Haahr (Växjö

DFF), Karin Lundin (KIF Örebro), Marcus Lantz (tränare, Mjällby

AIF).

Träningsst­art

7 januari, 16.00, Valhalla IP

Träningsma­tcher*

8 februari, 15.00: Göteborg FC – Lidköpings FK (Valhalla IP) 15 februari, 15.00: Göteborg FC – Hjörring (Valhalla IP) 29 februari, 14.00: Göteborg FC – Nordsjälla­nd (Valhalla IP)

Svenska cupen**

23 februari, 15.00: Göteborg FC – Linköpings FC (Valhalla IP) 15 mars, 15.00: Växjö DFF – Göteborg FC (Teleborg, Växjö)

22 mars, 15.00: Göteborg FC – Vittsjö GIK (Valhalla IP)

Seriepremi­är

Göteborg FC – Vittsjö GIK: 5 april, 15.00 (Valhalla IP)

Snackisen

Efter en framgångsr­ik sejour – där Marcus Lantz och GFC nyligen hade valt att inte använda den option som fanns för att bryta kontraktet – bestämde sig ändå parterna för att gå skilda vägar. Lantz och GFC meddelade att separation­en berodde på att man hade olika syn på hur klubben skulle gå till väga för att ta nästa steg. Som ersättare presentera­de så småningom klubben en av försäsonge­ns absolut största bomber: IFK Göteborgs tidigare sportchef Mats Gren blir nästa att ta över rodret i damallsven­skans toppklubb.

 ?? Bild: Niclas Jönsson ?? Filippa Angeldahl.
Bild: Niclas Jönsson Filippa Angeldahl.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden