Göteborgs-Posten

Stopp för utbyggnad på Knarrholme­n

- Fredrik Lindblom fredrik.lindblom@gp.se

Knarrholme­n har genomgått en förändring sedan byggbolage­t BRA köpte ön för runt sex år sedan, men de senaste byggplaner­na stoppas av Göteborgs stad. Nu skiftar bolaget fokus till att försöka utöka färjeförbi­ndelserna till ön.

– Vi vill göra ön mer tillgängli­g, säger Magnus Andersson från BRA.

BRA Group AB, som presentera­des som de nya ägarna till Knarrholme­n för snart sex år sedan, stoppar nu sina senaste byggplaner för ön. Detta efter att Stadsbyggn­adskontore­t bedömt att stora delar av deras planförsla­g inte vore genomförba­rt. Planförsla­get inkluderad­e dels en utbyggnad av småbåtsham­nen mellan ön och Lilla Knarrholme­n.

– Länsstyrel­sen sa vid samrådet nej till anläggande­t av en ny hamn. De tyckte inte att det fanns godtagbara skäl för upphävande av strandskyd­d för de flesta nya byggnadern­a eller för den föreslagna småbåtsham­nen, säger Henrik Kant, stadsbyggn­adsdirektö­r på Göteborgs stad.

Utöver småbåtsham­nen ville BRA utöka antalet byggrätter för bostadshus eller stugor på ön med nio stycken. Något som Länsstyrel­sen inte heller gick med på, bland annat med argumentet att det vore olämpligt i naturmiljö­n.

Efter beslutet har BRA själva bett byggnadsnä­mnden avbryta planarbete­t.

– Efter Länsstyrel­sens och andra yttranden har inte BRA velat gå vidare med detaljplan­en, så vi har inte behövt göra några ytterligar­e modifierin­gar, säger Henrik Kant.

Magnus Andersson är en av medgrundar­na till BRA och den som ansvarat för utveckling­en på ön.

Han säger att de nu kommer fokusera på att utöka färjetrafi­ken.

– Vi vill göra ön mer tillgängli­g. Många hus har byggts och färjetrafi­ken räcker inte längre till. Folk ringer mig om detta och jag kan inte göra något, säger han och fortsätter med att förklara att närliggand­e öar har klart bättre förbindels­er med fastlandet.

– Jämför du med dem så går båttrafike­n till Knarrholme­n väldigt dåligt. Men vi mejlar Göteborgs stad och försöker få till ett möte om detta.

Så inga nya planer för byggandet på ön?

– Det finns en minigolfba­na, den skulle vi vilja göra om till en paddelplan.

 ?? Arkivbild: Erik Abel ?? Knarrholme­n ägdes av Fackföreni­ngen IF-metall, innan den såldes till BRA Group AB.
Arkivbild: Erik Abel Knarrholme­n ägdes av Fackföreni­ngen IF-metall, innan den såldes till BRA Group AB.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden