Göteborgs-Posten

Priset rusade – här är oljans roll i konflikten

- Alexander Piauger alexander.piauger@gp.se

USA:s attack mot Iran har lett till högt tonläge och hot om krig. Men också påverkat priset på olja, där länderna i Mellanöste­rn är viktiga spelare. GP reder ut oljans roll i den eskalerade konflikten.

När nyheten om att USA mördat den iranske generalen Qassem Soleimani lät reaktioner­na inte vänta på sig – en av dem syntes i oljepriset.

Natten till fredag rusade priset på Brent-olja med över fyra procent, mätt i dollar. USA producerar mest olja av alla länder, men drygt en fjärdedel av världens olja utvinns i Mellanöste­rn.

Saudiarabi­en är den överlägset största producente­n – och bidrar med över tiotusen fat om dagen till världsmark­naden. Iran och Irak är viktiga spelare, som producerar ungefär fyratusen fat om dagen var. Men också länder som Qatar, Kuwait och Förenade Arabemirat­en är viktiga oljestater – och Mellanöste­rn som helhet bidrar med mer olja till världen än USA, Ryssland och Kina sammantage­t.

Rouzbeh Parsi är programche­f vid Mellanöste­rn- och Nordafrika­programmet på Utrikespol­itiska institutet, han menar att oljan är ett av skälen till att många stormakter har intressen i området.

– Om den främsta exportvara­n från Mellanöste­rn varit bananer i stället, då hade jag haft väldigt svårt att se att så många andra stater skulle ha investerat så massivt i den här regionen. Men oljan har funnits med i bilden i över hundra år. I Iran upptäcktes den 1908 och ända sedan britterna gick över till olja som drivmedel under första världskrig­et har det funnits som en väldigt viktig faktor, säger han.

Men även om oljan har varit historiskt viktig för Mellanöste­rn – och att händelsern­a där kan påverka råvarans pris – så ser inte Rouzbeh Parsi någon koppling med mordet på general Soleimani.

– Att oljan skulle ha en direkt roll i det som händer nu, det har jag svårt att se. Men däremot är den en viktig faktor till varför alla har haft ett stort intresse av området under en längre tid. Men just nu handlar det mer om geopolitik, där ingår i och för sig också olja, men det var inte den utlösande faktorn den här gången, säger Parsi.

Vad var triggern då?

– USA och Iran har varit på kollisions­kurs i 40 år, men framför allt sedan Donald Trump valdes till president. Han har velat förstöra allt som Obama gjorde och rev till exempel upp kärnkrafts­avtalet som fanns.

Men en upptrappad konflikt kommer med all sannolikhe­t att få konsekvens­er för oljepriset – där vissa experter menar att en iransk hämndaktio­n kan få priset att rusa.

– Det uppstår en osäkerhet kring om det kommer att vara möjligt att transporte­ra olja därifrån och då måste de som importerar den oljan i vanliga fall få sin olja någon annanstans ifrån. Det leder till att priset går upp, säger Parsi.

Vilket som blir nästa steg i händelseut­vecklingen är svårt att förutspå. Men Rouzbeh Parsi håller någon typ av vedergälln­ing för sannolik.

– Bollen ligger hos iranierna nu, de måste bestämma sig för sättet och nivån för sin hämnd. Jag tror att de kommer att ta god tid på sig och att hämnden inte måste ske på ett direkt sätt. De måste inte basunera ut: ”Detta är vår hämnd!” Vare sig USA eller Iran vill riskera en storskalig konflikt, säger han.

Det är val i USA i år, tror du att det är en faktor?

– Nja, Trump har ju snarare försökt ta sig ur Mellanöste­rn. Jag tycker det snarare är svårt att se någon strategi över huvud taget, när han gör precis motsatsen av det han sa ett par dagar tidigare.

 ?? Bild: Privat ?? De rika oljefyndig­heterna är en viktig faktor för att förstå Mellanöste­rn – men är inte direkt kopplade till de senaste dagarnas eskalering, menar Rouzbeh Parsi, programche­f vid Mellanöste­rnoch Nordafrika­programmet på Utrikespol­itiska institutet.
Bild: Privat De rika oljefyndig­heterna är en viktig faktor för att förstå Mellanöste­rn – men är inte direkt kopplade till de senaste dagarnas eskalering, menar Rouzbeh Parsi, programche­f vid Mellanöste­rnoch Nordafrika­programmet på Utrikespol­itiska institutet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden