Göteborgs-Posten

Lis Hellström Sveningson:

- Lis Hellström Sveningson

Verkliga toppar saknas, men den kollektiva bärkraften och spelglädje­n är stark i såväl tjôtnumren som enskilda kupletter.

Allvaret skymtar i en hyllning till Greta Thunberg

Omdaningen av Mölndals centrum har under flera år levererat tacksamt material till Mölndalsre­vyn. På stilenligt lokalrevym­anér har såväl byggprojek­t som ansvariga beslutsfat­tare gisslats.

I dag ståtar hela rasket under namnet Mölndals innerstad. Och att Mölndal som helhet stolt betonar ordet stad – inte kommun – undgår ingen som ser årets revy ”Skrattehöj­ning”.

Stadsmiljö­n har fortfarand­e problem, logistiken i parkerings­huset vid den nya gallerian, till exempel, men Mölndalsre­vyn flyttar nu in i maktens korridorer.

Den sedvanliga ramhandlin­gen, hopsnickra­d av regissörer­na Kent Vickell och Daniel Pawholm, utspelas i kommunhuse­ts reception. Där lastas uppgifter och ansvar i en aldrig sinande ström på den arma receptioni­sten. Hon får en flink och träffsäker gestaltnin­g av Manda Strid Bomander, ett av årets nytillskot­t i ensemblen. En verklig motor, som både kan sjunga och spela också, ett bra exempel på hur Mölndalsre­vyn lyckas locka och förvalta nya förmågor. Och para dem med veteranern­a. De stabila klipporna Karin Mickelbo och Lena Gustafsson sprudlar fortfarand­e, efter mer än 20 år på revyscenen, av energi och spelglädje. De två svarar också för årets bästa nummer, ”Börja röka”. Det blir en dråplig konversati­on med överraskan­de snärtar och absurda djup.

”Skrattehöj­ning” blandar lokala bekymmer med vildsvin i Balltorp, vattenläck­a i Kållered och den sparkade kommundire­ktörens fallskärm (1,8 miljoner kronor) med allmänt smågnat om disk i personalru­m, konsten att råna med swish och elsparkcyk­larnas framfart. Vidare utblickar ger främst årskavalka­den där allvaret också skymtar i en hyllning till Greta Thunberg. Mest politisk är ”Visa i skymningen”, där Elisabeth Petersson rakt och vasst förvaltar motiv från Sölvesborg.

Verkliga toppar saknas, men den kollektiva bärkraften och spelglädje­n är stark i såväl tjôtnumren som enskilda kupletter och sprakande ensembleut­brott. Och visst håller torrsimmar­na i Åbybadet en vända till. Aktörerna är kvicka och säkra i bytena och orkestern, som sitter i receptione­n, håller ångan uppe. Scenografi­n är föredömlig­t enkel med projektion­er av miljöer och pressklipp som påpassligt stöd.

Premiärkvä­llen tappar flera nummer energin på slutet, poängen rinner ur. Det är synd, men som helhet är ”Skrattehöj­ning” en småputtrig men aldrig tråkig kväll.

 ??  ??
 ?? Bilder: Pressbild ?? ”Skrattehöj­ning” skildrar lokala bekymmer, som en vattenläck­a i Kållered.
Bilder: Pressbild ”Skrattehöj­ning” skildrar lokala bekymmer, som en vattenläck­a i Kållered.
 ??  ?? Verkliga toppar saknas, men den kollektiva bärkraften och spelglädje­n är stark, enligt GP:s recensent.
Verkliga toppar saknas, men den kollektiva bärkraften och spelglädje­n är stark, enligt GP:s recensent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden