Göteborgs-Posten

Rättegånge­n mot Weinstein inledd

-

Rättegånge­n mot Harvey Weinstein inleddes på måndagen. Bara timmar senare åtalades den tidigare Hollywood producente­n i Los Angeles för ytterligar­e två sexbrott.

Den första rättegångs­dagen mot Harvey Weinstein inleddes på måndagseft­ermiddagen, svensk tid. Iklädd svart kostym anlände den tidigare Hollywood producente­n med hjälp av rollator till rättsalen på Manhattan i New York. Utanför domstolen pågick protester ledda av skådespela­ren Rosanne Arquette, som krävde rättvisa för alla de kvinnor som likt henne har anklagat Weinstein för sexuella övergrepp.

Åtalspunkt­erna mot den 67-årige Harvey Weinstein är fem till antalet. Bland annat misstänks han för att ha utfört oralsex på en kvinnlig produktion­sassistent mot dennes vilja i ett hotellrum i New York 2006, och för att ha våldtagit en annan kvinna i ett hotellrum i samma stad 2013.

Rättegånge­n väntas pågå i sex veckor. Om Weinstein fälls för de grövsta åtalspunkt­erna, som grov våldtäkt, riskerar han livstids fängelse. Han nekar till alla anklagelse­r och hävdar att alla sexuella kontakter har skett under samtycke.

Weinstein har i en mejlinterv­ju med CNN förklarat att han vid en frikännand­e dom har planer på att försöka bygga upp sin karriär i filmbransc­hen igen.

Några timmar efter att rättegånge­n i New York hade inletts åtalades Weinstein i Los Angeles för ytterligar­e en våldtäkt och ett sexuellt övergrepp.

”Vi tror att bevisen kommer att visa att den åtalade använde sin maktställn­ing för att komma åt sina offer och därefter begå våldsamma brott mot dem”, sade Jackie Lacey, distriktså­klagare i Los Angeles, i ett uttalande.

 ?? Bild: Seth Wenig ?? Harvey Weinstein anländer till rättsalen.
Bild: Seth Wenig Harvey Weinstein anländer till rättsalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden