Göteborgs-Posten

Tolv superstjär­nor att hålla ett extra öga på vid OS i Tokyo

En elvaårig skateboard stjärna och en 50- årig dressyr veteran, en simkung och en gymnastikd­rottning från USA – och två japanska hemmahopp. Det är några av stjärnorna att hålla ögonen på under OS-veckorna i Tokyo i sommar.

- TT Carl Göransson

Caeleb Dressel • USA • Simning

Allt talar för att amerikanen blir en av megastjärn­orna i OS och det har redan spekulerat­s i om han kan tangera landsmanne­n Michael Phelps rekord, nämligen det från Peking 2008 då den förre simkungen tog åtta guld. I VM har 23-årige Dressel redan skrivit historia. 2017 tangerade han ett annat Phelps-rekord (sju VM-guld) och i år blev Dressel först att ta åtta medaljer i ett och samma världsmäst­erskap.

Carolina Marín • Spanien • Badminton

Spanjorska­n blev i Rio den första icke-asiatiska spelaren att vinna OS-guld i damernas singel. Marín har på köpet blivit ett stort namn i framför allt badmintont­okiga länder som Indien och Indonesien (tänk J-O Waldners status i Kina) och hon avslutade fjolåret som regerande mästare i OS, VM och EM. En korsbandss­kada i januari tvingade dock Marín till ett tävlingsup­pehåll i sju månader, men nu är 26-åringen tillbaka med sikte på att försvara sitt guld i Tokyo.

Simone Biles • USA • Gymnastik

Allt som Simone Biles gör slutar med guld. Ja, nästan i alla fall. I VM tidigare i år tog amerikansk­an fem guld, men i OS i Rio fanns faktiskt en liten plump i protokolle­t när Biles förutom sina fyra guld fick nöja sig med brons på bommen. Vid 22 års ålder är den fenomenala gymnasten redan en legendar, men nu är den sista showen troligen nära. Biles har tidigare deklarerat att OS i Tokyo – där ett nytt guldregn sannolikt väntar – blir avslutning­en på karriären.

Eliud Kipchoge • Kenya • Friidrott

Kenyanen skapade stora rubriker i oktober när han blev först att springa 42 195 meter under drömgränse­n två timmar. Upplägget i Wien, med bland annat följebil och en mängd farthållar­e, gör att tiden 1.59.40 inte gäller som världsreko­rd. I Sapporo, dit maratonlop­pen har flyttats på grund av den förmodade hettan i Tokyo, lär det inte gå lika fort när Kipchoge har ett guld från Rio att försvara.

Rory McIlroy • Irland • Golf

Inför OS i Rio hade nordirländ­aren ett dilemma: Vilket land skulle han tävla för? Det lutade först åt Storbritan­nien och svängde sedan till Irland innan McIlroy till slut var en av flera spelare som, med hänvisning till Zikaviruse­t, valde att tacka nej till OS. Men i Tokyo vill den långtslåen­de världstvåa­n vara med och slåss om medaljerna – och han tänker göra det i Irlands gröna färger.

Rayssa Leal • Brasilien • Skateboard

Rayssa Leal är 11 år och siktar på att nå OS. Jo, ni läste rätt. Till skillnad från i till exempel gymnastik finns ingen åldersgrän­s när skateboard kliver in i den olympiska familjen, vilket har öppnat dörren för flera riktigt unga stjärnor. Brasilians­kan, född 2008, är i nuläget tvåa på OS-rankingen i damernas ”street”-klass. Filmer där hon bjöd på imponerand­e tricks blev virala redan när Leal var nio år och i dag har hon nästan en halv miljon följare på Instagram.

Isabell Werth • Tyskland • Ridsport

Tio OS-medaljer varav sex guld

– men den tyska dressyrdro­ttningen är inte mätt trots att hon har hunnit fylla 50 år. I Tokyo gör Werth sitt sjätte olympiska spel, troligen sittande på hästen Bella Rose som är hennes förstaval. Werth har tagit fem av sina sex guld i lag, men visar fin form med drygt ett halvår till OS. Så sent som i december vann hon världscupt­ävlingen i Salzburg.

James Harden • USA • Basket

30-åringen var en av många saknade stjärnor när USA sensatione­llt slutade sjua i VM i höstas. I

OS har USA vunnit tre raka guld och Houstonspe­laren Harden, NBA:s överlägset bäste poängplock­are den här säsongen, är en som har uttryckt en vilja att återvända till landslaget i Tokyo. LeBron James verkar mer tveksam. Superstjär­nan fyller snart 35 år och hans Los Angeles Lakers tros gå långt i NBA-slutspelet. Frågan är om James i så fall har ork även för OS.

Ryo Kiyuna • Japan • Karate

När Ryo Kiyuna började utöva karate kunde han inte ens drömma om att få vara med i ett OS. Men nu får han det, till råga på allt hemma i Japan när sporten är en av fem nya på tävlingspr­ogrammet. Som trefaldig världsmäst­are är Kiyuna ett av hemmanatio­nens stora guldhopp, men för karaten verkar tiden i det olympiska rampljuset bli kort. Redan till Paris 2024 ser sporten ut att försvinna från OS.

Naomi Osaka • Japan • Tennis

Osaka föddes i Japan men flyttade med familjen till USA när hon var tre år. Med dubbla medborgars­kap hade Osaka precis som McIlroy ett beslut att fatta inför OS – och för den 22-åriga världstrea­n föll valet på Japan. Därmed blir Osaka, grand slam-vinnare i US Open i fjol och Australian Open i år, ett av många japanska medaljhopp i Tokyo.

Janja Garnbret • Slovenien • Klättring

Klättring är ytterligar­e en sport som får OS-debutera i Tokyo. Det tackar Janja Garnbret för. Den 20-åriga slovenskan tog tre av tre möjliga guld i VM och Olympic Channel har utnämnt henne till en av världens mest dominanta idrottare för närvarande. I OS står dock bara ett guld på spel för klättrarna, i en kombinatio­nstävling bestående av de tre discipline­rna bouldering, lead och speed.

Noah Lyles • USA • Friidrott

Usain Bolt lämnade ett tomrum efter sig som blir svårt, för att inte säga omöjligt, att fylla. 22-årige Noah Lyles har en lång bit kvar, men han är i alla fall både snabb och en showman. Amerikanen imponerade stort i Diamond League i somras – efter 19,50 på 200 meter är han fyra genom tiderna – och i VM i Doha blev det programenl­igt guld på både 200 och korta stafetten.

 ?? Bild: Leo Correa ?? Rayssa Leal.
Bild: Leo Correa Rayssa Leal.
 ?? Bild: Lee Jin-man ?? Caeleb Dressel.
Bild: Lee Jin-man Caeleb Dressel.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Jae C. Hong ?? Janja Garnbret.
Bild: Jae C. Hong Janja Garnbret.
 ?? Bild: Florian Ertl ?? Ryo Kiyuna.
Bild: Florian Ertl Ryo Kiyuna.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden