Göteborgs-Posten

Stellan Skarsgård vinnare på Golden Globe-galan

- Martin Yngve

Den stora Golden Globe-galan i Los Angeles fick en svensk vinnare. Stellan Skarsgård prisades för sin insats i tv-serien ”Chernobyl”.

– Jag skulle kunna tänka mig att vinna fler såna här, säger han efter att ha fått sin statyett.

När den glittriga galan inleddes hade två svenskar vinstchans. Och när en av de första kategorier­na lästes upp var det ett svenskt namn som ropades ut: Stellan Skarsgård, som vann för sin insats i HBO-succén ”Chernobyl” – en serie som senare även vann pris som bästa miniserie.

– Det känns så bra att … att jag skulle kunna tänka mig att vinna fler såna här priser, sade Skarsgård på en presskonfe­rens direkt efter utdelninge­n.

– Det känns fantastisk­t. Jag hoppas det (festen) håller på ett bra tag till!

Skarsgård upprepade med priset sin son Alexander Skarsgårds seger från 2018. Han fick då en Golden Globe för sin insats i miniserien ”Big little lies”.

– Jag följer i min sons fotspår nu. Till slut, sade Skarsgård den äldre.

Första svensk att nämnas under galan var dock Greta Thunberg. Den brittiske komikern Ricky Gervais inledde glitterfes­ten med en uppmaning till alla pristagare:

– Om du vinner i kväll, använd inte ditt tacktal som en plattform för att hålla ett politiskt tal. Du är inte i någon som helst position att undervisa allmänhete­n om någonting. Du vet ingenting om den verkliga världen. De flesta av er tillbringa­de mindre tid i skolan än vad Greta Thunberg har gjort, sade Gervais, som under sina fyra tidigare tillfällen som värd har delat ut flera rallarsvin­gar mot Hollywood.

Senare under galan hade även svenske låtskrivar­en Ilya Salmanzade­h chans på en statyett, då för låten ”Spirit” i filmen ”Lejonkunge­n”. Svensken fick dock i stället se Elton John och Bernie Taupin ta hem det priset för ”I’m gonna love me again” i filmen ”Rocketman”.

På filmsidan blev Quentin Tarantinos ”Once upon a time in Hollywood” en av kvällens stora vinnare. Regissören själv vann pris för bästa manus, medan filmen tog hem priset för bästa komedi eller musikal. Brad Pitt tog hem priset för bästa biroll i samma film.

René Zellweger och Awkwafina blev bästa skådespele­rska, i drama respektive komediklas­en för ”Judy” och ”The farewell”. På herrsidan hette de pristagarn­a Joaquin Phoenix (”Joker”) och Taron Egerton (”Rocketman”).

 ?? Bild: Paul Drinkwater ?? Stellan Skarsgård tar emot sin Golden Globe.
Bild: Paul Drinkwater Stellan Skarsgård tar emot sin Golden Globe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden